Ambulanța pentru Monumente reabilitează o biserică de lemn din Botoșani! (Foto)

Un efort comun al Ambulanței pentru Monumente, care împreună cu voluntarii veniți din țară reușesc să redea ”bisericii din livadă” fața de odinioară.

A început intervenția de punere în siguranţă a Bisericii de lemn cu hramul „Sfântul Dumitru” din livada satului Ionășeni, comuna Trușeești, județul Botoșani, acțiunea fiind inițiată și realizată de către Ambulanța pentru Monumente – Moldova Nord.

S-a executat decaparea învelitorii, sub care s-a descoperit o mai veche învelitoare. De asemenea, cu ajutorul comunităţii locale s-a reuşit să se pună o prelată peste biserică.




Totodată, în aceste zile s-a început baterea șindrilei, adică dranița. Dranița a fost procurată din Bucovina de către mesterul Vasile Cîrciu din Straja, care susține lucrarea.

Preotul Claudiu Crupa, parohul comunității, este alături de voluntarii de la Ambulanța pentru Monumente, împreună cu întreaga comunitate locală.

”Decaparea acoperișului este aproape finalizată! Nu trece zi fără ca oamenii din comunitatea aceasta să nu ne cinstească în fel și chip, iar asta ne bucură enorm”, au transmis reprezentanții Ambulanței pentru Monumente.

Biserica din vechea livadă boierească!

Cunoscut și ca ”biserica din livadă”, monumentul din localitatea Ionășeni, comuna Trușești, care poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, a fost construit în jurul anului 1700, fiind refăcut la sfârșitul secolului al XIX-lea, de către familia Balș. Biserica este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice, având codul BT-II-m-B-01994.



Biserica de lemn se află într-o veche livadă boierească, la care se ajunge de pe o uliță urcând o cărăruie cu pietre pe ambele părți. Unii specialiști consideră că această biserică de lemn ar fi una dintre cele mai vechi din România. În biserică se află o veche lespede de piatră cu o inscripție conținând anul 1234, ceea ce arată că aici a existat o biserică din vremuri străvechi.

Conform actului comemorativ din biserica parohială, satul Ionășeni își trage numele de la vornicul Ionaș (Ionașcu) Balș, care nu se știe din ce motive a devenit călugăr. Pe la sfârșitul secolului al XVII-lea, potrivit tradiției, boierul Ionașcu Balș a înființat aici un schit și a construit actuala biserică de lemn într-o livadă. Acest lăcaș de cult a servit de schit pentru călugări până în anul 1756, când noul proprietar al moșiei satului, marele paharnic Constantin Balș, a întemeiat Schitul Cozancea, unde au fost mutați călugării din Ionășeni. Deoarece în jurul schitului se stabiliseră vreo 70 de locuitori, bisericuța de lemn a fostului schit a rămas ca biserică parohială.

În anul 1776, boierul Constantin Balș a ctitorit în cimitirul satului Ionășeni o biserică cu hramul ”Nașterea Maicii Domnului", care a devenit biserică parohială a localității. Bisericuța de lemn din livadă a rămas doar cu rolul de capelă pentru nevoile curții boierești, aici slujindu-se doar sporadic.




(Foto: Ambulanța pentru Monumente - Moldova Nord)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie de informare a elevilor cu privire la normele de siguranță, desfășurată de jandarmi în Botoșani și în alte două localități!

Saturday, 7 September 2024

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare „Școli în siguranță", premergătoare deschiderii anului școlar 2024 – 2025, și a constat în discu...

Transportul copiilor în mașină: Ce spune Codul Rutier!

Saturday, 7 September 2024

Dar, la fel de important, Codul Rutier stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, indiferent de locul pe care îl ocupă. Conform legii, copiii care nu au împli...

Valeriu Iftime: „Mergem înainte, la fel de hotărât!”

Saturday, 7 September 2024

Cam asta a fost reacția mea când am citit postarea doamnei Federovici, în care sunt acuzat de misoginism. Confuzie totală A trebuit să citesc de două ori ca să mă asigur că mintea n...