Știi acel moment când soarele strălucește fermecător prin ferestre și scoate la iveală urmele inestetice ale degetelor, petele lăsate de picurii de ploaie sau urmele de la ultima sesiune de curățare a geamurilor?
Ei bine, știm că anumite urme tind să reapară mereu, indiferent cât de mult te-ai strădui să le ștergi, dar urmele prezente chiar de după curățare, pot dispărea ușor, urmând câțiva pași simpli:
1. Alege ziua și ora potrivită
Primul pas în curățarea eficientă a geamurilor este alegerea momentului potrivit. Cum faci asta? Simplu: Evită zilele însorite, deoarece soarele poate usca prea rapid prea rapid, fără a apuca tu să o îndepărtezi, lăsând acele urme inestetice pe geam. Cel mai bun moment pentru a te ocupa de curățarea geamurilor este fie în primele sau ultimele ore ale zilei, fie într-o zi înnorată, în care soarele te lasă să îți faci treaba în ritmul tău.
2. Pregătește echipamentele
Pentru a curăța geamurile în mod eficient și de ce nu, și rapid, este important să-ți pregătești echipamentele de care ai nevoie, astfel încât toate să-ți fie la îndemână. Iată așadar de ce ai nevoie pentru pasul doi:
• O soluție de curățat geamuri (poți folosi o combinație de apă cu oțet sau un detergent profesional pentru geamuri, fără miros, care se usucă rapid și care nu lasă urme).
• Un dispozitiv spalat geamuri, din microfibră sau poliester, în funcție de nevoi.
• Câteva lavete din microfibră sau prosoape de hârtie/ziar.
• Un burete cu fire din cupru sau un răzuitor profesional pentru geam, pentru curățarea reziduurilor.
• Un mâner telescopic, numai bun pentru curățarea geamurilor înalte.
3. Curăță tâmplăria geamurilor
De cele mai multe ori, ramele geamurilor acumulează mult praf și murdărie, pe care nu ni le dorim pe sticlă. Așadar, cu o lavetă umedă, o perie moale sau de ce nu, cu ajutorul aspiratorului, căruia îi atașezi un furtun aspirator, dacă este cazul, îndepărtează toată murdăria acumulată.
4. Aplică soluția de curățare
Începe prin a umezi geamul cu soluția aleasă pentru curățare asigurându-te că acoperi întreaga suprafață. Apoi, folosind racleta, îndepărtează soluția de curățat de pe geam, mișcând de sus în jos și de la un colț la celălalt. Asigură-te că ștergi lama racletei după fiecare tragere pentru a evita redistribuirea murdăriei. După ce ai îndepărtat soluția și murdăria, folosește o lavetă din microfibră pentru a usca orice picături rămase și pentru a lustrui geamul, obținând astfel o strălucire fără pete.
5. Acordă atenție detaliilor
Știm deja că detaliile fac diferența. Ei bine, și în cazul geamurilor, micile detalii pot contribui la un geam impecabil, sau nu. Așadar, nu uita de colțuri geamurilor, cărora trebuie să le acorzi o mai mare atenție. Ajută-te de vârful unei lavete pentru a curăța aceste zone dificile, sau chiar de acele bețișoare pentru urechi, iar cu mișcări circulare mici îndepărtezi întreaga murdărie din colțuri. Astfel vei evita ca aceasta să se distribuie pe întreaga suprafața a geamului.
Alte sfaturi utile:
• Spală draperiile și/sau jaluzelele și îndepărtează praful acumulat în ele.
• Dacă ai plase de țânțari, nu uita să le scoți, să le aspiri și să le speli bine cu apă și detergent, pentru a evita ca murdăria din ele să se transfere pe geam, atunci când plouă. Vei fi surprins de câtă murdărie pot să acumuleze.
• Spală și îndepărtează murdăria din tocul ferestrei. Un burete umed îți poate ușura treaba.
• Curăță geamurile de sus în jos pentru a facilita scurgerea soluției de curățare. În cazul unor posibile urme, pentru a le depista mai ușor, poți folosi tehnica de ștergere a geamului de sus în jos pe partea interioară, iar pe partea exterioară, din stânga în dreapta.
• Evită substanțele și produsele care pot deteriora geamul sau tâmplăria.