Andrei Pippidi, canstigatorul Premiului National "Nicolae Iorga"

Juriul a hotarat ca in acest an sa desemneze castigatoare a Premiului National "Nicolae Iorga" lucrarea "Nicolae Iorga-Istoria romanilor in chipuri si icoane, editia a II-a", aparuta la Editura Humanitas Bucuresti, avand ca ingrijitor de editie si autor al studiului introducitv pe prof. univ. dr. Andrei Nicoale Pippidi.

Valoarea Premiului este de 5.000 de lei si va fi acordat de Primaria Botosani.

Asociatia Culturala "Nicoale Iorga" Botosani a propus si ca Andrei Pippidi sa devina cetatean de onoare al municipiului Botosani, odata cu titlul de laureat al Premiului national Nicoale Iorga, editia a X-a.

Nascut la Bucuresti, la data de 12 martie 1948, Andrei Nicolae Pippidi este un reputat istoric roman, profesor doctor, membru in Consiliul Stiintific al Facultatii de Istorie si in Senatul Universitatii din Bucuresti, cadru stiintific asociat la Institutul de Studii Sud-Est Europene Bucuresti, la Ecole des Hautes Etudes en Sciens Sociales Paris, la Universitatea din Amsterdam, la Universitatea din Oxford, la Central European University. Totodata este fondator al Societatii Academice din Romania al Grupului de Dialog Social, dar si al altor comitete si fundatii.

Andrei Pippidi este legat de Botosani prin contributia si implicarea in activitatea Casei Memoriale Nicolae Iorga,  pe care a cunoscut-o prima data la varsta de 17 ani, in anul 1965, cand a insotit-o pe mama sa, Liliana Iorga Pippidi, fiica marelui istoric, invitata de autoritatile locale pentru transformarea cladirii din strada Liceului (casa copilariei) in Casa Memoriala Nicolae Iorga. A revenit in Botosani in anul 1980, de data aceasta in calitate de cercetator stiintific, participand la manifestarile comemorative prilejuite de implinirea a 40 de ani de la asasinarea lui Nicolae Iorga.

Legaturile cu orasul natal al bunicului sau au devenit mai stranse dupa 1985, anul disparitiei mamei sale, cand a preluat si continuat seria donatiilor de mare valoare facute Casei Memoriale.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O botoșăneancă a vrut să coacă pască și cozonaci, dar a dat foc la casă!

astăzi, 09:00

Casa unei familii din localitatea Sârbi a fost în pericol, ieri, după ce o femeie a vrut să folosească cuptorul pentru a coace pâine, pască și cozonaci. Funinginea depusă ...

Performanță clădită pas cu pas! Ioana Miron, botoșăneanca medaliată cu bronz la Europene: „Este tot ceea ce-mi doresc”!

astăzi, 08:30

Are 20 ani, cântărește 45 de kilograme iar dacă am fi zărit-o pe stradă, fără a știi nimic despre ea, am crede cu ușurință că este gimnastă sau face parte dintr-o trupă de balet. ...

Calendar ortodox, 19 aprilie: Sfântul Cuvios Ioan de la Lavra Veche; Sfântul Sfinţit Mucenic Pafnutie!

astăzi, 08:00

În Pustia Palestinei, aproape de Ierusalim, se afla o frumoasă aşezare călugărească întemeiată de Sfântul Hariton şi se numea Lavra Veche, întrucât sfântul o...