Social-democrații botoșăneni s-au întrunit, cu puțin timp înainte de închiderea urnelor, la sediul organizației pentru a aștepta rezultatele parțiale ale alegerilor parlamentare de duminică.
Președintele PSD Botoșani, Doina Federovici, afirmat că perioada de campanie a fost una dificilă, având în vedere restricțiile impuse în contextul epidemiologic, însă s-a declarat încrezătoare în rezultat, mizând pe faptul că organizația va avea „un număr însemnat de parlamentari”.
„Le mulțumesc tuturor botoșănenilor care au fost la vot și au înțeles cât de importantă este această zi. A fost o campanie electorală dificilă, o campanie în care nu am avut posibilitatea să ne întâlnim cu toți botoșănenii, să le explicăm de ce Guvernul PNL trebuie să plece acasă, o campanie în plină pandemie. Sper că după ziua de astăzi, să nu crească numărul îmbolnăvirilor de Covid, pentru că sănătatea este pe primul loc. Reprezentanții noștri din secții au început numărătoarea paralelă clasică. Suntem optimiști că avem un rezultat bun la nivelul județului Botoșani, pentru că mesajele care ne-au fost transmise de botoșăneni, în toată această perioadă, induc ideea că suntem pe primul loc la nivelul județului Botoșani și așa și preferăm să fim, să avem un număr însemnat de parlamentari care să se bată pentru proiectele de dezvoltare ale județului Botoșani”, a spus Federovici.
Pe de altă parte, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a fost ferm în declarații, subliniind că aceste alegeri nu au fost libere.
„Suntem la sfârșitul unei campanii electorale atipice, suntem în postura în care România, din punctul meu de vedere și îmi asum ce spun, repet, îmi asum ce spun, în România astăzi nu am avut alegeri libere (...) Opacitatea Guvernului în a gestiona pandemia a speriat alegătorii și a făcut ca prezența la vot să fie extrem de scăzută. Prezența și faptul că cetățenii din România, nu numai din Botoșani nu au putut fi informați și noi competitorii electorali nu am putut să informăm cetățenii la adevărata valoare a mesajului”, a afirmat Budăi.
La nivel național, PSD a obținut scoruri de 30,5% pentru Camera Deputaților și 30,6% la Senat, în timp ce principalul adversar, PNL, a obținut 29%, respectiv 29,1%, diferențele fiind de câteva zecimi între cele două partide. Rezultatele sunt parțiale și nu includ voturile din diaspora.