"Implicarea autoritatilor: fiecare agent economic poate prezenta modalitati de reducere a consumului"

Pentru Campania "Cum pot comunitatile locale sa determine utilizarea optima a energiei?", eu zic ca se cauta lucruri concrete care pot fi facute usor.

Consider ca ar trebui gasiti niste oameni care au mai lucrat in activitati de voluntariat ecologic si care doresc sa se implice intr-o astfel de campanie. Trebuie pornit de la voluntari care pot veni cu o multitudine de idei.

Se pot face campanii de publicitate agresiva care sa stimuleze in oameni idea ca a economisi energie este un lucru benefic nu doar pentru ceilalti ci si pentru buzunarele lor inainte de a fi un lucru bun pentru viitorul lor: Esti verde esti mai bogat! Economisind energia economisesti banii tai!.

In cadrul fiecarei primarii ar trebui sa existe un serviciu specializat cu aceasta problematica: asta inseamna macar un om care sa doreasca sa se implice in gasirea de solutii pentru reducerea consumului de energie.

O alta miscare importanta ar fi implicarea scolilor in activitati eco – lunare si nu doar pe hartie ci si in realitate, concret: in luna aprilie s-a consumat atat... in luna mai vom consuma mai putina apa, energie electrica, mai putin gaz.

Campanii precum "Ora Pamantului" sa fie sustinute de autoritatile locale. Oamenii simpli sa fie invitati sa participe mai ales in timpul verii, seara cand sunt multi la plimbare la activitati de genul "Seara romantica in parc", unde sa se celebreze ziua de sambata cu oameni simpli care canta karaoke, sau isi arata talentele in public dar in care sa li se spuna spectatorilor, ca ideea nu este doar sa stea afara, ci si faptul ca fiind acolo, nu utilizeaza nici un aparat electric in casa, ca se poate "racori casa" si deschizand toate geamurile si nu neaparat utilizand aparatele de aer conditionat, ca un bec traditional emana mai multa caldura decat unul economic... si astfel saptamanal macar unii din cei prezenti vor constientiza lucruri simple pe care poate le stiu deja. Stiu sigur ca ONG –urile s-ar implica in asa ceva.

Vizionarea unui meci pe videoproiector in comun in care oamenilor sa li se prezinte la inceput ideea, conceptul... nu doar intalnirea cu amicii ci si faptul ca se consuma mai putina energie in comun decat atunci cand fiecare deschide un televizor.

Implicarea autoritatilor: fiecare agent economic poate prezenta modalitati de reducere a consumului: inlocuire becuri, termoizolare, utilizare panouri.
 
Alte idei ar fi utilizarea a 3 tomberoane pentru colectarea gunoiului diferentiat inclusiv la case si poate la modul utopic realizarea unei fabrici de reciclare a hartiei sau a PET-urilor.

Iar la sfarsit in loc sa primim prin posta doar facturi la gaz, curent si apa sa scrie mare in dreptul sumei de plata ca se putea plati mai putin daca: se inchidea robinetul atunci cand nu era necesar, daca nu se lasa calculatorul in "stand by" sau daca casa ar fi fost izolata termic.

Astea ar fi doar cateva idei dar cu siguranta se vor gasi multe altele daca se va dori!


(Marius Paduraru)


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce contestă Leo Grozavu în eșecul de la Arad: ”Am meritat să pierdem”!

astăzi, 21:35

FC Botoșani a pierdut la limită, 0-1, duelul cu UTA Arad, din etapa a treia a play-out-ului Superligii României. Tehnicianul moldovenilor, Leo Grozavu (57 ani), a considerat că înfr&aci...

Superliga – play-out: UTA Arad – FC Botoşani 1-0!

astăzi, 18:55

Arădenii au controlat meciul şi au avut prima ocazie în minutul 21, la şutul lui Mpoku, respins de Anestis. Gazdele au primit şi un penalti, pentru un fault asupra lui Harrison, dar portarul...

La limita unei tentative de omor - Tânăr trimis în arest după ce și-a bătut și înjunghiat soția!

astăzi, 18:16

Un tânăr din Mălini, care nu a împlinit încă 30 de ani, a ajuns în Penitenciarul Botoșani, vineri, după ce pe numele său a fost emis un mandat de executare a unei pedepse...