"Astăzi, tot străinii fac clădirile şi afacerile, iar noi pregătim micii şi sarmalele!"

E nevoie ca toată lumea să plece ca să-ţi dai seama că Botosaniul e totuşi frumos. Fără maşini şi fără oameni, rămîi singur cu clădirile şi cu ce-a mai rămas din istoria lui.

Cînd treci prin oraşul gol, nu poţi să nu te întrebi cu ce ne-am schimbat faţă de generaţiile care au trecut pe aici. Te întrebi retoric, odată ce răspunsul e clar: astăzi, tot străinii fac clădirile şi afacerile, iar noi pregătim micii şi sarmalele.

Istoria oraşului Botoşani începe din vremuri îndepărtate, fiind menţionat pentru prima dată în documente în anul 1439. Situat la confluenţa drumurilor care uneau principalele reşedinţe domneşti ale Moldovei: Siret, Suceava, Hârlău şi Iaşi, într-un punct de legătură favorabilă cu marile drumuri comerciale medievale europene.

Botoşaniul e un oraş care păstrează o structură subterană de târg, cu pivniţe boltite suprapuse. Ele au adăpostit timp de sute de ani mărfurile târgului, constituind şi locul de refugiu al populaţiei în timpul repetatelor invazii. O valoare arhitecturală de necontestat o constituie lăcaşuri de cult vechi de jumătate de mileniu, precum şi zona de târg a oraşului, renumită pentru valoarea arhitecturală a centrului istoric.

Marii voievozi ai Ţării Moldovei, Ştefan cel Mare şi Petru Rareş, înscriu numeroase prezenţe la Botoşani, în judeţ păstrându-se şi azi ctitoriile domneşti: Biserica Sf. Nicolae din Dorohoi (1495) şi Biserica Sf. Nicolae Popăuţi (1496) ale lui Ştefan cel Mare, azi monumente istorice.

Cu o viaţă culturală foarte bogată, municipiul Botoşani a dat de-a lungul anilor mari personalităţi ale ştiinţei şi culturii, care şi-au înscris numele în patrimoniul cultural românesc şi universal. Fiind născuţi în Botoşani, Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Grigore Antipa, Ştefan Luchian,Elie Radu, Octav Onicescu, George Enescu, Alexandru Graur, Octav Băncilă sunt repere majore, unii dintre ei intrând deja în universalitate.

Chiar daca toate aceste lucruri nu ne sunt reamintite, si multi dintre noi nu ne stim istoria, eu sunt mandra de orasul meu natal!

Am vrut sa aduc readuc aminte cititorilor istoria orasului.


(Nicorici Florentina-Valentina)


Nota Redactiei: Campania "Botosaniul in care vreau sa traiesc" are drept scop promovarea ideilor si sustinerea lor in vederea implementarii unor noi viziuni asupra orasului in care traim, viziuni pe care le dorim a fi constructive si aplicabile in viitorul apropiat sau mai indepartat. Din acest motiv, rugam insistent sa comentati cu decenta materialele publicate in cadrul acestei campanii, evitand in acest sens vendetele politice, mai ales ca aprecierile dumneavoastra ii vor ajuta pe organizatori sa stabileasca premiile campaniei, pe data de 23 aprilie! 


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PSD Botoșani: Începe proiectarea noului pod dintre Vârfu Câmpului și Zvoriștea! (Foto)

astăzi, 10:35

Astăzi, 20 ianuarie 2025, începe proiectarea noului pod peste Siret de pe DN29A, Dorohoi - Suceava. Pe 8 ianuarie, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași a emis ordinul de în...

APIA Botoșani: Anunț privind stadiul autorizării plăților aferente anului de cerere 2024!

astăzi, 10:15

Până la data de 16 ianuarie 2025, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani a autorizat la plată suma totală de 205.115.655 lei, reprezent&ac...

Se anunță încă o zi liberă la finalul acestei săptămâni!

astăzi, 10:00

Vineri, 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătoare cunoscută ca Mica Unire, este zi nelucrătoare conform Codului Muncii. Astfel, angajații vor avea o minivacanță de trei...