Biserica din Botoșani care se pregătește de sărbătoare! Aici a slujit Ilie Cleopa, comuniștii au vrut să o demoleze!

Printre militarii care au participat la oficierea slujbelor religioase din această biserică aflată în administrarea garnizoanei a fost și Ilie Cleopa, originar de pe meleagurile Botoșanilor.

Biserica din Botoșani care se pregătește de sărbătoare! Aici a slujit Ilie Cleopa, comuniștii au vrut să o demoleze!

   Foto: timpulcredintei.ro

În data de 26 octombrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir.

Dimitrie, un tânăr credincios și cu o educație aleasă, a fost guvernator al Tesalonicului. Pentru că L-a mărturisit pe Hristos și pe mulți i-a întors la credință, mai întâi a fost întemnițat, iar mai apoi ucis cu sulițele, la porunca împăratului Maximian. Trupul Sfântului Dimitrie a fost îngropat cu cinste de către creștini și, după un timp, din mormântul său au început să curgă picături de mir frumos mirositor, prin care s-au săvârșit multe minuni și vindecări. Din acest motiv, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este numit și Izvorâtorul de Mir și este cunoscut până astăzi ca mare făcător de minuni.

În ziua pomenirii Sfântului Dimitrie sâmbătă, 26 octombrie 2024, Biserica „Sfântul Dimitrie” din municipiul Botoșani își serbează hramul.

Programul slujbelor:

Vineri, 25 octombrie

Ora 17:00 – Vecernia Mare a hramului și Litia cu sobor de preoți

Sâmbătă, 26 octombrie

Ora 07:30 – Utrenia

Ora 08:30 – Slujba Acatistului

Ora 09:00 – Sfânta Liturghie

Ora 10:30 – Pomenirea ctitorilor bisericii

Slujbele vor continua și în zilele următoare.



„Cu bucurie și prețuire vă invităm să ne bucurăm de aceste sărbători deosebite pentru parohia noastră! Sfântul Mare Mucenic Dimitrie și Sfânta Mare Muceniță Anastasia Romana să ne ocrotească pe toți”, a transmis pr. Cezar Grădinaru, parohul comunității.

Istoricul Parohiei Sfântul Dimitrie

Pe locul actualei biserici a existat, până la începutul secolului al XIX-lea, alta din lemn cu același hram. Despre existența ei ne amintește Zapisul din 22 iulie 1971 (act de proprietate aflat în arhiva parohiei). Cei 12.000 mp au fost expropriați înainte de anul 1960 de către mai marii timpului, pe locul respectiv amplasându-se mai multe blocuri de locuințe care pot fi văzute și astăzi, scrie Timpul Credinței.

Biserica actuală are planul treflat și este construită din piatră și cărămidă pe o fundație de granit care are o adâncime de peste 2 m, zidurile au o grosime de 1,80 m și o înălțime de 12 m. Turnul clopotniței este înălțat la intrarea în pronaos și deasupra cafasului.

Între anii 1873-1874, s-au făcut consolidări care au constat în opturarea cu tencuială de epocă a fisurilor de la arce și bolți cauzate fie de cutremur, fie datorită așezării în timp a fundației. Tot atunci au fost pictate și icoanele de pe catapeteasmă de către pictorul N. Străjescu. Aceste lucrări au fost finanțate de către doamna Ecaterina Mișoglu a cărei piatră funerară se afla în curtea bisericii, dimpreună cu cea a ctitorilor Ioan și Maria Mavromati. Biserica nu a avut pictură murală.

Biserica de enorie devine capelă militară a Garnizoanei Botoșani pe la anul 1906 când este menționat ca preot paroh Haralambie Gheorghe Murarașu. Rămâne cu acest titlu de biserică militară până după anul 1945.

De administrarea ei, în această perioadă, s-a ocupat Garnizoana Botoșani care a și inițiat o mică reparație în anul 1937. Printre militarii care au participat la oficierea slujbelor religioase din această biserică aflată în administrarea garnizoanei a fost și vrednicul de pomenire Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ilie Cleopa, originar de pe meleagurile Botoșanilor.

După anul 1945, biserica a fost închisă pentru câteva decenii. Autoritățile vechiului regim intenționau să o demoleze. Conducerea Sfintei Mitropolii Iași a încredințat evidența scriptică a patrimoniului ei următoarelor parohii: Cuvioasa Parascheva, Sfântul Gheorghe și Vovidenia din Botoșani. Aceasta din urmă, prin strădania preotului Theodor Dăscălescu, începând cu anul 1975, a activat-o din punct de vedere liturgic. Numai că Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie se oficia doar în perioada lunilor mai-octombrie întrucât, în timpul rece, biserica nu putea fi încălzită.

Începând cu 1 noiembrie 1993 redevine sediul Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Titlul de paroh a fost încredințat preotului Volentiru Dumitru care a inițiat și lucrările de consolidare și reparații capitale al sfântului locaș.

Aceste lucrări s-au desfășurat în perioada anilor 1996 – 2003. Icoanele de pe catapeteasmă împreună cu cele așezate pe cele două laturi ale naosului și pronaosului bisericii au fost restaurate de pictorul restaurator prof. Liviu Marfievici.

Pictura murală din interior executată în tehnica fresco aparțin domnului Dan Gogu din București, pictor bisericesc de categoria I.

Dintre preoții slujitori la această biserică amintim pe următorii: preot Demetie, preot Ioan Rusu, preot econom Ioan Dumitru, preot econom Constantin Nădejdea, preot econom Constantin Troteanu, preot Haralambie Gheorghe Murarașu, preot Constantin Perușcă (confesor militar), preot Constantin Sumanaru, preot Cosma Balan, preot Theodor Dăscălescu, preot Gheorghe Viziteu, preot Dumitru Volentiru și în prezent Cezar Grădinaru.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dan Șlincu: „PSD la guvernare este garanția creșterii veniturilor pentru toate categoriile de populație”

astăzi, 08:13

„PSD la guvernare este garanția creșterii veniturilor pentru cei care muncesc sau au muncit o viață. Emiterea Hotărârii de Guvern prin care se aprobă creșterea salariului minim la 4...

Propunerea care ar schimba sistemul medical de stat: Angajări pe perioadă determinată, evaluări ca la privat!

astăzi, 07:58

Prof.univ.dr Diana Păun propune ca sistemul angajărilor la stat să fie schimbat. Aceasta a făcut referire cu precădere la modul în care sunt angajaţi medicii în spitalele de stat din...

Povestea misterioaselor catacombe de sub orașul Botoșani!

astăzi, 07:29

Orice botoșănean trecut de 50 de ani a auzit cu siguranță de legenda catacombelor de sub oraș. Unii se laudă că le-au și văzut sau ajuns măcar într-o anumită zonă a acestora. De a...