După schimbarea anvelopelor uzate cu unele noi, este bine să ne ocupăm și de menținerea acestora într-o stare cât mai bună. Este recomandat să ne apucăm de întreținerea acestora nu doar pe perioada depozitării ci și cât timp acestea sunt montate pe mașină. Un factor important de care trebuie să ținem cont este presiunea din pneuri. Aceasta afectează durata de viață a acestora dar și consumul de carburant.
Nu trebuie uitat și faptul că anvelopele cu o presiune sub cea normală pot ieși de pe jante.
Vrei să schimbi anvelopele pentru sezonul de iarnă? Comandă un set de anvelope de pe www.vadrexim.ro și cu ajutorul unui consultant, vei echipa mașina cu anvelope de iarnă potrivite.
Dacă ești din București, poți beneficia de montaj la cumpărare.
Presiune peste limita indicată
Consecințele folosirii unor anvelope la o presiune neadecvată pot fi grave pentru noi, pasageri dar și pentru ceilalți participanți la trafic. Altă presiune decât cea indicată poate duce la uzura rapidă a anvelopelor dar și la o reducere a eficienței acestora privind consumul de combustibil.
Presiunea recomandată de constructorul mașinii, în cazul în care nu știm, este inscripționată pe capacul de la rezervor sau pe interiorul torpedoului.
O presiune crescută va face ca suprafața de contact a anvelopei să se deterioreze prematur. În această situație ele devin mai vulnerabile și se pot deforma. Având o presiune ridicată peste limită, cauciucurile pierd aderența și uzura benzii de rulare se va accentua pe centrul acesteia.
Confortul condusului cu anvelope umflate în exces scade considerabil. Datorită faptului că pneurile devin rigide, șocul oricărei denivelări este resimțit de către cei prezenți în mașină.
Presiune sub limita indicată
Presiunea scăzută poate creea și ea probleme. Una dintre acestea poate fi supraîncălzirea anvelopelor. Acestea vor avea o suprafață prea mare de contact cu carosabilul ceea ce va face ca, datorită fricțiunii crescute, anvelopele să se încălzească prea tare, acest lucru accelerând uzura, astfel scurtându-le durata de viață.
Condusul mașinii cu presiune scăzută în roți nu este eficient nici din prisma consumului de combustibil, datorită creșterii rezistenței la înaintare.
Verificarea pneurilor înainte de drum
Din punct de vedere al presiunii, iarna este bine să verificăm presiunea la 2 săptămâni. Aceasta se modifică de fiecare dată când temperatura scade cu 10 grade Celsius. Specialiștii recomandă verificarea presiunii în special înainte de fiecare drum lung pe care urmează să îl facem.
Află de aici mai multe despre presiunea în anvelope. Poți citi și despre multe alte lucruri utile, care pot prelungi durata de viață a anvelopelor chiar dacă acestea sunt montate pe mașină.