Artiști cu dizabilități, premiați la Botoșani într-un festival internațional al incluziunii!

Artiști cu dizabilități, premiați la Botoșani într-un festival internațional al incluziunii!

Caravana ”San Remo Bravissimi Artisti” a poposit la Botoșani pentru a premia concurenții cu dizabilități care au participat la concursul online de promovare a talentelor.

Totodată, la Cinema ”Unirea” a fost organizată și preselecția pentru participarea la festivalul ce va avea loc la San Remo în 2025. Cu acest prilej, s-a evidențiat Andra Cernușcă, solistă de muzică populară.

Georgiana Cădinoiu, asistent medical generalist și promotoare a folclorului de calitate, suferă de sindrom mielodisplazic. Ultimii 2 ani i-a petrecut în spitalul care i-a devenit casă, printre alte paciente cu care împarte micile bucuri și durerile. Ele și personalul medical i-au devenit a doua familie.

Cu modestia comună celorlalți participnți, ea se prezintă în cuvinte simple:”Sunt o tânără interpretă de muzică populară care dorește să promoveze portul popular, tradițiile, obiceiurile.”

Pentru strădania, talentul și dragostea pentru folclor, Georgiana a fost premiată cu diploma de excelență, premiul și trofeul de debut la Festivalul de la San Remo.

Impresionată de cazul ei, o româncă din diaspora, Ioana Molocea, participantă la festival, i-a donat titlul de Miss Festival.

Pe Tony Ștefan Toma, solist de muzică poulară, dizabilitatea nu l-a împiedicat să-și urmeze pasiunea. Nu a permis limitărilor  fizice să-i distrugă umorul și dragostea de viață. La concurs a venit cu melodii folclorice  satirice, inspirate din viața de zi cu zi a unei familii, de relațiile dintre generații. ”Sunt pasionat de tot ce înseamnă muzică și tot ceea ce aduce bună-dispoziție, îmi plac oamenii care se bucură de viața asta cu tot ce are frumos în ea.”, mărturisește el.

Pentru participarea la festival, a primit Premiul de excelență și trofeul de debut.

Ioan (Noni) Diaconu este elev al Seminarului Teologic Liceal ”Sf. Gheorghe” și al Școlii Populare de Arte ”George Enescu” din Botoșani. Pictează, scrie poezii, este pasionat de istorie și geopolitică. Medaliat și premiat cu diplome de excelență la secțiunile Poezie și Pictură, spune despre el simplu:”Am Asperger. Știu să pictez, să scriu și cum să fiu într-o stare bună.”

Sunt tineri, încercați de viață și împăcați cu ce le-a oferit ea. Celor din jur le transmit, prin tot ce fac, cel mai important mesaj: ”Bucurați-vă de viață! Fiți fericiți și credeți în voi înșivă și în Dumnezeu!”

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: O cinstim astăzi pe Sfânta Lidia

astăzi, 06:55
4

Sfântă Lidia din Filipi este cinstită pe 20 mai. Este cunoscută drept prima creștină din Europa. Din Faptele Apostolilor (capitolul al 16-lea) aflăm că, după ce Pavel predică mai multor...

Foc într-un apartament din municipiul Botoșani, vecinii au chemat urgent pompierii! (Foto)

Duminică, 19 Mai 2024
741

Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul de pe strada Vârnav, proprietarii nu erau acasă. Vecinii...

Valeriu Iftime: Cu atâtea exemple demne de urmat, sunt sigur că vom reuși să realizăm o dezvoltare reală și la Botoșani! (Video)

Duminică, 19 Mai 2024
105

Domnul Bolojan, timp de ani de zile, a oferit Oradiei și județului Bihor un model de administrație publică, eficiență și investiții durabile. În scurta mea vizită în județul Biho...