Pe tema gestionarii si economisirii energiei in scoli si nu numai se pot gasi numeroase solutii mai greu sau mai usor de finantat si implementat.
In primul rand, trebuie neaparat inlocuite instalatiile antice de incalzire din scoli, calorifere si tevi, iar apoi aceste cladiri sa fie izolate total.
In al doilea rand, trebuie implementat un program de gestiune in functie de vremea exterioara, un program strict bazat pe temperaturi, timp de incalzire si sisteme optime. Doar fiindca suntem inca in luna februarie nu inseamna ca incalzirea trebuie sa functioneze in scoli desi sunt peste 12 grade afara. Totul tine de cercetare si implementare corespunzatoare.
O alta cale de abordare a acestei teme sunt energiile alternative care incep incet, incet sa se faca cunoscute si la noi in tara. Un exemplu sunt panourile solare; fiecare unitate de invatamant ar trebui sa investeasca in 3 sau 4 astfel de aparate pentru a suplimenta consumul de energie. Costurile sunt mari la inceput, dar acestea se atenueaza in timp si la raportul producere/consumul de energie se vad imbunatatirile, plus ca avem in vedere si ecologizarea zonei.
Pe o scara mai larga, judetul ar trebui sa implementeze proiecte majore cu considerente utilizarii optime a energiei. Potentialul eolian al zonei este important, putand fi stabilite astfel mai multe parcuri eoliene pentru a produce energie alternativa. Relieful si clima sunt propice pentru o productie semnificativa cu profituri pentru firma distribuitoare cat si pentru consumatori.
O alta idee ambitioasa ar fi construirea unui baraj pe Siret. Siretul nu are potential numai pentru exploatarea de nisip si balast. La fel, un proiect complex, costisitor si greu de pus in practica, dar costurile se vor amortiza si va fi un proiect de dezvoltare durabila si profitabila pe viitor.
Aceste proiecte pot deveni realitate prin cooperare privata si publica si avand o perspectiva larga si ambitioasa. Nimic nu se poate face fara eforturi si sacrificii, dar eforturi si sacrificii se pot face pentru o viata mai buna.
(Anghelache Oana Elena, studenta in anul I la Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, abordarea temei "Cum pot comunitatile locale sa determine utilizarea optima a energiei?").
Nota redactiei: In cadrul campaniei "Botosaniul in care vreau sa traiesc", firma Elsaco ofera un Premiu in valoare de 500 de lei pentru abordarea temei "Cum pot comunitatile locale sa determine utilizarea optima a energiei?".
"Cea mai buna ideea va genera titlul unui proiect dedicat scolilor din Botosani, care va avea ca obiectiv schimbarea comportamentului de consum in sensul economisirii energiei", spune Toni Costin, PR Manager - Elsaco.
Opiniile dumneavoastra sunt asteptate pe adresa stiri@botosani.ro pana pe data de 20 aprilie 2011. Premierea va avea loc sambata, 23 aprilie 2011, la ora 11.00, in sala de marmura a Teatrului Mihai Eminescu Botosani.
"Potentialul eolian al zonei este important"
Stiri Botosani Monday, 18 April 2011 Botoșaniul pune sufletSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Ce contestă Leo Grozavu în eșecul de la Arad: ”Am meritat să pierdem”!
astăzi, 21:35
FC Botoșani a pierdut la limită, 0-1, duelul cu UTA Arad, din etapa a treia a play-out-ului Superligii României. Tehnicianul moldovenilor, Leo Grozavu (57 ani), a considerat că înfr&aci...
Superliga – play-out: UTA Arad – FC Botoşani 1-0!
astăzi, 18:55
Arădenii au controlat meciul şi au avut prima ocazie în minutul 21, la şutul lui Mpoku, respins de Anestis. Gazdele au primit şi un penalti, pentru un fault asupra lui Harrison, dar portarul...
La limita unei tentative de omor - Tânăr trimis în arest după ce și-a bătut și înjunghiat soția!
astăzi, 18:16
Un tânăr din Mălini, care nu a împlinit încă 30 de ani, a ajuns în Penitenciarul Botoșani, vineri, după ce pe numele său a fost emis un mandat de executare a unei pedepse...