A murit etnomuzicologul Emilia Comisel

A murit etnomuzicologul Emilia Comisel

EMILIA COMISEL

Emilia Comisel, prof. dr. etnomuzicolog, a murit duminica, 18 aprilie, la 97 de ani.

Profesoara de notorietate internationala a vazut lumina zilei la 28 februarie 1913, intr-o familie in care muzica "era la ea acasa". A fost unul dintre cei sase copii ai renumitului institutor, dirijor si profesor de muzica Gheorghe Comisel.

Studiile muzicale incepute impreuna cu tatal sau au fost continuate in Ploiesti, la Liceul de fete "Despina Doamna" si apoi la Academia Regala de Muzica si Arta Dramatica - Bucuresti, printre profesorii sai aflandu-se reputatii maestri ai muzicii si pedagogiei muzicale nationale: Ioan D. Chirescu, Alfonso Castaldi, Alfred Alessandrescu, George Breazul, C-tin Brailoiu, Dimitrie Cuclin, Ștefan Popescu si Paul Jelescu.

Prof. Emilia Comisel a intreprins cercetari si culegeri sistematice de folclor muzical atat in judetul natal (Prahova), cat si in celelalte zone etnofolclorice, precum si in afara granitelor actuale ale Romaniei - unde traieste populatie romaneasca: Bulgaria, Iugoslavia, Albania, Canada, SUA s.a.m.d realizand peste 9.000 de melodii.

Rezultatele acestei uriase activitati stiintifice au fost publicate in numeroase studii si articole ce au vazut lumina tiparului in reviste de prestigiu in tara si strainatate, comentate in diverse emisiuni radiofonice si de televiziune sau prezentate in cadrul unor prestigioase reuniuni stiintifice in tara si peste hotare: Iugoslavia, Albania, Bulgaria, Canada, Grecia, SUA, URSS, Olanda, Polonia, Italia.
In acest sens, remarcam si volumele de referint: "Folclorul copiilor", "Antologia folclorica din tinutul padurenilor", "Folclor din Dobrogea", "Cantam d-lui Bunu", "Colinde" etc.

Vasta sa activitate stiintifica si didactica - timp de peste 30 de ani a fost profesor la catedra de folclor a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, a fost rasplatita cu trei premii de catre Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, Premiul "Ciprian Porumbescu" al Academiei Romane (1982), cu Ordine si medalii ale statului roman. Pe plan international a fost aleasa membru in Consiliul International de Folclor Muzical (Londra), in Societatea Internationala de Muzicologie (Elvetia) si in Societatea Internationala de Antropologie (Paris). (Ziare.com)
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Marcel Ciolacu anunță că a fost depus la Parlament proiectul de lege pentru pensionarea magistraților la 65 de ani!

astăzi, 21:00

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, marți, că liderii Coaliției au depus la Parlament proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați. Prim-ministrul a spus că Rom&acir...

Cei doi primari și omul de afaceri puși în libertate de instanța de la Suceava! Ce restricții li se impun!

astăzi, 20:13

Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu, Dan Oloeriu, primarul orașului Flămânzi, precum și omul de afaceri Marcel Bârsan au fost plasați sub control judiciar, magistrații ...

"Ne-ai sfâşiat sufletul". O româncă găsită moartă în casă de soţul ei italian. Dora era mama a doi copii şi avea doar 35 de ani!

astăzi, 19:30

La 35 de ani, Tudorița sau Dora cum era cunoscută de cei dragi a ales moartea. Nu a mai putut continua nici pentru cei doi copii ai săi. Femeia de 35 de ani a fost găsită moartă în casa...