Pe data de 31 martie 2022, Paraclisul „Sfântul Ioan Iacob” al Seminarului Teologic din Dorohoi a desfășurat o activitate catehetică avându-l ca invitat pe preotul Berechea Ovidiu Vasile, responsabilul cu cateheza în cadrul Protopopiatului din Dorohoi, în prezența pr. prof. Chichioacă Petru – Georgel, directorul Seminarului și pr. prof. Budacă Teodor Cătălin, scrie doxologia.ro.
Cateheza, cu titlul „Pravila elevului seminarist”, face parte din activitățile propuse pentru anul 2022, care a fost proclamat în Patriarhia Română, drept „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”.
Au participat elevii seminariști din clasele a X-a și a XI-a Teologie pastorală, coordonați de pr. Apetrei Ionuț-Ștefan, spiritualul școlii, activitatea având ca scop aprofundarea cunoștințelor privitoare la importanța unei pravile de rugăciune în timpul Postului Mare.
Programul întâlnirii a început cu un exercițiu de cunoaștere și de introducere în tema propusă. A urmat prezentarea unui material catehetic în format power-point, în urma căreia participanții si-au actualizat conținutul de învățături duhovnicești privind locul și importanța rugăciunii ca lucrare în viața personală.
În partea a doua a catehezei, părintele Ovidiu Berechea i-a invitat pe elevi într-o „Călătorie la Locurile Sfinte”, un demers catehetic interactiv de autocunoaștere prin care cei prezenți au descoperit, într-un mod inedit și captivant, coordonatele unei vieți duhovnicești care-l pot conduce pe tânărul creștin la Hristos, izvorul Vieții Veșnice.
În finalul catehezei, elevii seminariști, au formulat un program de rugăciune pe care să-l urmeze pe perioada Postului Mare, având ca îndrumător pe Vlădica Antonie Mărturisitorul (1889-1976), ierarh cu viață sfântă, care a scris următoarele cuvinte: „Se apropie așa niște vremuri, încât fără îndeplinirea pravilei de rugăciune, nimeni nu va rezista, indiferent de ce rang duhovnicesc va fi.”
Din cele dezbătute s-a concluzionat că din pravila tânărului creștin de astăzi nu ar trebui să lipsească următoarele rânduieli:
1) Rugăciunile de dimineață
2) Rugăciunile de seară
3) Un acatist sau paraclis al Maicii Domnului
4) Una - două catisme din Psaltire
5) Canonul de rugăciune către Îngerul păzitor.
Și, de asemenea, s-a reținut că pe parcursul derulării diferitelor activități zilnice, de mare folos este rostirea cât mai deasă a următoarelor rugăciuni scurte: „Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!”, „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-ne pe noi!” și „Toți Sfinții, rugați-vă lui Dumnezeu pentru noi și pentru toată lumea!”
Ultima învățătură formulată în urma discuțiilor care au însoțit susținerea catehezei și care constituie și concluzia întregii activități a fost că „starea de rugăciune, de priveghere și trezvie este cea care îl definește și îl caracterizează pe adevăratul credincios și slujitor al lui Dumnezeu”.