Botoșăneanul Constantin Radinschi „...pictor în acuarelă”, pe simezele ieșene!

„N-am renunțat la pictură. Ne-am mutat împreună în culorile de apă. Sunt pictor în acuarelă”, spunea artistul botoșănean Constantin Radinschi.

Galeria de Artă ”Dana” din Iași, în parteneriat cu Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Artă, Muzeul Județean Botoșani – Muzeul Memorial „George Enescu” Dorohoi și sprijinită de generoşii colecționari ieșeni, deschide în perioada 11 februarie – 21 martie 2025 expoziția retrospectivă CONSTANTIN RADINSCHI „...pictor în acuarelă”.

Constantin Radinschi s-a născut în 21 ianuarie 1920, ”într-un sat din partea de asfințit a Botoșanilor, Brăești, cândva parte a județului istoric Dorohoi, o comună cu un șirag de așezări despre care s-a scris metaforic că zboară spre cer. De fapt e un zbor legănat, al unor dealuri cu modelaj unduios, peisaj ce l-a marcat și pe George Enescu, cu obârșii în același topos rapsodic.

 

Sonurile lui cromatice sunt „într-un dulce stil clasic”, însă cu o amprentă de neşters. Peisagist de vocaţie, colorist rafinat, poet nu lăcrămos, ci viguros, Constantin Radinschi a atins virtuozităţi de maestru. Îl recunoşti dintr-o mie de mii, ba chiar din sute şi milioane de mii. E ţesător inspirat şi vrăjit de atmosferă, urzitor de privelişti parcă mai frumoase decât închipuirea”, spune Grigore Ilisei.

După absolvirea Academiei de Arte Frumoase din Iași în 1946 – unde îi are ca profesori îndrumători pe Corneliu Baba, Neculai Popa, Petre Troteanu, Jean L. Cosmovici, Ion Irimescu, Eugen Ștefan Boușcă -, Constantin Radinschi urmează o remarcabilă carieră artistică dar și didactică în cadrul Facultății de Arte Plastice, cu stagiu de 3 ani, creată sub egida Universității „Al.I. Cuza” Iași. Ampla sa activitate de creație este recunoscută nu doar în țară ci și în străinătate, expune în manifestări expoziționale ale artiștilor ieșeni sau ale creatorilor plastici din întreaga țară la Skopje și Bitolia, Iugoslavia (1974), Roma și Florența, Italia (1975), Poitiers, Franța (1977), Lublin, Polonia (1979).

Deschiderea expoziției va avea loc marți, 11 februarie, orele 17.00 la Galeria de artă ”Dana” din str. Profesor Cujbă, nr. 17. Iași.

Prezintă criticul de artă Maria Bilașevschi și scriitorul Grigore Ilisei
Curator: Smaranda Bostan

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prezența la vot, în Diaspora – A fost depășit numărul de voturi din 22 noiembrie 2024!

astăzi, 20:09

Votul în străinătate pentru alegerea Preşedintelui României a început odată cu deschiderea secţiei de votare din Auckland, Noua Zeelandă. Votul în străinătate se desfă...

Trei profesori de la o școală din Botoșani, participanți la un curs de formare în Praga! (Foto)

astăzi, 18:58

În perioada 28 aprilie -2 mai 2025,în cadrul Acreditarii Erasmus + cu Nr finanțare: 2024-1-RO01-KA121-SCH-000210984, trei cadre didactice de la Școala Gimnazială Nr.1Albești au partici...

Fosta judecătoare Lăcrămioara Axinte dă în judecată Înalta Curte, deoarece consideră că a fost nedreptățită!

astăzi, 17:40

Lăcrămioara Axinte, fostă judecătoare și vicepreședintă a Tribunalului Botoșani, a dat în judecată Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), prin care solicită recalcu...