Calendar ortodox: Îl cinstim astăzi pe Sfântul Ierarh Leon, episcopul Cataniei

Calendar ortodox: Îl cinstim astăzi pe Sfântul Ierarh Leon, episcopul Cataniei

Sfântul Ierarh Leon (†787) era din cetatea Ravena, Italia, şi, trecând prin toate treptele clericale, a fost hirotonit episcop al cetăţii Catania, care este în insula Sicilia, unde se află şi vulcanul Etna. Leon ierarhul strălucea înaintea tuturor, luminând sufletele oamenilor încredinţaţi lui spre păstorire, ajutându-i pe orfani şi pe văduve şi îngrijindu-i pe cei nevoiaşi, încât s-a învrednicit şi de darul facerii de minuni. Din viaţa sa aflăm că, oarecând, numai cu rugăciunea a surpat la pământ un idol.

De asemenea, a ridicat şi o frumoasă biserică în cinstea Sfintei Muceniţe Lucia, ocrotitoarea Siciliei. Sfântul Leon, luând îndrăzneală ca un leu - după numele său -, a intrat în foc cu vrăjitorul Eliodor, care strica sufletele oamenilor cu vrăjile lui, legându-l numai cu epitrahilul. Focul l-a ars de tot pe vrăjitor, iar Sfântul Leon a ieşit de acolo nevătămat. Şi ajungând vestea despre el până la Constantinopol, însuşi împăratul l-a chemat la dânsul, primindu-l cu cinste mare şi oferindu-i multe daruri, pe care sfântul le-a împărţit mai apoi săracilor.

Sfântul Ierarh Leon a păstorit mulţi ani, cu părintească dragoste, eparhia Cataniei, pe mulţi aducându-i la Hristos Domnul de pe cărările pierzaniei, ajutându-i fără să-i întrebe care este neamul sau etnia lor ori de cred în Hristos. El s-a făcut tuturor toate, după cuvântul Apostolului Nea­murilor.

Ajungând la adânci bătrâneţi, s-a mutat în pace la Domnul, iar moaştele lui au fost aşezate în Biserica „Sfânta Lucia”, zidită de el.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean ridicat de acasă în cătușe și dus într-o celulă din Penitenciar!

astăzi, 12:33
156

În cursul zilei de vineri, polițiștii din Flămânzi au identificat un bărbat, din orașul Flămânzi, pe numele căruia era emis de către Judecătoria Botoșani un mandat de execu...

Lucian Trufin, PSD: „Voi continua dezvoltarea județului Botoșani prin experiența de 20 de ani în administrație publică, cu susținerea echipei PSD”

astăzi, 12:02
46

„Le mulțumesc botoșănenilor care au semnat pentru susținerea candidaturii mele la Președinția Consiliului Județean. În această campanie de strângere de semnături, am realiza...

Polițiștii de frontieră botoșăneni au confiscat marfă contrafăcută care trebuia să ajungă în Ucraina (Foto)

astăzi, 10:49
110

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui microbuz, peste 680 bunuri, toate purtând î...