Sute de spectatori au aplaudat la scena deschisa prestatia actorilor botosaneni la Festivalul de Arta Medievala de la Suceava.
Dupa ce, timp de patru zile, turistii au urmarit in Cetatea de Scaun spectacolele Viforul si Apus de Soare, dupa Barbu Stefanescu Delavrancea, ambele regizate de Marius Rogojinschi, artistii de la Teatrul Mihai Eminescu si cei ai Teatrului pentru Copii si Tineret Vasilache au evoluat zilnic in Cetatea de Scaun, intru bucuria publicului mare si mic, dar si spre reala implinire si satisfactie a organizatorilor.
Sambata dimineata, daca Ratusca cea urata a fost urmarita de un public format in cea mai mare parte din copii mici, atmosfera s-a dovedit a fi de-a dreptul exploziva la cel de-al doilea spectacol, Pacala, in regia lui Valentin Dobrescu.
Sute de spectatori, copii entuziasti si adulti de-a dreptul cuceriti de jocul actorilor au aplaudat minute in sir prestatia botosanenilor.
Apogeul manifestarilor de sambata a fost atins, insa, la ora 16.00, cand turistii au asistat la un moment inedit, Intrarea lui Mihai Viteazul in Cetatea Sucevei.
Reconstituind momentul din anul 1600, cand Mihai Viteazul a ajuns in Cetatea Sucevei pentru a implini actul I din unirea tarilor romane, apeland la capacitatile actoricesti ale lui Florin Aionitoaei, dar si la o recuzita bogata si deopotriva fastuoasa, completand riguros, fara sa exagereze numeric, cu cateva zeci de osteni, acelasi regizor Marius Rogojinschi a creat scene memorabile, care in mod sigur vor ramane in memoria vizuala si afectiva a privitorilor.
Cadrul natural al cetatii, atmosfera autentica si interpretarea de exceptie a actorilor a adus in prim plan teatrul botosanean, artistii contribuind in mod exceptional la reusita celei mai mari manifestari artistice din Moldova ultimilor ani.
Construit pe baza unui proiect de anvergura si aparent pretentios in urma cu patru ani, Festivalul de Arta Medievala are in spate un artizan care a mizat de la inceput pe talentul actorilor botosaneni, dar mai ales pe capacitatea lui Marius Rogojinschi de a implini regizoral fiecare viziune a acestui artizan, care este nimeni altul decat directorul Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu.
Fapt care ar trebui sa dea de gandit autoritatilor si reprezentantilor culturii botosanene, care nu de putine ori apeleaza pe artisti de peste mari si tari, cheltuind sume imense de bani, fara ca de fiecare data rezultatul sa fie cel asteptat.
Botosaneni de care suntem mandri!
Stiri BotosaniSâmbătă, 22 August 2009Cultură74 vizualizăriSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Parc destinat persoanelor cu dizabilităţi, inaugurat la Iași de Ziua Copilului
Joi, 1 Iunie 2023
50
50
Primarul Mihai Chirica a inaugurat, joi, de Ziua Copilului, unul dintre cele mai mari spaţii de joacă din oraş şi din ţară destinat şi persoanelor cu dizabilităţi, acesta fiind amplasat &icir...
Botoşăneanul „uns” şef al Finanţelor la Iaşi l-a prins la avere pe preşedinte: şase case, la o leafă de aproape 10.000 lei pe lună
Joi, 1 Iunie 2023
202
202
De la două locuinţe (o casă şi un apartament) în anul 2015 şi economii în conturi de aproape 30.000 de euro tot atunci, botoşăneanul Doru Viorel Alupoaei, „uns” şef al ...
Ligia Deca amenință: „Dacă greva continuă, nu vom putea evita prelungirea anului școlar sau reprogramarea examenelor”
Joi, 1 Iunie 2023
101
101
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, avertizează că dacă profesorii continuă greva, nu vor mai putea fi evitate consecinţe, precum reprogramare de examene sau prelungirea anului şcolar.Ea a fos...