Laringita este o inflamație a laringelui, apărută în urma suprasolicitării, a unei iritații locale sau din cauza unei infecții locale. La nivelul laringelui sunt localizate corzile vocale, două pliuri de mucoasă a căror deschidere și închidere formează sunetele datorită cărora vorbim. În cazul laringitei, aceste pliuri de mucoasă sunt inflamate, ceea ce determină răgușeala caracteristică.
De cele mai multe ori, laringita are origine virală și se vindecă de la sine sau cu remedii casnice. Există însă și situații în care ea poate determina complicații sau în care este semnul unei probleme mai grave. Iată care sunt situațiile în care e bine să consulți medicul.
1.Laringita la copiii mici și foarte mici
Laringita apare frecvent la copii, motivele fiind simple: diametrul căilor respiratorii este mult mai mic decât la adulți, iar infecțiile respiratorii sunt frecvente la această grupă de vârstă. Din păcate, din aceleași motive, laringita se poate complica rapid cu insuficiență respiratorie la bebeluși și copiii mici.
Contactează imediat medicul dacă micuțul tău manifestă următoarele simptome:
● Stridor - respirație șuierătoare cu zgomote accentuate, ascuțite, la fiecare inspirație. Este un semn caracteristic pentru îngustarea periculoasă a căilor respiratorii, ca urmare a unei puternice inflamații locale și impune tratament de urgență;
● Are dificultăți de înghițire, ceea ce îl poate face să saliveze sau, în cazul bebelușilor, să mai mult decât de obicei;
● Are dificultăți de respirație sub forma tirajului intercostal - coastele ies în relief, iar spațiile intercostale se adâncesc, în timpul respirației [1].
2.Dificultăți de respirație la adulți
La adulți, laringita simplă nu ar trebui să determine dificultăți de respirație, deoarece diametrul laringelui este generos. Citește pe Dr.Max.ro despre laringită și despre simptomele obișnuite pe care le presupune aceasta!
În momentul în care pacientul resimte dificultăți de respirație, medicul poate considera că a intervenit o posibilă complicație:
● Infecția a progresat și a afectat căile respiratorii inferioare, determinând bronșită sau pneumonie;
● Pacientul suferă de o reacție alergică gravă - acestea sunt relativ rare și au o evoluție rapidă;
● Pacientul suferă de o inflamație foarte puternică, atipică, ce a determinat îngustarea accentuată a căilor respiratorii [2].
3.Tuse cu sânge
Laringita este deseori însoțită de tuse, determinată de iritația și de inflamarea căilor respiratorii, care declanșează în mod repetat acest reflex de apărare al organismului. Tusea este adeseori seacă și poate deveni ulterior productivă.
Indiferent de evoluția generală a pacientului, tusea cu sânge este un motiv de îngrijorare care ar trebui să te facă să soliciți o evaluare de urgență. Ea poate indica o infecție a căilor respiratorii inferioare și a pulmonului, o infecție veche cu bacilul tuberculozei, o tumoră sau alte probleme de sănătate mai complicate decât o răceală [3].
4.Febra persistentă
Majoritatea formelor de laringită determinate de răceala comună sau de alte tipuri de infecții ale căilor respiratorii superioare evoluează fără febră sau cu febră mică timp de 1 - 3 zile.
Febra mare și febra persistentă sunt indicatorul instalării unei complicații, cel mai adesea sub forma unei infecții a căilor respiratorii inferioare: trahee, bronhii și plămâni. Așadar, dacă febra persistă, contactează medicul pentru o reevaluare a stării de sănătate [4].
5.Durere puternică și persistentă
Este normal ca laringita să se asocieze cu obișnuita „durere în gât” pe care o cunoaștem cu toții, dar o evoluție normală presupune ca pacientul să poată gestiona disconfortul prin metode simple, remedii casnice și cu ajutorul antiinflamatoarelor nesteroidiene. În plus, durerea de gât care însoțește o laringită obișnuită se ameliorează în câteva zile.
Dacă durerea este deosebit de intensă, nu cedează la remediile obișnuite sau persistă neobișnuit de mult, contactează medicul. Este posibil să te confrunți cu o infecție bacteriană sau fungică, ambele impunând tratament specific [2].
6.Răgușeală persistentă
Deși laringita este determinată, de cele mai multe ori, de cauze benigne și trece de la sine cu repaus vocal și remedii casnice, este posibil ca uneori ea să aibă cauze mai complicate și mai grave decât o simplă infecție virală sau suprasolicitarea.
Atunci când răgușeala persistă timp de mai mult de 3 săptămâni, medicii vorbesc despre laringită cronică. În majoritatea cazurilor, laringita cronică este declanșată de expunerea prelungită la diverși iritanți: fum și fumat, acid gastric, alcool și așa mai departe.
În cazuri rare, răgușeala poate fi determinată de probleme mai grave, care necesită un demers clinic și terapeutic mai amplu:
● Cancer;
● Paralizia corzilor vocale;
● Modificarea poziției sau a formei corzilor vocale [3].
Laringita este, de cele mai multe ori, o problemă benignă de sănătate care trebuie tratată cu răbdare și calm. Totuși, uneori, există și situații în care trebuie să consulți medicul pentru a elimina unele ipoteze grave de diagnostic sau pentru instituirea unui tratament adecvat.
Bibliografie:
1.Australia, Healthdirect. “Laryngitis.” Www.healthdirect.gov.au, 4 May 2021, www.healthdirect.gov.au/laryngitis, accesat la 30.01.2023;
2.“Laryngitis | Rush System.” Www.rush.edu, www.rush.edu/conditions/laryngitis;
3.“Laryngitis: Diagnosis, Symptoms, Causes, Treatments & Recovery.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/22268-laryngitis;
4.Mayo Clinic. “Laryngitis - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/laryngitis/symptoms-causes/syc-20374262.