A murit etnomuzicologul Emilia Comisel

A murit etnomuzicologul Emilia Comisel

EMILIA COMISEL

Emilia Comisel, prof. dr. etnomuzicolog, a murit duminica, 18 aprilie, la 97 de ani.

Profesoara de notorietate internationala a vazut lumina zilei la 28 februarie 1913, intr-o familie in care muzica "era la ea acasa". A fost unul dintre cei sase copii ai renumitului institutor, dirijor si profesor de muzica Gheorghe Comisel.

Studiile muzicale incepute impreuna cu tatal sau au fost continuate in Ploiesti, la Liceul de fete "Despina Doamna" si apoi la Academia Regala de Muzica si Arta Dramatica - Bucuresti, printre profesorii sai aflandu-se reputatii maestri ai muzicii si pedagogiei muzicale nationale: Ioan D. Chirescu, Alfonso Castaldi, Alfred Alessandrescu, George Breazul, C-tin Brailoiu, Dimitrie Cuclin, Ștefan Popescu si Paul Jelescu.

Prof. Emilia Comisel a intreprins cercetari si culegeri sistematice de folclor muzical atat in judetul natal (Prahova), cat si in celelalte zone etnofolclorice, precum si in afara granitelor actuale ale Romaniei - unde traieste populatie romaneasca: Bulgaria, Iugoslavia, Albania, Canada, SUA s.a.m.d realizand peste 9.000 de melodii.

Rezultatele acestei uriase activitati stiintifice au fost publicate in numeroase studii si articole ce au vazut lumina tiparului in reviste de prestigiu in tara si strainatate, comentate in diverse emisiuni radiofonice si de televiziune sau prezentate in cadrul unor prestigioase reuniuni stiintifice in tara si peste hotare: Iugoslavia, Albania, Bulgaria, Canada, Grecia, SUA, URSS, Olanda, Polonia, Italia.
In acest sens, remarcam si volumele de referint: "Folclorul copiilor", "Antologia folclorica din tinutul padurenilor", "Folclor din Dobrogea", "Cantam d-lui Bunu", "Colinde" etc.

Vasta sa activitate stiintifica si didactica - timp de peste 30 de ani a fost profesor la catedra de folclor a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, a fost rasplatita cu trei premii de catre Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, Premiul "Ciprian Porumbescu" al Academiei Romane (1982), cu Ordine si medalii ale statului roman. Pe plan international a fost aleasa membru in Consiliul International de Folclor Muzical (Londra), in Societatea Internationala de Muzicologie (Elvetia) si in Societatea Internationala de Antropologie (Paris). (Ziare.com)
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câte clase trebuie să ai ca să poți conduce o mașină, ce spune legea!

Vineri, 26 Iulie 2024
824

Prin urmare, toți cursanții trebuie să citească și să rețină prevederile din legea circulației. Iar la finalul pregătirii, susțin un examen teoretic, în cadrul căruia răspund la &ic...

Șoferi din Suceava, prinși pe drumurile din Botoșani cu lemne transportate ilegal!

Vineri, 26 Iulie 2024
82

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancțion...

Invitatul de la Știri cu Gelu Graur: ”Cea mai frumoasă perioadă din an este atunci când sunt pe două roți, împreună cu soția mea!”

Vineri, 26 Iulie 2024
312

Pasiune, adrenalină, călătorii rapide, dar și riscuri în trafic, deseori teribilism și, din păcate, uneori tragedii. În Botoșani, în fiecare lună, zeci de persoane obțin per...