A murit etnomuzicologul Emilia Comisel

A murit etnomuzicologul Emilia Comisel

EMILIA COMISEL

Emilia Comisel, prof. dr. etnomuzicolog, a murit duminica, 18 aprilie, la 97 de ani.

Profesoara de notorietate internationala a vazut lumina zilei la 28 februarie 1913, intr-o familie in care muzica "era la ea acasa". A fost unul dintre cei sase copii ai renumitului institutor, dirijor si profesor de muzica Gheorghe Comisel.

Studiile muzicale incepute impreuna cu tatal sau au fost continuate in Ploiesti, la Liceul de fete "Despina Doamna" si apoi la Academia Regala de Muzica si Arta Dramatica - Bucuresti, printre profesorii sai aflandu-se reputatii maestri ai muzicii si pedagogiei muzicale nationale: Ioan D. Chirescu, Alfonso Castaldi, Alfred Alessandrescu, George Breazul, C-tin Brailoiu, Dimitrie Cuclin, Ștefan Popescu si Paul Jelescu.

Prof. Emilia Comisel a intreprins cercetari si culegeri sistematice de folclor muzical atat in judetul natal (Prahova), cat si in celelalte zone etnofolclorice, precum si in afara granitelor actuale ale Romaniei - unde traieste populatie romaneasca: Bulgaria, Iugoslavia, Albania, Canada, SUA s.a.m.d realizand peste 9.000 de melodii.

Rezultatele acestei uriase activitati stiintifice au fost publicate in numeroase studii si articole ce au vazut lumina tiparului in reviste de prestigiu in tara si strainatate, comentate in diverse emisiuni radiofonice si de televiziune sau prezentate in cadrul unor prestigioase reuniuni stiintifice in tara si peste hotare: Iugoslavia, Albania, Bulgaria, Canada, Grecia, SUA, URSS, Olanda, Polonia, Italia.
In acest sens, remarcam si volumele de referint: "Folclorul copiilor", "Antologia folclorica din tinutul padurenilor", "Folclor din Dobrogea", "Cantam d-lui Bunu", "Colinde" etc.

Vasta sa activitate stiintifica si didactica - timp de peste 30 de ani a fost profesor la catedra de folclor a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, a fost rasplatita cu trei premii de catre Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, Premiul "Ciprian Porumbescu" al Academiei Romane (1982), cu Ordine si medalii ale statului roman. Pe plan international a fost aleasa membru in Consiliul International de Folclor Muzical (Londra), in Societatea Internationala de Muzicologie (Elvetia) si in Societatea Internationala de Antropologie (Paris). (Ziare.com)
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Zeci de sancțiuni și avertismente aplicate la Botoșani pentru gestionarea defectuoasă a deșeurilor!

astăzi, 18:45

Au fost verificate 25 UAT-uri, Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Ecoproces și Consiliul Județean Botoșani. Pentru neconformitățile constatate s-au stabilit măsuri cu termen în v...

Proiect de lege: Statul român, obligat să suporte cheltuielile de reparatriere a românilor decedați în afara țării!

astăzi, 17:50

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi, 8 octombrie, un proiect de lege prin care statul român este obligat să suporte, la cererea familiei, cheltuielile ocazionate de repatrierea cetăţ...

Sute de detectoare de fum instalate de pompieri, în locuințele persoanelor vârstnice! (Video)

astăzi, 17:10

Intoxicațiile cu monoxid de carbon, incendiile, acumulările de gaze, urmate de explozii pot fi prevenite prin montarea în locuință a unor detectoare de fum, monoxid de carbon și de gaz. ...