Inginerul care produce 1.000 de tone de peşte în două ferme din Botoşani și Iași!

A moştenit pasiunea pentru pescuit de la bunicul şi tatăl lui şi reprezintă a treia generaţie de piscicultori. Vinde preparate din peşte, zacuscă de peşte cu ardei şi  ciuperci sau pastă de peşte, după reţete tradiţionale.

Inginerul care produce 1.000 de tone de peşte în două ferme din Botoşani și Iași!

   Foto: Ziarul Financiar

Inginerul piscicol Diadem Atodiresei, proprietarul companiilor Rompescaris şi Pirania, produce anual 1.000 de tone de peşte de acvacultură în două ferme piscicole din Iaşi şi Botoşani. Pentru a adăuga plusvaloare, familia a dezvoltat şi o mică secţie de procesare, unde  pregăteşte preparate din peşte sub brandul „Bunătăţi de la Iaz”, care se vând în băcănii.

„Am moştenit această pasiune, sunt a treia generaţie de piscicultori. Bunicul meu a lucrat în domeniu, tatăl meu a fost şef de fermă iar eu la rândul meu continui tradiţia şi încerc să fac tot ce se poate face ca să obţin rezultate”, a spus Diadem Atodiresei, potrivit Ziarul Financiar.

La Botoşani, antreprenorul are o fermă piscicolă pe 370 de hectare, iar la Iaşi o fermă de 450 de hectare, unde produce peste 1.000 de tone de peşte, respectiv crap, sânger, novac, cosaş, caras,  şalău, somn. Peştele este vândut în toată regiunea Moldovei, iar compania are contracte cu marile hipermarketuri, de la Auchan la Carrefour dar şi cu pescăriile locale.

Pentru a se dezvolta, el spune că a accesat cinci proiecte cu fonduri europene iar tot profitul a fost reinvestit în aceste ferme pentru a putea ţine pasul cu concurenţa. „Suntem obligaţi să facem investiţii permanent ca să facem faţă concurenţei colegilor din Bulgaria, Ungaria sau Cehia. Fermierii piscicoli din aceste ţări sunt susţinuţi de stat”.

Toată familia extinsă fiind implicată în acest business

Sora şi soţia inginerului piscicol se ocupă de distribuţie, iar fiica de produse tradiţionale, realizate după reţetele mamei şi bunicii. „Avem o bucătărie ca la bunici de fapt, unde producem zacuscă de peşte cu ardei şi zacuscă de peşte cu ciuperci. Zacusca de peşte cu ardei este un produs atestat tradiţional. Mai avem pasta de novac şi de crap şi peştele afumat şi marinata de peşte”.

Rompescaris a avut anul trecut 7,8 mil. lei cifră de afaceri şi profit net de 830.000 lei iar Pirania a avut afaceri de 13,9 mil. lei şi profit net de 473.000 lei, arată datele publice de la mfinante.ro.

„Nu ştim cu ce cifră de afaceri vom finaliza anul acesta pentru că am fost foarte afectaţi de secetă, am avut acumulări care sunt cu apa la jumătate din necesar. A fost o luptă să reuşim să facem peştele să supravieţuiască”.

În total, în firmele pe care le controlează sunt peste 100 de angajaţi, dintre care 10 ingineri pisicoli.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii botoșăneni au respins 2.650 euro mită de la un conducător auto prins beat la volan! (Video)

astăzi, 10:34

Duminică, 27 octombrie, în jurul orei 2.30, ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au fost sesizați de către...

Andrei Tcaciuc, un spectacol despre ”oamenii care se grăbesc” într-un oraș al energiilor culturale (Video)

astăzi, 09:58

Coregraf și performer botoșănean de origine ucraineană, Andrei Tcaciuc a urmat cursurile programului Coregrafie din cadrul Universității Națională de Arte „George Enescu” din Iași...

Peste o sută de locuri de muncă vacante în Spațiul Economic European: oferta AJOFM

astăzi, 09:56

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 142 locuri de muncă vacante, după cum urmează: Germania 60 locuri de mun...