Bucurie de 1 iunie: Campionii de la Oneaga au primit în dar o poveste! GALERIE FOTO

Bucurie de 1 iunie: Campionii de la Oneaga au primit în dar o poveste! GALERIE FOTO
Poveste cu copii, despre copii. La început a fost Cuvântul. Şi cuvântul s-a făcut punte între Oneaga şi Bucureşti. S-au creat legături, s-au fâstâcit câteva gânduri, apoi povestea a prins dor de copilărie şi a crescut, s-a făcut prietenie şi prietenia construieşte!

Jocul de Scrabble nu este doar un sport al minţii. Este privire înlăuntru, este creativitate, ispitire de matematică şi dor de limba română. Aşa cum teatrul pentru copii nu este doar o disciplină a vieţii, ci o continuă descoperire de sine, o surprinzătoare provocare de spirit. Iar când cele două – scrabble şi teatrul pentru copii – îşi ating privirile şi mâinile şi năzdrăvăniile, miracolul devine posibil.

Domnul învăţător Vasile Mihalache, din Oneaga, a făcut primul pas: a atras spre jocul de scrabble zeci de copii. El însuşi campion naţional absolut la scrabble, a dovedit că generozitatea nu înseamnă doar să îţi asiguri propriul (re)nume, ci să dai sens şi credit copilăriei.La Şcoala Oneaga, judeţul Botoşani, de ani buni funcţionează Clubul de Scrabble, proiect sprijinit cu tot sufletul de prof. Cîrdei Elena, directorul  unităţii şcolare. Mici şi mari, zvăpăiaţi sau mai interiorizaţi, talentaţi în ale cântului sau "specialişti" în matematici, copiii ştiu că drumul Cuvântului nu este un prilej de note mari, de laude şi premii cu coroniţe. Jocul de scrabble este bucuria de a fi împreună, înseamnă emoţia concursurilor naţionale, unde alţi copii ca ei se lasă prinşi în mirajul limbii române.

Vestea că la Oneaga cuvântul se construieşte literă cu literă i-a ispitit pe copiii din Bucureşti, de la Teatrul Imaginario. Punte de legătură le-au fost Ştiri.Botoşani şi Federaţia Română de Scrabble. Apoi s-au strâns alături şi alţi sufletişti: Teatrul de Artă Bucureşti, Incubator 107 Bucureşti (care au trimis la Oneaga reviste pentru vacanţa ce se apropie).

La Bucureşti: Prima lecţie de scrabble!

La Bucureşti, copiii curioşi au luat urma cuvintelor. Nu ştiau mare lucru despre scrabble. Doamna Claudia Mihai, campion naţional la scrabble francofon, s-a împrietenit cu copiii de la Teatrul Imaginario şi au făcut repejor schimb de... cuvinte. Unii pe tabla de joc, alţii în bucuria creaţiei. La sfârşit de mai, au avut prima lecţie de scrabble!De la Oneaga, surpriza a fost pe măsură: micii campioni au creat o tablă de cuvinte pe care au trimis-o prietenilor lor de la Bucureşti, să le fie pornire de poveste.


La Oneaga: Poveste în dar, eroi, îngeri, cărţi!

Însă frumuseţea acestei întâmplări nu se opreşte aici. Dacă la Bucureşti jocul de scrabble s-a făcut prieten cu micii actori, la Oneaga, cu prilej de 1 Iunie, de la Teatrul Imaginario a urcat în nord de ţară însăşi povestea! Cărţi de poezii, poveşti cu prinţi şi eroi, volume trebuitoare şcolii şi învăţăturii, CD-uri şi alte minunăţii au ajuns în mica sală de clasă plină cu copii nerăbdători.

Din cutiile mari şi mici au prins a ieşi păpuşi, peruci şi costume de clovn, un greieraş şi chiar o vrăjitoare! Povestea trece din mână în mână, eroii se ivesc de unde nu te aştepţi, după cum vreun prichindel sau năzdrăvan improvizează costumul. Păpuşile saltă bucuroase pe mânuţe, aripile de înger ne indică drumuri pe care niciodată nu le-am fi ghicit singuri.
Se citesc cu bucurie mesajele prietenilor de la Teatrul Imaginario!

Nerăbdarea nu se sfârşeşte, ea face loc altor visuri, altor frumuseţi: La Teatrul de Artă din Bucureşti, copiii-actori de la Teatrul Imaginario vor juca pentru copiii din Oneaga. Din frumoasa-le străduinţă vor fi achiziţionate, la final, jocuri de scrabble necesare campionilor-prieteni de la Oneaga.    


Iniţiat de Teatrul Imaginario şi Ştiri.Botoşani, în parteneriat cu Şcoala cu clasele I-VIII Oneaga, judeţul Botoşani, cu sprijinul Teatrului de Artă Bucureşti şi Incubator 107, proiectul nu are un scop, nici o finalitate. El este doar început. Care va fi continuat an de an prin fiecare gând al copiilor de la Bucureşti şi Oneaga, prin fiecare scrisoare pe care şi-o vor dărui unii altora. Doar Cuvântul capătă finalitate, sens, un scop anume: acela de a se naşte, de a dăinui, de a dărui. Şi de a crea legături între oameni.

Un elogiu adus limbii române!

Despre jocul minţii, Cătălin Caba, vicepreşedinte al Federaţiei Române de Scrabble, pledează pentru introducerea sportului în programa şcolară. "Dezvoltă cunoştinţele limbii române. Este un elogiu adus limbii române, o formă de a-ţi arăta patriotismul, de a utiliza limba română. Asta facem noi, descoperim tainele ascunse ale dicţionarului, pe tabla de scrabble, unde le împletim armonios cu calculul matematic de punctaj şi elemente de psihologie şi tactică, atunci când vorbim de partida liberă".


FOTO: Ionuţ Tăbultoc şi arhiva Teatrului Imaginario
 

Spune-ne opinia ta