Astăzi este ziua de naștere a poetului botoșănean, Constantin (Ticuță) Bojescu

Astăzi este ziua de naștere a poetului botoșănean, Constantin (Ticuță) Bojescu

Astăzi, 24 martie, este ziua de naștere a poetului botoșănean Constantin Bojescu, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Născut la 24 martie 1949, la Botoșani, Ticuță, cum îi zic prietenii, împlinește vârsta de 72 de ani.

Poetul a debutat în anul 1974, în ziarul Clopotul, unde îi apare poemul „Acela”.

A publicat în 1979 "Ţărmul altei ere" (plachetă; Botoşani: C.J.C.E.S.), în anul 1996 "Kilometrul zero" (versuri; Botoşani: Axa), în 2004 volumul "Confesiunea unei răni" (versuri; Botoşani: Axa), "Miere amară" (versuri; Piatra Neamţ: Editura Conta) apare în anul 2007, iar în 2011 publică "Kilometrul confesiunilor amare" (Cluj-Napoca: Dacia XXI). La Editura Tipă Moldova, tot în 2011, apare volumul "File și răsfrângeri".

A fost distins cu importante premii, de la Premiul Uniunii Scriitorilor din România la Concursul Naţional de Poezie … "Porni Luceafărul…", Premiul Editurii Princeps din Iaşi, Premiul Revistei Timpul, Premiul Revistei Ateneu, la Premiul Festivalului "George Coşbuc" sau Premiul I pentru volumul "Miere amară" (Editura Conta, 2007) la Festivalul Internaţional de Poezie de la Sighetul Marmaţiei.

Ticuță, este poate ultimul boem autentic din oraș. Viorel Ilișoi, scriitor și  jurnalist, spunea despre el că „provoacă emoții și dacă ar recita mersul trenurilor”, iar când rămâne fără material în memorie, improvizează.

„Ticuță nu (prea) scrie. El mai mult spune. Trăiește. Le zice. Poeziile lui sunt mai mult sau mai puțin cunoscute, dar zicerile lui au intrat demult în folclor. Pentru Ticuță poezia nu este un gen literar, ci un mod de viață. El era poet și când lucra pe șantier, și când era șef de depozit la Textila, controlor în piața centrală, negustor de porci sau director de ziar”, spunea Viorel Ilișoi.

Colectivul redacției Știri.Botoșani.ro îi urează îndrăgitului poet un sincer și călduros „La mulți ani!”

 

Spune-ne opinia ta