Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Mc. Paramon şi Filumen; Sf. Cuv. Pitirun

În timpul împăratului Deciu (249-251), în părţile de răsărit ale Imperiului Roman, era un dregător pe care-l chema Achilin.

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Mc. Paramon şi Filumen; Sf. Cuv. Pitirun

Acesta îi persecuta cumplit pe cei ce credeau în Domnul Iisus Hristos. Într-una din zile, Achilin a adunat în temniţă 370 de creştini şi vrând el să meargă în Valsatin, unde avea o vie, a poruncit ca odată cu el să meargă şi cei întemniţaţi. Dorea acest lucru întrucât, în drum spre Valsatin, creştinii aveau să treacă pe lângă capiştea idolului Poseidon şi astfel voia să-i silească să jertfească idolului. Ajungând în faţa capiştei idoleşti, îi obligă pe fiecare în parte să aducă jertfă necuratului Poseidon. Însă mărturisitorii lui Hristos nu au putut fi înduplecaţi nici prin făgăduinţe şi nici prin ameninţări cu chinuri cumplite şi cu moartea. În acea vreme s-a întâmplat să treacă pe acolo un bărbat curat la suflet, cu numele Paramon (†250), care era creştin. Văzând el atâta mulţime de mucenici pregătiţi să îşi dea viaţa pentru Hristos Domnul, a venit înaintea idolului şi cu glas mare a strigat: „O, atâţia drepţi fără de vină junghie spurcatul dregător, pentru că ei nu se închină idolilor lui celor muţi şi fără de suflet”. Şi zicând acestea în auzul tuturor a plecat mai departe în drumul său.

Auzind dregătorul aceste cuvinte din gura lui Paramon, s-a mâniat foarte tare şi a trimis slugile sale să-l prindă şi să-l omoare. Paramon nu ştia de porunca dregătorului şi mergea liniştit pe calea sa. Deci, fiind prins de păgâni, mai întâi i-au tras limba afară din gură şi i-au înţepat-o cu trestii ascuţite. Apoi, în toate mădularele trupului i-au înfipt trestii ascuţite, şi după aceasta l-au străpuns cu suliţele.

Şi aşa, Sfântul Mucenic Paramon şi-a dat sufletul său curat în mâinile Domnului. În aceeaşi perioadă, şi cei 370 de Sfinţi Mucenici fiind chinuiţi lângă capiştea lui Poseidon, au fost ucişi pentru mărturisirea lui Hristos.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O studentă la Medicină s-a stins după trei săptămâni de comă. În sesiune suferise un anevrism. ”A fost un copil excepțional!”

astăzi, 10:01
352

A visat să devină medic, însă visul s-a spulberat în ziua în care Miruna Ioana a suferit un anevrism. Din acea zi nu și-a mai revenit. A devenit pacientă în secția spital...

Virozele de sezon încă fac ravagii în Botoșani, zeci de pacienți au ajuns la spital în ultima săptămână!

astăzi, 09:27
58

Virozele respiratorii încă fac probleme în spitalele din județul Botoșani. În ultima săptămână, peste 100 de botoșăneni au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spita...

Botoșani: Comuna-model la asistență socială, oferă servicii gratuite pentru bătrâni și copii. „Doamne, ce bucuroși erau să ne vadă!”

astăzi, 09:02
168

Comuna Vârful Câmpului, situată administrativ în județul Botoșani, se află la granița dintre Moldova și Bucovina, dar și aproape de frontiera României cu Ucraina. Este o...