A plecat la cele veșnice col (r) dr. Gică Marițanu!

A plecat la cele veșnice col (r) dr. Gică Marițanu!

Col (r) dr. Gică Marițanu
Foto: Facebook

S-a stins din viață un neobosit colecționar, un virtuos scotocitor în istorie, un om pentru care cultura a însemnat mereu strălucirea în care Botoșanii trebuie să trăiască și șansa pe care trebuie să și-o asume.

Col (r) dr. Gică Marițanu s-a născut la 29 noiembrie 1956, în localitatea Poiana-Vorona din județul Botoșani.

A studiat la Liceul „Mihai Eminescu” Botoșani (1971-1975), la Școala postliceală Sanitară Botoșani (1975-1977) și Facultatea de Medicină Militară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București (1977-1983).

Membru al Asociației Filateliștilor din Județul Botoșani, al Secției Botoșani a Societății Numismatice Române din 1990 și al Grupării Colecționarilor „Mihai Eminescu” Botoșani din 2003. Președinte al Secției Botoșani a S.N.R. (1996 -2006). Vicepreședinte al A.F.J. Botoșani (1996-2006).

A realizat, într-o viziune personală, mapa documentară „Academicienii județului Botoșani 1866-2014” în 2014, 2 mape documentare „Domnitorii și conducătorii Moldovei” (2016) și a derulat un proiect filatelic de concepție proprie, unic în mișcarea filatelică românească, intitulat „Galeria celebrităților botoșănene” (2010-2016).

A promovat personalitățile, monumentele istorice și istoria Botoșaniului, în periodice ca: „Apărarea Patriei”, „Scutul patriei”, „Monitorul de Botoșani”, revista „Filatelia”, revista „Philatelica.ro”, revista „Curierul Filatelic – Sibiu”. A recuperat o serie de acte de stare civilă, documente oficiale din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, pe care le-a donat unor instituții botoșănene printre care s-au numărat: Biblioteca Județeană, Muzeul Județean, Muzeul N. Iorga, Muzeul Ștefan Luchian și Secția botoșăneană a Arhivelor Statului.

La 18 iulie 2014, cu ocazia lansării mapei documentare „Academicienii Județului Botoșani, 1866-2014”, reputatul muzeograf prof. Gheorghe Median, adnota într-un articol publicat în revista botoșăneană Luceafărul: „….Col. (r) Dr. Gică Mariţanu …(..) reprezintă o mostră, extrem de rară şi discretă, de implicare  în viaţa Botoşanilor, a unui om care mai crede încă în virtuţile culturii şi în şansa ca oraşul lui Eminescu şi Iorga să se menţină între marile centre culturale ale ţării”.

„Consider că într-o lume aflată într-o perpetuă schimbare, șansa Botoșaniului de a redeveni «ceea ce a fost și mai mult decât atât» ar sta în fructificarea tezaurului științific și cultural realizat în decursul vremurilor de cei 39 de academicieni, peste 110 profesori universitari, peste 120 de generali, numeroși poeți, pictori, muzicieni, matematicieni, fizicieni, chimiști și înalți prelați care au fost zămisliți pe aceste mirifice meleaguri”. (sursă text: Luceafărul.net)

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI