Actorul botoșănean care a orbit după ce a suferit un atac cerebral pe scenă, dar a continuat să joace chiar și în scaunul cu rotile! (Video)

A fost supranumit ”voievodul scenei românești”! Figură legendară a cinematografiei și a teatrului, s-a născut pe 30 decembrie 1931, în Hănești, județul Botoșani, școala din sat purtând astăzi numele marelui actor.

Marele actor și fost director al Teatrului Național ”Vasile Alecsandri” din Iași a fost un actor de primă scenă, construind în teatrul românesc figuri legendare.

A rămas până astăzi cel mai cunoscut actor ieșean, după Miluță Gheorghiu. Imaginea sa s-a suprapus cu cea a domnitorului Ștefan cel Mare, rol pe care l-a jucat în „Mușatinii”, serial difuzat cu mare succes la televiziunea română în 1972. Născut parcă anume să slujească teatrul și să întruchipeze pe scenă figuri ilustre ale istoriei, Teofil Vâlcu a marcat teatrul ieșean prin creații memorabile, meritând supranumele de voievod al scenei românești. Prietenii și colegii de scenă îi spuneau adesea „Măria Ta”.

A debutat pe scena ieșeanâ în anul 1959 și timp de peste trei decenii a interpretat aproape 300 de roluri în teatru, film și televiziune, dintre care multe s-au constituit în memorabile creații actoricești. Teofil Vâlcu și-a dobândit un loc proeminent în panteonul scenei ieșene prin cele peste o sută de roluri interpretate și prin directoratul din anii 1972 – 1979. În 1967, actorul ieșean a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

S-a stins din viață pe 1 octombrie 1993, la doar 62 ani.



A jucat orb pe scena Teatrului Național din Iași

În februarie 1989, Teofil Vâlcu se afla pe scenă. În ultimul sfert de oră al unui spectacol suferă un atac cerebral şi își pierde vederea. Totuşi, actorul a revenit pe scenă în alte două premiere. A sperat într-o minune, a crezut mereu că îşi va recăpăta văzul și că va învinge boala. Nu s-a întâmplat acest lucru.

A iubit cu patimă teatrul, până în clipa din urmă. De aceea a urcat pe scenă chiar orb fiind, apărând în fața publicului într-un scaun cu rotile. După ce nu a mai jucat, a venit la teatru ca spectator.

„El face parte dintr-o generație deosebită a teatrului românesc, alături de Dionisie Vitcu, Petru Ciubotaru sau Sergiu Tudose! A fost un om deosebit și de o eleganță aparte”, amintea Ioan Holban, fost director al Naționalului ieșean.

Cei care i-au fost în preajmă recunosc că Teofil Vâlcu a fost un adevărat prieten și mentor pentru ei.

„A fost un actor foarte bun, excepțional! În ultimii ani de viață, cu toate că orbise, nea’ Teo, la un spectacol cu Nicolae Scarlat, inspirat din filosofia lui Socrate, a urcat pe scenă și a jucat. Cu adevărat un om care mi-a marcat viața!”, povestea și Adi Carauleanu, fostul director artistic al TNI.

Mircea Radu Iacoban povestește clipele dureroase prin care a trecut Teoful Vâlcu, despre operația în urma căreia Teofil Vâlcu a orbit.

„L-am dus pe Teo, cu vechea mea Dacie, la Spitalul din Târgu Mureș, pentru a fi operat de chirurgii neurologi. Optimist incorigibil de felul lui, a tăcut tot drumul. Avea o presimțire. Din nefericire, s-a adeverit. Operația a fost un eșec, iar actorul și-a pierdut vederea. Destin parcă desprins din teatrul antic! A jucat și orb. Părea a fi tot Teo, dar n-avea cum să mai fie el… Nu numai pentru Naționalul ieșean, ci și pentru tot teatrul românesc a fost o pierdere ireparabilă…”, își amintește Mircea Radu Iacoban.




 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CCR a anulat candidatura Dianei Şoşoacă la preşedinţie. Ce se întâmplă cu Mircea Geoană!

Saturday, 5 October 2024

Judecătorii Curţii Constituţionale au dezbătut, sâmbătă, mai multe contestaţii cu privire la candidaturile lui Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Ludovic Orban, Kelemen Hunor şi Dianei Iova...

Valeriu Iftime, de Ziua Educației: ”Avem copii extrem de talentați, cărora le sunt tăiate aripile din cauza lipsei de oportunități și resurse”

Saturday, 5 October 2024

Liderul PNL Botoșani și președitele ales al Consiliului Județean a transmis un mesaj de Ziua Educației. Redăm integral mesajul lui Valeriu Iftime: ”Avem copii extrem de talentați, c...

FC Botoșani – Rapid, mâine de la ora 18:15

Saturday, 5 October 2024

FC Botoșani și Rapid se întâlnesc mâine pe "Municipal", în etapa cu numărul 12 din Superligă. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Rapid! Botoșănenii v...