Calendar Ortodox: Astăzi îi cinstim pe Sf. Ier. Grigorie Dascălul, mitropolitul Ţării Româneşti; Sf. Sfinţit Mc. Eusebiu, episcopul Samosatei (Sâmbăta morţilor - Moşii de vară)

Sfântul Ierarh Grigorie s-a născut la Bucureşti, în anul 1765, din părinţi cucernici şi iubitori de Dumnezeu şi a primit la Botez numele Gheorghe.

Încă din pruncie s-a arătat iubitor de înţelepciune, învăţând cu multă râvnă şi dragoste la şcolile înalte ale vremii, unde a dobândit o cunoaştere temeinică a învăţăturilor dumnezeieşti. A fost ucenicul Sfântului Paisie Velicicovschi la Mănăstirea Neamţ, unde a fost tuns în monahism, primind numele Grigorie. A mers la Muntele Athos, apoi, întors la Mănăstirea Neamţ, a început a tălmăci dumnezeieştile cărţi ale Sfinţilor Părinţi.

După aceasta, s-a aşezat la Mănăstirea Căldăruşani unde, fiind găsit în 1823 de domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica, a fost adus la Bucureşti şi ridicat în scaunul de mitropolit al Ţării Româneşti. Ca mitropolit nu şi-a îngăduit odihna, ci a zidit biserici, a hirotonit preoţi şi a întemeiat şcoli de luminare a poporului.

Întreaga viaţă şi lucrare a Mitropolitului Grigorie în ogorul Domnului a fost o pildă de sfinţenie şi de iubire jertfelnică pentru păstoriţii săi, de ajutorul lui bucurându-se mulţi sărmani, văduve, copii orfani, cărora le oferea hrană, adăpost şi cărţi spre învăţătură, scrie ziarullumina.ro.

La moartea sa nu s-au găsit în chilie bunuri sau bani, ci o mulţime de cărţi pregătite de el spre a fi oferite şcolarilor. A stat în exil peste patru ani, trimis fiind de conducerea rusească, aşezată în acea perioadă în Principatele Române. A purces pe drumul pribegiei la Chişinău, la Buzău, apoi la Mănăstirea Căldăruşani. S-a mutat în pace la Domnul, la 22 iunie 1834.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Obiecte tradiționale expuse de Muzeul de Istorie din Botoșani la o expoziție din Craiova! (foto)

astăzi, 15:51

Muzeul Județean de Istorie din Botoșani a participat la vernisajul expoziției etnografice „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”...

Scandalagii amendați de jandarmi la Zilele Municipiului Dorohoi!

astăzi, 15:05

Vineri seară, pe timpul executării misiunii de asigurare a ordinii și siguranței publice la Zilele municipiului Dorohoi, jandarmii botoșăneni au acționat preponderent preventiv, pentru ca manif...

Zilele Municipiului Dorohoi: Andra a făcut show în prezența a sute de spectatori! (foto, video)

astăzi, 13:47

Startul evenimentelor a avut loc cu numeroase programe artistice susținute de grupuri vocale, tineri artiști și soliști vocali din oraș, ce au încântat pe cei prezenți prin muzică ...