Închirierea spaţiilor aflate în proprietate poate deveni o afacere profitabilă fără prea mari riscuri, iar acest lucru a fost speculat de mai mulţi botoşăneni.
Spre exemplu, un botoşănean a ajuns să câştige o mică avere în fiecare an numai din chirii. Astfel, a semnat două contracte de chirie pentru două spaţii din zona centrală a municipiului Botoşani şi a ajuns să încaseze în jur de 100.000 de euro.
În topul celor mai mari venituri din chirii se mai regăseşte o familie ce încasează anual aproximativ 50.000 de euro anual din spaţiile închiriate la mai multe societăţi.
De asemenea, cea mai mare chirie încasată în Botoşani depăşeşte 7.000 de euro pe lună, fiind vorba despre un spaţiu comercial.
Cele mai profitabile şi pe termen mediu şi lung au ajuns să fie spaţiile folosite de bănci sau lanţurile de magazine de cartier.
Din păcate sunt oficializate, în mare parte, doar contractele încheiate de persoane fizice cu diverse societăţi, nu acelaşi lucru întâmplându-se la chiriile mai mici între persoane fizice.
Publicaţiile de specialitate sunt pline de anunţuri cu închirieri, însă într-o mică măsură ajung să şi fie fiscalizate.
Conform modificărilor Codului Fiscal, din 2018, impozitul pe venitul din chirii a scăzut de la 16% la 10% şi se aplică la o bază de 60% din valoarea chiriei.