Unda de ironie pe care o simţisem în vorba distinsului scriitor devine pace şi recunosc în sinea-mi, cu emoţie uşor adolescentină, că da, am un erou: Alexandru Zub. Un om al timpului meu care aduce azi, aici, un timp despre care am aflat mai întâi din cărţi. Fost deţinut politic pentru "vina" de a-l fi cinstit, la Putna, pe Ştefan cel Mare. Arestat în tren, cu pistolul în coaste, închis, torturat, urmărit, marginalizat, interzis. Adulmecat, curtat apoi de comunişti, a rămas neclintit şi vertical pentru că, nu-i aşa, "prison oblige comme noblesse". A trecut pragul anilor 90 în aceeaşi ţinută demnă pe care a păstrat-o până astăzi şi care, pe zi ce trece, pare că se înalţă, se mântuie pe sine independent de timpul nou şi deseori prăpăstios pe care îl străbate.
La 80 de ani, Alexandru Zub (născut pe 12 octombrie 1934, în comuna Vârfu Câmpului, judeţul Botoşani) este o instituţie, s-a spus deseori în sala Hotelului Rapsodia din Botoşani, cu prilejul omagierii academicianului. Cred că Alexandru Zub este Trecerea. Linia care indică istoria unui neam, adevărata istorie a unui neam.
Pe 16 octombrie 2014, la Botoşani, am avut în faţă o linie istorică a demnităţii, iar de o parte şi de alta a ei faţete ale timpului prezent. O latură a umanului perpetuu manifestat în calitatea deosebită a invitaţilor la eveniment, fie că se aflau în sală sau alături de Alexandru Zub, şi o alta, a umanului derizoriu, a politicului vorbitor-de-sine. Am văzut, cu strângere de suflet, oficiali ai administraţiei locale care nu au reuşit să treacă pragul de 30 de secunde de cuvinte grăbite, rostite în faţa unor somităţi ale ştiinţei şi culturii româneşti. (Domnule viceprimar, eticheta şi rigoarea evenimentului vă obligau să apelaţi la un consilier pentru a vă formula un discurs închegat – poate de un minut! – dar care să poată fi consemnat în desfăşurarea acestei omagieri). Şi încă o bilă neagră pentru administraţia botoşăneană trebuie consemnată: la prima omagiere de asemenea nivel a academicianului Alexandru Zub, la eveniment au fost delegaţi: NU prefectul de Botoşani, ci subprefectul, NU preşedintele Consiliului Judeţean, ci vicepreşedintele, NU primarul de Botoşani, ci viceprimarul.
Evenimentul a fost organizat de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Botoşani, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, Consiliul Judeţean Botoşani, Primăria comunei Vârfu Câmpului, Asociaţia Primarilor din judeţul Botoşani, Societatea Culturală "Ecoul Siretului" Vârfu Câmpului, Asociaţia Culturală "Nicoară" Botoşani, Şcoala Gimnazială nr. 1 Vârfu Câmpului şi că s-a desfăşurat, pe 16 octombrie 2014, la Botoşani (Sala Eminescu a Hotelului Rapsodia), şi pe 17 octombrie 2014, la Vârfu Câmpului (Şcoala din satul Maghera), cuprinzând manifestări ştiinţifice şi culturale sub egida "Istorie şi civism – Alexandru Zub-80", dedicate academicianului Alexandru Zub, cu ocazia împlinirii a 80 de ani.
Cu acest prilej au fost prezente la Botoşani şi Vârfu Câmpului personalităţi ale vieţii academice şi ştiinţifice, intelectuali, oficialităţi judeţene şi naţionale, precum şi invitaţi din Republica Moldova. De asemenea, au fost lansate două cărţi, "Frumoasă înălţare de cuvinte Academicianului Alexandru Zub", editată de Institutul de Istorie "A.D.Xenopol" Iaşi, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, coordonator Prof.univ.dr. Gheorghe Cliveţi (prezentată de prof.dr. Dan Prodan), şi "Teme pentru acasă", de Academician Nicolae Dabija (prezentată de scriitoarea Lucia Olaru Nenati).
În sală, scriitori botoşăneni (Gellu Dorian, Lucia Olaru Nenati, Lucian Alecsa, Victor Teişanu), şefi de instituţii, oameni de afaceri, profesori, oameni politici, iubitori de istorie şi cultură. Discursuri emoţionante, mărturisiri, (auto)deconspirări, amintiri.
Privind, vreme de câteva ceasuri, la acest om, am simţit împlinirea spuselor lui Socrate: "Să facem pe cetăţeni pe cât posibil mai buni! Dacă umblu printre voi nu fac altceva decât să încerc a vă convinge pe toţi, tineri şi bătrâni, să nu vă îngrijiţi de trupuri mai presus de orice; nici să vânaţi cu atâta înverşunare averi, cât să vă osteniţi pentru suflet; pentru felul cum s-ar putea el desăvârşi; căci nu din averi izvorăşte virtutea, ci din virtute izvărâsc şi averile şi toate celelalte bunuri omeneşti". Da, Alexandru Zub este un Socrate al cetăţii sale. Trebuie doar ca noi, cetăţenii, să avem curajul de a deveni "pe cât posibil mai buni"!
Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Botoşani: "Instituţiile culturale şi autorităţile judeţului Botoşani au considerat oportun şi necesar organizarea unor activităţi ştiinţifice care să fie dedicate academicianului Alexandru Zub, cu prilejul aniversării celor 80 de ani de viaţă şi de prodigioasă activitate ştiinţifică. Este o iniţiativă normală, de respect imprescriptibil, destinat a pune în valoare prestigiul pe plan naţional şi internaţional al savantului şi dorinţa reprezentanţilor instituţiilor locale de a-şi exprima consideraţia lor pentru o operă ştiinţifică de excepţie şi un comportament exemplar. Nu doar istoric şi istoriograf, în aceeaşi măsură şi creator de şcoală, a reuşit să contribuie la formarea unor discipoli care au căutat aceleaşi valori intelectuale şi rigori ştiinţifice şi morale".
Gelu Țigănucă, subprefectul judeţului Botoşani: "Este unul dintre momentele pe care noi, botoșănenii, indiferent din ce domeniu profesional facem parte, îl trăim cu bucurie și cu mândrie. O mândrie că unul dintre noi a ajuns atât de departe, că este o valoare, recunoscută la nivel național și internațional. Domnule academician, vă urez să fiți sănătos, să ne faceți în continuare mândri de noi înșine, ca botoșăneni".
Cristian Achiței, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Botoşani: "Chiar dacă sunt inginer constructor, vă sigur că întotdeauna mi-a plăcut foarte mult istoria. Conducerea Consiliului Judeţean este onorată că a putut finanța acest minunat eveniment, vă dorim viață lungă, sănătate și împliniri".
Marius Buliga, viceprimarul municipiului Botoşani: "Din partea Executivului Primăriei, din partea Consiliului Local, viață lungă, activitate frumoasă în continuare, în studiile istorice pe care le faceți. Să scrieți tot mai mult pentru noi, botoșănenii, să ne regăsim acolo".
Aurel Melniciuc, director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani: "Pentru mine și pentru mulți din această sală ați rămas în continuare Domnul profesor. Cred că este cel mai frumos titlu și lucrul cel mai frumos pe care l-ați făcut și îl faceți în continuare. Țin minte și acum modul în care vă țineați orele, cu un calm desăvârșit, modul în care vă predați orele într-o liniște pe care o impuneați. Am considerat că este de datoria noastră să facem această acțiune, împreună cu celelalte instituții organizatoare. Din partea noastră La mulți ani, sănătate, putere de muncă și să ne dați în continuare material să putem scoate și alte cărți".
Cătălin Flutur, fost primar al municipiului Botoşani (în mandatul căruia academicianul Alexandru Zub a fost distins cu titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Botoşani): "Mulțumesc pentru invitație! Ce poate fi mai frumos pentru noi, botoșănenii, decât să avem posibilitatea să facem acțiuni de această ținută, să avem invitații pe care îi avem aici, avem doi academicieni pe care îi sărbătorim, pe care mereu i-am ascultat la Botoșani, care pentru noi au fost un motiv de mândrie. Am încercat și noi, cu puținul pe care îl avem, să îi onorăm, să îi cinstim. Bine ați venit la Botoșani!".
Sunt absolut convins că Alexandru Zub, dincolo de zestrea istoriografică realizată până astăzi, una asupra căreia nu are rost să mai repet, măgulitoare pentru toţi, şi ca fundament ştiinţific, şi ca valoare estetică, pentru că de la domnia sa am învăţat această dimensiune estetică, artistică a sensului istoric, sunt convins că şi de acum încolo ne va oferi alte şi alte cărţi. La mulţi ani, domnule acadmeician Alexandru Zub!".
Alexandru Zub a fost pentru noi nu numai un mentor, dar dincolo de acest rol de istoric, de figură academică moderatoare, a însemnat atunci o oază de aer curat, un loc de unde plecai cu energia necesară să continui să citeşti, să scrii. Ceea ce face ca modelul Alexandru Zub să fie unul extraordinar de puternic şi iradiant, este că Alexandru Zub nu numai că a dat linii directoare cuiva, ci a funcţionat el însuşi, prin puterea exemplului şi a demnităţii, moralităţii sale ireproşabile, ca un model la care trebuie să te uiţi şi pe care nu-l poţi ignora".
Nu ştiu ce aş putea să mai spun pentru că simt că s-a creat, în aceste două ore, o aşteptare peste măsura realului. Aş spune că eram pregătit doar în prea mică măsură să primesc aceste semnale de simpatie, de apreciere, de cofraternitate din toate părţile şi m-au emoţionat mai mult decât mi-ar fi plăcut să se întâmple. Dar aşa este, uneori trebuie să tragi consecinţele, să strângi ponoasele. În timp s-a creat un anumit statut profesional şi civic care mă obligă şi în asemenea moment.
M-am născut într-o casă în care mă pregăteam să merg mai departe, asta era sintagma, "a merge mai departe" însemna să ieşi din sat şi să faci apoi ceva pentru slujirea satului. Asta s-a întâmplat pe fondul unei aşteptări care s-a conturat în familia mea. Naşa mea de botez mi-a pus un creion în mână, menindu-mă pesemne unei activităţi pentru scris, unei meserii care să însemne tocmai acest "mai departe". Sigur, am fost cumva cooptat de preotulul satului, pentru slujbele de vineri seară, de duminică, şi cu o anume menire care însemna şi o iniţiere oarecum în această tagmă. N-a fost să fie, dar se putea merge, imaginar, cu o evoluţie şi în acest sens.
Există factori care au dus la situaţia pe care aţi avut bunătatea să o apreciați aici, astăzi. Evoluția aceasta obligă, până la urmă. Există un text frumos al lui Bălcescu din anii exilului, unde scrie: prison oblige comme noblesse, închisoarea obligă aşa cum o face nobleţea. Pentru Bălcescu închisoarea a fost o sursă de nobleţe, cred că şi pentru mine, într-o anumită măsură, fiindcă am profitat, da, o să vă mirați, am profitat de acel impas al biografiei mele pentru a rămâne mai ferm în opţiunile mele şi a spune NU acolo unde se putea spune mai greu.
E adevărat că mi s-a făcut ofertă ca să accept o anumită atitudine politică pentru a intra în corpul profesoral. Desigur, nu aveam aceeaşi aspiraţie... Credeam că trebuie să mă manifest pe un teren unde pot să le asigur urmaşilor libertatea. Mi-am păstrat această atitudine, am profitat de faptul că trecusem prin ani şi ani de închisoare".
(A consemnat Florentina Toniţă)