(P) De ce devine România o locație atractivă pentru centrele de date?

România începe să fie văzută, din ce în ce mai mult, ca o locație propice pentru investițiile în centre de date - atât pentru Europa de Est, cât și pentru cea Centrală. În acest sens, există mai mulți factori strategici, economici, dar și de mediu care, împreună, fac din această țară un punct foarte atractiv pentru dezvoltatori, dar și operatori (de centre de date) internaționali.


Desigur, acest lucru este un plus pentru România. Țara nu duce lipsă la capitolul talent IT și infrastructură relativ dezvoltată. Mulți dezvoltatori de păcănele sau de jocuri de noroc în general aleg România ca teatru operațional tocmai din aceste motive.

 

Totuși, când vine vorba de investiții în centre de date, România ar putea beneficia foarte mult de pe urma unuia sau mai multe centre stabilite în orașele majore ale țării.

    Care sunt avantajele privind dezvoltarea centrelor de date în România?

Există șase avantaje principale care atât contribuie, cât și consolidează posibilitățile și oportunitățile de dezvoltare a centrelor de date pe teritoriul României. Acestea sunt, după cum urmează:

- Prețuri competitive ale terenurilor și construcțiilor - terenurile pregătite pentru noi construcții sunt abundente în România, în special în comparație cu disponibilitățile țărilor din Europa de Vest. Astfel, dezvoltatorii pot obține terenuri cu grad de risc foarte scăzut, dar mai ales la prețuri extrem de competitive - garantând astfel cheltuieli inițiale foarte mici. Numerele spun că dezvoltarea unui centru de date în România costă cel puțin 25% mai puțin decât dezvoltarea unuia într-o țară vestică.

- Disponibilitatea energiei produsă în mod favorabil - în România, peste 40-50% din energia electrică produsă are surse regenerabile, precum hidro, solar și eolian. Acest mix energetic, atât diversificat, cât și sustenabil, este complementat de o rețea electrică cât de poate de stabilă - o garanție solidă privind rezistența operațională a centrelor de date care sunt construite în țară.

- Conectivitate și infrastructură IT robustă - România deja este cunoscută ca una dintre țările cu cel mai bun internet din Europa. Acest lucru se datorează numeroaselor investiții în rețeaua de fibră optică. Rezultatul principal este o conectivitate de calitate, implicit de mare viteză - aspect absolut esențial pentru operațiunile unui centru de date. Un minus ar fi faptul că România nu este conectată prin cabluri marine, aspect care îi scade potențialul internațional - dar la nivel intern, conexiunea este solidă.

- Forță de muncă calificată, dar mai ales rentabilă - talentul IT al României este cunoscut la nivel internațional. Totodată, acest talent vine la prețuri extrem de competitive pentru investitorii internaționali - aspect care scade drastic costurile operaționale ale unui centru de date. Totodată, țara excelează și în securitate cibernetică!

- Diverse inițiative de digitalizare, implicit sprijin - proiectele de digitalizare susținute de Uniunea Europeană sunt disponibile și      în România. Există totodată diverse inițiative naționale și internaționale care au rolul de a consolida mediul de business digital, dar     și serviciile publice.

- Climat și eficiență de mediu - clima țării, în general, reduce necesitatea sistemelor de răcire foarte puternice. În această țară,     dezvoltatorii pot apela mai mult la tehnologii de răcire naturale, aspect care reduce și mai mult costurile operaționale. Totodată, se     îmbunătățește eficiența energetică și se reduce amprenta de carbon, care poate fi foarte mare în cazul centrelor de date.


       Viitorul centrelor de date în România

Noi centre de date nu vor întârzia să apară în România, mai ales din moment ce țara se află într-o etapă de dezvoltare accelerată. Mai exact, se observă interesul crescut al dezvoltatorilor europeni, dar și americani.

De altfel, România este deja casa câtorva centre de date. Deși totalul acestora nu poate fi comparat cu coloși europeni precum Portugalia sau Germania, viitorul arată promițător!

Desigur, printre țintele principale pentru noi centre de date se numără Timișoara, Cluj-Napoca și București, acestea fiind câteva dintre locațiile care vor beneficia incredibil de mult de pe urma prezenței de noi facilități!

Cu alte cuvinte, viitorul centrelor de date în România pare a fi unul destul de roz!


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Nicușor Dan, președintele României, a numit un judecător la CCR!

astăzi, 15:15

Președintele României, Nicușor Dan, a semnat luni, 8 iulie 2025, decretul prin care îl numește pe profesorul Dacian Cosmin Dragoș în funcția de judecător al Curții Constituți...

„Caz închis! Nu îl mai vrem”. Fotbalistul dorit și de FC Botoșani continuă să fie OUT, după ce Becali l-a scos din lot!

astăzi, 14:50

Alexandru Băluță, Malcom Edjouma și Jordan Gele nu au fost incluși de FCSB în cantonamentul de vară din Olanda și nu vor mai juca pentru campioana României. Toți trei au avut șans...

Tinerii preoți din Botoșani au participat la un program de formare, organizat la Miclăușeni!

astăzi, 14:11

În perioada 29 iunie – 4 iulie, la Centrul Social Cultural „Sfântul Proroc Ilie”, Miclăușeni, județul Iași, s-a desfășurat cea de-a XIII-a ediție a programului ded...