O nouă biserică se va ridica în Botoșani, printre ctitori se află și preotul cunoscut drept ”Chirurgul sufletelor”

Duminică, în prezența Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a fost sfințită piatra de temelie a noii biserici.

 O nouă biserică se va ridica în Botoșani, printre ctitori se află și preotul cunoscut drept ”Chirurgul sufletelor”

În Duminica a 17-a după Rusalii (a Canaanencei), 18 februarie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat Sfânta Liturghie la paraclisul Parohiei „Sfânta Muceniță Varvara” din Dragalina, comuna Hlipiceni, județul Botoșani. Tot aici, Preasfinția Sa a binecuvântat piatra de temelie pentru noua biserică parohială, care va înlocui vechiul lăcaș de rugăciune.

În ultima duminică dinaintea începerii perioadei Triodului, credincioșii din localitatea Dragalina s-au adunat pentru câteva clipe de tihnă duhovnicească la paraclisul Parohiei „Sfânta Varvara”, rugându-se în cadrul Sfintei Liturghii împreună cu PS Nichifor Botoșăneanul. Alături de ierarh au mai slujit pr. Petru Fercal, protopop de Botoșani, și pr. Andrei Coșoreanu, parohul comunității. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup format din tineri teologi, dirijat de prof. Gheorghiță Bulboacă, cadru didactic la Seminarul Teologic „Sfântul Gheorghe” Botoșani.

În predica rostită după citirea textului evanghelic rânduit, Părintele Episcop-vicar subliniază faptul că pentru a primi dezlegarea puterii celui rău, creștinul trebuie să primească în viața lui harul lui Dumnezeu:

”Atunci când nu ne împlinim viața prin dreapta credință, riscăm să pierdem această moștenire, a fiilor lui Dumnezeu, cum suntem chemați să fim. De aceea, Domnul Hristos, când a fost întrebat „Cum să ne rugăm?”, El îi învăța să-L numească pe Dumnezeu nu „Dumnezeul nostru”, și drept ar fi fost, sau „Stăpânul nostru”, și cu dreptate este, sau „Învățătorul nostru”, însă El ne spune să-L numim „Tatăl nostru”. Învățând că suntem chemați să fim atât de apropiați lui Dumnezeu, suntem chemați să înțelegem că Dumnezeu, asemenea unui tată, știe durerile și nevoile noastre adeseori înainte de a le formula, după cum tatăl și mama cunosc trebuințele celui mic, care încă nu știe să vorbească. Domnul o vede pe femeie într-o durere și întru smerenia inimii, și stăruința o vede ca fiind de trebuință fiecăruia dintre noi, stăruința și nădejdea cea bună. Și spune Domnul un cuvânt nespus până atunci: „O, femeie, mare este credința ta! Mare este nădejdea ta! Mare este puterea inimii tale încercată de durere!”, iar atunci s-a tămăduit fiica ei. Ceea ce s-a legat prin puterea răului se dezleagă numai prin puterea lui Dumnezeu”.

După oficierea Sfintei Liturghii, cei prezenți s-au îndreptat spre locul unde se va construi noua biserică parohială. Conform prevederilor liturgice, PS Nichifor Botoșăneanul a binecuvântat piatra de temelie cu apă sfințită și untdelemn, iar după ce a fost așezată în fundația Sfântului Altar, credincioșii au acoperit piatra cu nisip și ciment, potrivit Doxologia.ro.

Printre ctitorii noului sfânt lăcaș se numără și părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru de la Paraclisul Catedralei Naționale, fiu al acestor meleaguri, cel cunoscut și drept ”Chirurgul sufletelor”.

Parohia botoșăneană închinată Sfintei Mucenițe Varvara numără în prezent aproximativ 100 de familii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneanul Gheorghe Sorescu, alături de noua generație de jandarmi! (Foto)

astăzi, 15:56
1

Cei 148 de elevi ai promoției aprilie 2024 de la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi "Petru Rareș" Fălticeni se îndreaptă către un capitol nou al vieții lor, plini de entuz...

38 de ani de la dezastrul de la Cernobâl. La Botoșani ”bate-un vânt ciudat…” (Foto)

astăzi, 14:26
247

Pe 26 aprilie 1986, la ora 01:23 noaptea, cel de-al patrulea reactor al centralei nucleare a explodat. O explozile care a degajat emisii puternic radioactive, nori întregi începând c...

Centrul Vechi s-a umplut de oameni și mașini! Care au fost „vedetele” la Retroparada Primăverii (Foto, Video)

astăzi, 12:50
419

Retroparada Primăverii, eveniment organizat de Retromobil România, a fost și anul acesta un prilej pentru botoșăneni de a adimira mașini construite în ultima jumătate de secol, unele...