A murit etnomuzicologul Emilia Comisel

A murit etnomuzicologul Emilia Comisel

EMILIA COMISEL

Emilia Comisel, prof. dr. etnomuzicolog, a murit duminica, 18 aprilie, la 97 de ani.

Profesoara de notorietate internationala a vazut lumina zilei la 28 februarie 1913, intr-o familie in care muzica "era la ea acasa". A fost unul dintre cei sase copii ai renumitului institutor, dirijor si profesor de muzica Gheorghe Comisel.

Studiile muzicale incepute impreuna cu tatal sau au fost continuate in Ploiesti, la Liceul de fete "Despina Doamna" si apoi la Academia Regala de Muzica si Arta Dramatica - Bucuresti, printre profesorii sai aflandu-se reputatii maestri ai muzicii si pedagogiei muzicale nationale: Ioan D. Chirescu, Alfonso Castaldi, Alfred Alessandrescu, George Breazul, C-tin Brailoiu, Dimitrie Cuclin, Ștefan Popescu si Paul Jelescu.

Prof. Emilia Comisel a intreprins cercetari si culegeri sistematice de folclor muzical atat in judetul natal (Prahova), cat si in celelalte zone etnofolclorice, precum si in afara granitelor actuale ale Romaniei - unde traieste populatie romaneasca: Bulgaria, Iugoslavia, Albania, Canada, SUA s.a.m.d realizand peste 9.000 de melodii.

Rezultatele acestei uriase activitati stiintifice au fost publicate in numeroase studii si articole ce au vazut lumina tiparului in reviste de prestigiu in tara si strainatate, comentate in diverse emisiuni radiofonice si de televiziune sau prezentate in cadrul unor prestigioase reuniuni stiintifice in tara si peste hotare: Iugoslavia, Albania, Bulgaria, Canada, Grecia, SUA, URSS, Olanda, Polonia, Italia.
In acest sens, remarcam si volumele de referint: "Folclorul copiilor", "Antologia folclorica din tinutul padurenilor", "Folclor din Dobrogea", "Cantam d-lui Bunu", "Colinde" etc.

Vasta sa activitate stiintifica si didactica - timp de peste 30 de ani a fost profesor la catedra de folclor a Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, a fost rasplatita cu trei premii de catre Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, Premiul "Ciprian Porumbescu" al Academiei Romane (1982), cu Ordine si medalii ale statului roman. Pe plan international a fost aleasa membru in Consiliul International de Folclor Muzical (Londra), in Societatea Internationala de Muzicologie (Elvetia) si in Societatea Internationala de Antropologie (Paris). (Ziare.com)
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Depistat la volan fără permis de conducere, cu ajutorul aplicației eDAC!

astăzi, 15:36
33

În data de 16 aprilie a.c., în jurul orei 09.10, pe timpul desfăşurării unei misiuni specifice în zona de competenţă, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului...

Botoșănenii sunt invitați sâmbătă să îi susțină pe micii jucători de rugby!

astăzi, 14:57
165

Relansat în urmă cu doar câteva luni la Botoșani, fiind promovat în rândul copiilor doritori de o frumoasă aventură sportivă, jocul de rugby devine o frumoasă lecție des...

PNL Botoșani, Cătălin Flutur: Concluziile etapei de consultare publică!

astăzi, 14:26
148

Candidatul Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani pentru funcția de primar al municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, a lansat în urmă cu ceva timp o consultare public...