A început intervenția de punere în siguranţă a Bisericii de lemn cu hramul „Sfântul Dumitru” din livada satului Ionășeni, comuna Trușeești, județul Botoșani, acțiunea fiind inițiată și realizată de către Ambulanța pentru Monumente – Moldova Nord.
S-a executat decaparea învelitorii, sub care s-a descoperit o mai veche învelitoare. De asemenea, cu ajutorul comunităţii locale s-a reuşit să se pună o prelată peste biserică.
Totodată, în aceste zile s-a început baterea șindrilei, adică dranița. Dranița a fost procurată din Bucovina de către mesterul Vasile Cîrciu din Straja, care susține lucrarea.
Preotul Claudiu Crupa, parohul comunității, este alături de voluntarii de la Ambulanța pentru Monumente, împreună cu întreaga comunitate locală.
”Decaparea acoperișului este aproape finalizată! Nu trece zi fără ca oamenii din comunitatea aceasta să nu ne cinstească în fel și chip, iar asta ne bucură enorm”, au transmis reprezentanții Ambulanței pentru Monumente.
Biserica din vechea livadă boierească!
Cunoscut și ca ”biserica din livadă”, monumentul din localitatea Ionășeni, comuna Trușești, care poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, a fost construit în jurul anului 1700, fiind refăcut la sfârșitul secolului al XIX-lea, de către familia Balș. Biserica este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice, având codul BT-II-m-B-01994.
Biserica de lemn se află într-o veche livadă boierească, la care se ajunge de pe o uliță urcând o cărăruie cu pietre pe ambele părți. Unii specialiști consideră că această biserică de lemn ar fi una dintre cele mai vechi din România. În biserică se află o veche lespede de piatră cu o inscripție conținând anul 1234, ceea ce arată că aici a existat o biserică din vremuri străvechi.
Conform actului comemorativ din biserica parohială, satul Ionășeni își trage numele de la vornicul Ionaș (Ionașcu) Balș, care nu se știe din ce motive a devenit călugăr. Pe la sfârșitul secolului al XVII-lea, potrivit tradiției, boierul Ionașcu Balș a înființat aici un schit și a construit actuala biserică de lemn într-o livadă. Acest lăcaș de cult a servit de schit pentru călugări până în anul 1756, când noul proprietar al moșiei satului, marele paharnic Constantin Balș, a întemeiat Schitul Cozancea, unde au fost mutați călugării din Ionășeni. Deoarece în jurul schitului se stabiliseră vreo 70 de locuitori, bisericuța de lemn a fostului schit a rămas ca biserică parohială.
În anul 1776, boierul Constantin Balș a ctitorit în cimitirul satului Ionășeni o biserică cu hramul ”Nașterea Maicii Domnului", care a devenit biserică parohială a localității. Bisericuța de lemn din livadă a rămas doar cu rolul de capelă pentru nevoile curții boierești, aici slujindu-se doar sporadic.
(Foto: Ambulanța pentru Monumente - Moldova Nord)