Artistul plastic Gheorghe Stanciu a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Botoșani (video)

Artistul plastic Gheorghe Stanciu a primit premiul onorific corespunzător statutului de cetățean de onoare, în cadrul unei ceremonii desfășurate, miercuri, la Primărie.

Titlul a fost acordat printr-o decizie adoptată în ianuarie de Consiliul Local.

„Gheorghe Stanciu este inițiatorul unui demers cu adevărat salvator pentru istoria municipiului. Pasionat de fotografie el a realizat zeci de mii de fotografii cu Botoșaniul de altădată, cu clădiri emblematice care mai există acum doar pe pelicula fotografică și în amintirile botoșănenilor ce sunt legați de istoria acestui oraș. Are fotografii cu peste 90% dintre casele demolate ale Botoșaniului. Într-o colaborare cu municipalitatea botoșăneană, acestea ar trebui să-și găsească locul într-o expoziție permanentă sau, de ce nu, într-o monografie”, se arată în motivarea hotărârii CL.

Născut în anul 1951, în comuna Ripiceni, Gheorghe Stanciu este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, unde a urmat Facultatea de Arte Decorative și Design, secția artă murală, la clasa Profesorului Ion Stendl.

El este membru al Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Iași și a lucrat ca profesor la Liceul de Artă „Ștefan Luchian”. În paralel cu activitatea didactică, profesorul și-a cultivat pasiunea de a imortaliza pe pelicula fotografică vechiul oraș, în anii în care clădiri cu o arhitectură deosebită erau puse la pământ în numele urbanizării. Miile de fotografii sunt o dovadă a istoriei acestui oraș.

Colecționar, pasionat de arhitectură, Gheorghe Stanciu a reușit să adune de-a lungul anilor diferite ornamente de la clădirile care au fost puse la pământ cu buldozerul. Fiecare obiect adunat din șantiere este valoros și și-ar putea găsi locul într-o viitoare expoziție, tot ca o dovadă a istoriei acestor locuri.

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta