În conformitate cu prevederile cuprinse în decizia conducerii celor două Academii, s-a propus pentru anul 2025 o serie de manifestări și activități culturale, menite să accentueze importanța evenimentului, potrivit Basilica.
Primul mare eveniment va avea loc în data de 15 ianuarie, în cadrul unei sesiuni de comunicări, la care vor lua parte membrii titulari, corespondenți și de onoare ai celor două academii.
Seria de manifestări culturale va continua cu organizarea unui ciclu de cercetări, care se va desfășura începând cu „Anul Eminescu” și se va prelungi pe parcursul Deceniului Internațional al Științelor pentru Dezvoltare Durabilă, lansat în România în data de 12 noiembrie 2024.
De asemenea, se vor organiza de-a lungul anului mai multe ediții speciale dedicate: Congresului Mondial al Eminescologiilor, Școlii de Vară pentru tineri cercetători, precum și ediții dedicate Zilei Culturii Naționale și Sărbătorii Naționale „Limba noastră cea română”.
Un loc aparte îl ocupă opera marelui poet, care va fi republicată în ediții noi. Se va edita creația poetică integrală, inclusiv traducerile din limba engleză. Numărul volumelor vor fi completate cu alte traduceri în alte 85 de limbi străine.
Cu ocazia împlinirii a 175 de ani de la nașeterea poetului, se vor edita noi emisiuni poștale (timbre poștale, plicuri, ștampile etc).
Implicarea instituțiilor de stat se va concretiza printr-o serie de manifestări culturale, organizate de biblioteci, școli, case memoriale, cămine culturale, universități.
Relevantă este și implicarea UNESCO, prin reprezentanții României și ai Republicii Moldova.
Aprobarea programului a avut loc la finalul lunii trecute.
„Sperăm că Programul academic propus va fi susținut și completat cu alte acțiuni și manifestări culturale, organizate de comunitățile românești și de instituțiile și oamenii de cultură din întreaga lume, care promovează cultura noastră în cadrul dialogului valoric universal”, au transmis membrii Biroului Prezidiului Academiei Române și ai Prezidiului Academiei de Științe a Moldovei.