(Foto-Video) Cu lacrimi în ochi, doi botoșăneni cu grave probleme de sănătate imploră ajutorul semenilor

(Foto-Video) Cu lacrimi în ochi, doi botoșăneni cu grave probleme de sănătate imploră ajutorul semenilor

Doi soți trăiesc o viață amară în drumul spre apusul vieții. Vânjoși în tinerețe și încrezători în propriile puteri au dat viață la patru copii.

Nu s-au gândit că vor ajunge momentul în care nu vor mai putea să-și ducă zilele fără ajutor de la altcineva.

Soții Vlădeanu trăiesc în comuna Brăești, județul Botoșani. Rodica are 62 de ani, Ioan este cu 4 ani mai mare. Viața lor a devenit un chin din cauza unor afecțiuni care le-a transformat viețile.

Plâng și spun că măcar unul dintre ei ar fi trebuit să rămână în puteri pentru a putea avea grijă de celălalt. Rodica Vlădeanu a dezvoltat o formă agresivă de diabet în urmă cu două decenii care a dus la amputarea piciorului drept. A rămas în scaune cu rotile, iar după operație, în noua stare de infirmitate a făcut și o depresie severă cu care s-a învățat să trăiască.

A uitat cum este să râzi, lacrimile o însoțesc zi de zi. Mai ales când își vede soțul, stâlpul casei cândva. Ioan Vlădeanu a trecut și el prin suferință. Aproape că a murit în urma unui infarct și a fost nevoie de resuscitare cu electroșocuri pentru a rămâne în această lume.

A făcut mai apoi o artrită urâtă și așa se face că, într-o ironie crudă, a rămas și el fără un picior.

„De când m-am operat sunt ca la pușcărie, uitați, aici stau”, plânge tanti Rodica și arată cei patru pereți care i-au devenit celulă. Acolo doarme, acolo se spală, acolo mănâncă, acolo își face nevoile fiziologice. De două ori pe săptămână, o ajută o femeie, mai degrabă din milă decât pentru banii primiți.

Preotul din sat a încercat și el să ajute familia greu încercată. „Am avut o proteză, m-a ajutat părintele nostru (preotul din sat) dar nu mi-a fost bună”, mai spune Rodica Vlădeanu printre lacrimi.

Cel mai mult și-ar dori să aibă o toaletă la dispoziție pentru a nu mai utiliza...găleata: „Mă scuzați că vă spun, fac la găleată și miroase, nu poți să stai în casă de miros. Nepoții mă întreabă: mamaie, dar matale ce faci acolo, nu ai WC? Am, dar în curte și nu pot coborî cu căruțul”.

Soțul ei, Ioan Vlădeanu, se târa prin curte. Cu o secere în mână, încerca să mai scape din buruianul care le-a invadat curtea, din cauza ploilor abundente din ultimele luni. Nu poate sta locului, e învățat cu munca. „Nu pot să stau, așa am fost obișnuit în viața mea, cu noaptea în cap până noaptea târziu”, spune amar.

Doi dintre copiii lor sunt plecați în străinătate, asemenea zecilor de mii de români care caută o viață mai bună în alte state. Ceilalți doi sunt la Botoșani și-i ajută cum pot. Nici cu ei viața nu a fost mai blândă și fac și ei ce pot pentru părinții lor.

„Asociația „Grup Civic” a dat deja avans pentru achiziția unei proteze pentru unul dintre soți. Prețul unei proteze ajunge undeva la 4.700 de lei și atât Ioan cât și Rodica au nevoie de câte una pentru a avea o viață mai apropiată de normalitate. Dar mai ales pentru a putea avea grijă unul de celălalt. le-ar mai trebui o sobă să se încălzească iarna și o mașină de spălat.

Ea are pensie de 800 de lei și 370 de lei indemnizația pentru grad de handicap. El are pensie de 970 de lei și indemnizație de 375 de lei. Dacă v-a impresionat povestea lor, îi puteți ajuta donând cât de puțin. Tanti Rodica va reînvăța să zâmbească și poate va trece și de depresia care îi macină sufletul. Iar nea Ioan se va putea îngriji de casă mai ușor, fără să mai fie nevoit să se târască prin curte. Rugămintea mea este ca dumneavoastră sa distribuit în speranța că va dori cineva sa ne dea o mana de ajutor.”, a declarat Daniel Câșlariu, liderul Asociației „Grup Civic” Botoșani.

Peroanele care doresc să sprijine financiar această familie o pot face donând în conturile asociației:

IBAN-ul contului curent in LEI deschis pentru ASOCIATIA GRUP CIVIC BOTOSANI este RO03BTRLRONCRT0530156401.

IBAN-ul contului curent in EUR deschis pentru ASOCIATIA GRUP CIVIC BOTOSANI este RO50BTRLEURCRT0530156401.

IBAN-UL contului curent in GBP deschis pentru ASOCIATIA GRUP CIVIC BOTOSANI este RO08BTRLGBPCRT0530156401.

Codul Swift BTRLRO22. Cu specicatia Vlădeanu.






 

 

Spune-ne opinia ta