Calendar Ortodox: Mutarea Sf. Ap. şi Evanghelist Ioan; Sf. Voievod Neagoe Basarab; Dreptul Ghedeon

Calendar Ortodox: Mutarea Sf. Ap. şi Evanghelist Ioan; Sf. Voievod Neagoe Basarab; Dreptul Ghedeon

Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan a fost unul dintre cei 12 Apostoli, singurul ucenic prezent la răstignirea Domnului nostru Iisus Hristos, moment în care a primit în grijă pe Fecioara Maria.

După Înălţarea Domnului la Cer, Sfântul Ioan era unul din stâlpii Bisericii lui Hristos, împreună cu Petru şi cu Iacov, ruda Domnului, scrie ziarullumina.ro.

Tradiţia ne spune că, după Adormirea Maicii Domnului, Ioan a predicat Evanghelia în Asia şi în Efes. A fost surghiunit de împăratul Domiţian (81-96) în insula Patmos. Acolo a scris Evanghelia sa, cele trei epistole şi Apocalipsa. S-a mutat la Domnul în jurul anului 100, în Efes, unde aşezase în timpul vieţii sale episcopi şi preoţi.

Astăzi îl pomenim şi pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab, domnitor al Ţării Româneşti (1512- 1521). S-a îngrijit de mănăstiri şi biserici, cea mai strălucită fiind Mănăstirea Argeşului. A cinstit memoria dascălului şi învăţătorului său, Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, aducând moaştele sale de la Mănăstirea Dionisiu din Athos.

Astfel, l-a împăcat cu prigonitorul acestuia, voievodul Radu cel Mare. Sfântul Voievod Neagoe ne-a lăsat moştenire şi opera sa Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie, prima creaţie de valoare universală a literaturii române. S-a mutat la Domnul la 15 septembrie 1521. Proclamarea oficială a canonizării sale a avut loc la 26 octombrie 2008, în Catedrala Patriarhală din Bucureşti.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Microbuz cu ucraineni răsturnat pe DN 17. Cinci persoane transportate la spital!

astăzi, 09:14
82

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată, un microbuz s-a răsturnat, vineri dimineața, pe raza localității Prisaca Dornei. În microbuz se aflau șase perso...

Telemedicină pentru Unitățile de Primiri Urgențe din Botoșani și Dorohoi!

astăzi, 08:58
36

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Mavromati”, Compartimentul de Primiri Urgențe de la Secția de Pediatrie și Compartimentul de Urgențe din cadrul Spitalului Municipa...

Cod Galben pentru județul Botoșani, în această dimineață!

astăzi, 07:49
549

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o atenționare de tip Cod Galben pentru județul Botoșani.Astfel, până la ora 10.00, județul Botoșani se a...