(P) Te-ai întrebat câte metode sunt posibile atunci când vrei să îți cureți mocheta?

Orice locuință are o mochetă îngrijită care reprezintă un element primitor pentru oaspeți. Oricine știe că îngrijirea ei poate fi adesea extrem de dificilă, în funcție de materialul din care este realizată, de mărime și chiar culori. Nu de puține ori ai observat cât de incomod este atunci când o persoană sau un animal de companie a lăsat câteva urme murdare pe mochetă sau a vărsat ceva pe ea. Este o obișnuință să apelezi la ajutorul companiilor specializate în curățarea mochetelor, dar știi ce metode sunt utilizate în curățarea lor?

Care sunt metodele de curățare a mochetelor

Există mai multe metode utilizate pentru curățarea covoarelor, cea mai populară fiind curățarea prin extracție cu apă caldă. Aceasta este o metodă recomandată, deoarece presupune acea curățare în profunzime, scăpând nu doar de murdărie, ci și de alergeni, acarieni și multe altele.

Cu toate acestea, cea mai bună metodă de curățare a covorului depinde și de tipul de covor care trebuie curățat. Majoritatea covoarelor beneficiază de curățarea cu adevărat temeinică pe care o obții din extracția cu apă fierbinte, dar ar putea reprezenta un dezastru pentru covoarele din fibre precum sisal sau iută. Un covor de iută poate părea rezistent la uzură, dar fibrele sunt de fapt delicate și nu ar trebui să fie niciodată saturate, altfel covorul tău s-ar putea să nu mai fie niciodată la fel.

Ce este curățarea prin extracție cu apă caldă?

Apa sub presiune, combinată cu o soluție de curățare, este pompată pe covor. Lichidul folosit este apoi extras folosind un vid puternic și depozitat într-un rezervor separat, iar procesul se repetă. Utilizarea apei sub presiune agită fibrele covorului și elimină murdăria din adâncul covorului, iar aspiratorul elimină imediat deșeurile, lăsând covorul complet curat. Pentru îndepărtarea petelor încăpățânate și a murdăriei din adâncimea fibrelor, extracția cu apă caldă este într-adevăr cea mai bună metodă de curățare.

Alte avantaje ale procesului de curățare prin extracție cu apă caldă sunt că nu lasă reziduuri pe covor și mirosurile absorbite de covor sunt eliminate mai eficient decât prin orice altă metodă de curățare. Curățarea în profunzime a covoarelor ajută la eliminarea alergenilor, mucegaiului, ciupercilor și acarienilor din covorul tău, așa că aceasta este metoda ideală dacă cineva din gospodăria ta are o reacție la aceste lucruri. Un covor curat înseamnă o casă mai sănătoasă.

Alte metode de curățare

• Curățarea cu abur

Un aparat de curățare cu abur produce o ceață de abur pe covor, care ajută la dizolvarea murdăriei. Cu toate acestea, murdăria nu se șterge ușor de pe o suprafață moale, cum ar fi covorul. Curățarea covoarelor cu abur funcționează foarte bine pe suprafețe dure și poate fi potrivită pentru o reîmprospătare rapidă a covoarelor care sunt doar puțin murdare, dar nu poate oferi aceeași profunzime de curățare ca metoda cu extracție cu apă caldă.

• Curățarea uscată

Metoda constă în aplicarea unei pudre specializate pe covor și agitarea fibrelor. Particulele de pulbere funcționează ca niște bureți minusculi care absorb murdăria, iar după 15 minute aceste particule sunt aspirate, lăsând covorul curat și proaspăt. Metoda descrisă de curățare a covoarelor funcționează bine atunci când ai nevoie de un proces foarte rapid, de exemplu, într-un hotel, unde majoritatea covoarelor trebuie să fie accesibile 24 de ore pe zi.

De asemenea, este singura soluție pentru a face față materialelor din iută, nucă de cocos sau iarbă de mare. Aceste tipuri de covoare sunt predispuse la deteriorarea fibrelor, la pierderea culorii și la contracție dacă se udă, așa că nu trebuie curățate niciodată folosind o metodă de saturare cu lichid.

• Șamponarea

Majoritatea persoanelor care solicită această metodă, doresc de fapt extragerea cu apă caldă. Șamponarea convențională a covorului nu are același efect ca și extragerea cu apă caldă, întrucât se folosesc perii rotative, care pot deteriora fibrele covorului, iar dacă nu se face profesional poate lăsa un reziduu pe covor.

Tu știai despre aceste metode de curățare a mochetelor?

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doina Federovici, aleasă în conducerea Senatului!

Saturday, 21 December 2024

După depunerea jurământului de către senatorii aleși pe 1 Decembrie, plenul Senatului și-a ales noua conducere, din care fac parte reprezentanții tuturor partidelor. Senatorul Doina Federo...

Un autoturism a intrat în vitrina unui magazin! (Foto)

Saturday, 21 December 2024

La fața locului au intervenit pompierii militari cu o autospecială de stingere echipată cu modul pentru descarcerare, alături de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Suceava. P...

LA MULȚI ANI! Actrița care a debutat pe scena de la Botoșani împlinește astăzi 86 de ani! (Video)

Saturday, 21 December 2024

S-a născut pe 21 decembrie 1938, în casa căpitanului Marcu Mărculescu, medic la regimentul din Aiud, şi a soţiei sale Eugenia Despina Banos. A copilărit la Craiova, în casa bunicilor...