Pe data de 1 august, anual, Biserica Ortodoxă prăznuiește marea sărbătoare a Scoaterii Sfintei Cruci. Tot pe 1 august începe Postul Adormirii Maicii Domnului.
Sărbătoarea Scoaterii Sfintei Cruci
Pe 1 august se sărbătorește Scoaterea Sfintei Cruci. Cu această ocazie, credincioșii ortodocși prăznuiesc biruința pe care au repurtat-o rușii împotriva bulgarilor și grecii împotriva sarazinilor. Pe 1 august, la Constantinopol, era scos în procesiune lemnul Sfintei Cruci din Palatul Imperial și purtat până la Catedrala Sfânta Sofia. Se spunea că demersul ajuta oamenii să fie fericiți și să scape de necazuri și boli grave.
Rugăciunea Sfintei Cruci
„Să se scoale Dumnezeu și să se risipească vrăjmașii Lui și să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul, cum se topește ceara de fața focului, așa să piară demonii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii, zicând: Bucură-te, preacinstită și de viată făcătoare Crucea Domnului, care gonești demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorât la iad și a călcat puterea diavolului și te-a dăruit nouă pe tine, cinstita Crucea Sa, spre izgonirea a tot vrăjmașul. O, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi mie cu Sfânta Fecioară Născătoare de Dumnezeu și cu toți Sfinții, în veci. Amin.”
Tot la această dată se prăznuiește și Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului, ce va dura două săptămâni, urmând ca pe data de 15 august să se sărbătorească marele praznic al Adormirii Fecioarei Maria, potrivit Calendarului Ortodox.
Rugăciune Postul Adormirii Maicii Domnului
„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu. Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele. În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te implor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința). Te implor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale.”
Se spune rugăciunea Tatăl Nostru, iar apoi: „Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos. Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin”.