Activitate catehetică în cadrul Anului omagial la Seminarul din Dorohoi

Pe data de 31 martie 2022, Paraclisul „Sfântul Ioan Iacob” al Seminarului Teologic din Dorohoi a desfășurat o activitate catehetică avându-l ca invitat pe preotul Berechea Ovidiu Vasile, responsabilul cu cateheza în cadrul Protopopiatului din Dorohoi, în prezența pr. prof. Chichioacă Petru – Georgel, directorul Seminarului și pr. prof. Budacă Teodor Cătălin, scrie doxologia.ro.

Cateheza, cu titlul „Pravila elevului seminarist”, face parte din activitățile propuse pentru anul 2022, care a fost proclamat în Patriarhia Română, drept „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”.

Au participat elevii seminariști din clasele a X-a și a XI-a Teologie pastorală, coordonați de pr. Apetrei Ionuț-Ștefan, spiritualul școlii, activitatea având ca scop aprofundarea cunoștințelor privitoare la importanța unei pravile de rugăciune în timpul Postului Mare.

Programul întâlnirii a început cu un exercițiu de cunoaștere și de introducere în tema propusă. A urmat prezentarea unui material catehetic în format power-point, în urma căreia participanții si-au actualizat conținutul de învățături duhovnicești privind locul și importanța rugăciunii ca lucrare în viața personală.

În partea a doua a catehezei, părintele Ovidiu Berechea i-a invitat pe elevi într-o „Călătorie la Locurile Sfinte”, un demers catehetic interactiv de autocunoaștere prin care cei prezenți au descoperit, într-un mod inedit și captivant, coordonatele unei vieți duhovnicești care-l pot conduce pe tânărul creștin la Hristos, izvorul Vieții Veșnice.

În finalul catehezei, elevii seminariști, au formulat un program de rugăciune pe care să-l urmeze pe perioada Postului Mare, având ca îndrumător pe Vlădica Antonie Mărturisitorul (1889-1976), ierarh cu viață sfântă, care a scris următoarele cuvinte: „Se apropie așa niște vremuri, încât fără îndeplinirea pravilei de rugăciune, nimeni nu va rezista, indiferent de ce rang duhovnicesc va fi.”

Din cele dezbătute s-a concluzionat că din pravila tânărului creștin de astăzi nu ar trebui să lipsească următoarele rânduieli:

1) Rugăciunile de dimineață

2) Rugăciunile de seară

3) Un acatist sau paraclis al Maicii Domnului

4) Una - două catisme din Psaltire

5) Canonul de rugăciune către Îngerul păzitor.

Și, de asemenea, s-a reținut că pe parcursul derulării diferitelor activități zilnice, de mare folos este rostirea cât mai deasă a următoarelor rugăciuni scurte: „Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!”, „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-ne pe noi!” și „Toți Sfinții, rugați-vă lui Dumnezeu pentru noi și pentru toată lumea!”

Ultima învățătură formulată în urma discuțiilor care au însoțit susținerea catehezei și care constituie și concluzia întregii activități a fost că „starea de rugăciune, de priveghere și trezvie este cea care îl definește și îl caracterizează pe adevăratul credincios și slujitor al lui Dumnezeu”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 30 septembrie: Sf. Cuv. Chiriac Sihastrul; Sf. Mc. Petronia

astăzi, 07:00

Cuviosul Chiriac s-a născut în anul 448, pe vremea împăratului Teodosie al II-lea cel Tânăr (408-450) şi era din Corint. Tatăl său se numea Ioan, fiind preot al bisericii din C...

Furtună puternică și ploi în Botoșani: Stâlpi de telefonie și copaci la pământ, fire electrice rupte de vânt! (Foto, Video)

Sunday, 29 September 2024

În localitatea Pomârla, drumul spre Vama Racovăț era blocat parțial de un stâlp de telefonie. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu accesorii specifice, da...

Prefectul Dan Nechifor și șeful ISU Botoșani, verificări la serviciile de permanență din județ! (Foto)

Sunday, 29 September 2024

Prefectul județului, Dan Nechifor, a verificat, în această seară, modul în care au fost puse în aplicare măsurile preventive și de intervenție la nivelul unităților administr...