Calendar Ortodox: Schimbarea la Față a Domnului (Dezlegare la peşte)

Calendar Ortodox: Schimbarea la Față a Domnului (Dezlegare la peşte)

Schimbarea la Față a Domnului s-a petrecut pe Muntele Tabor, înaintea ucenicilor Petru, Iacov și Ioan, cu puțin timp înainte de pătimirile, răstignirea și îngroparea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Urcându-Se pe munte, Hristos-Domnul S-a depărtat puţin de ucenici şi suindu-Se pe un loc mai înalt Se ruga, iar cei trei ucenici, osteniți de lungimea drumului și a rugăciunii, se luptau cu somnul, scrie ziarullumina.ro.

Dar când s-au deşteptat bine, Mântuitorul S-a schimbat la Față înaintea lor, strălucind cu slava dumnezeirii Sale. Iar înaintea Lui au stat prorocii Moise și Ilie, vorbind față către față cu El, împlinindu-se astfel dorința celor doi profeţi ai Vechiului Testament de a-L vedea pe Dumnezeu.

Și văzând fața Sa luminoasă ca soarele și hainele Lui albe ca zăpada, Petru a vrut să ridice pentru cei trei câte o colibă. Dar un nor luminos i-a umbrit și au auzit cuvintele: Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultați-L! Cuprinși de frică, Apostolii au căzut cu fețele la pământ, dar Domnul S-a atins de ei și le-a spus să nu spună nimănui nimic până ce nu va pătimi şi va învia din morți.

În condacul Schimbării la Faţă se spune: „În munte Te-ai schimbat la faţă, Hristoase Dumnezeule, şi pe cât au putut ucenicii Tăi au văzut slava Ta, pentru ca atunci când Te vor vedea răstignit, să înţeleagă Pătimirea Ta cea de bunăvoie şi să propovăduiască lumii că Tu eşti cu adevărat raza Tatălui”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum se distribuie gratuit pastilele cu iod și de unde pot fi ridicate

Marţi, 9 August 2022
158

După cum s-a stabilit în iunie, persoanele cu vârsta de până la 40 de ani pot primi comprimate cu iodură de potasiu, ce vor putea fi utilizate în cazul apariției unor accid...

Gheorghe Hagi, categoric după remiza din FC Botoșani – Farul: „Meritam să câștigăm! A fost unul dintre cele mai bune meciuri”

Marţi, 9 August 2022
105

Gheorghe Hagi, managerul tehnic al echipei Farul Constanța, s-a declarat mulțumit de atitudinea elevilor săi în meciul cu FC Botoșani, însă este de părere că echipa sa ar fi meritat...

Marcel Ciolacu amenință cu alegeri anticipate dacă nu ajunge prim-ministru la vară

Marţi, 9 August 2022
58

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat marți, într-o conferință de presă la Parlament, că dacă nu se va face rotativa în ceea ce privește premierul, „nu e altă variantă...