Când te apuci de sport e important atât să faci primii paşi, cât şi să-ţi setezi obiective clare, astfel încât să te antrenezi eficient. Ce înseamnă eficient? Ei bine, în acest caz eficient înseamnă potrivit şi sigur pentru tine, astfel încât să obţii rezultatele dorite. Fie că vrei să-ţi dezvolţi anduranţa, fie că vrei să te menţii în formă, e esenţial să eviţi cele mai comune greşeli când vine vorba de sport la nivel amator.
Află de mai jos ce greşeli să NU faci ca să te antrenezi ca la carte:
Te antrenezi mereu la fel
Când te antrenezi mereu la fel nu doar că apare plictiseală, ci şi progresul tău se poate plafona. În general, corpul tău se adaptează la diverse niveluri de antrenament, aşa că e bine să îi mai oferi o provocare din când în când. Spre exemplu, pentru cei ce abia încep să facă mişcare un set de 10 genuflexiuni este greu şi obositor. Pentru cei ce au un nivel intermediar de fitness un set de 10 genuflexiuni e doar încălzirea.
Încearcă să faci mici schimbări în antrenamente ori de câte ori simţi că intervine monotonia sau ca acestea devin prea uşoare şi ai nevoie de o provocare nouă. Dacă ai reuşit să faci 10 flotări, propune-ţi ca în câteva luni să faci 11. Bineînţeles, este important să nu te forţezi, să nu pui prea multă presiune pe tine şi să nu transformi dorinţa de a progresa într-o obsesie. Sportul ar trebui să te ajute să te simţi bine, nu să fie o corvoadă.
Nu monitorizezi progresul
Monitorizarea progresului te ajută să vezi cât de departe ai ajuns şi să planifici eficient pentru viitor. În acest fel, afli ce anume funcţionează pentru tine, ce nu funcţionează, dar şi ce trebuie să faci pentru a-ţi imbuntati antrenamentele.
Cum monitorizezi progresul? O metodă modernă implica folosirea unui smartwatch pentru a înregistra detalii despre antrenamentele tale, că mai apoi să le poţi analiza. De asemenea, ai şi varianta de a ţine un jurnal de antrenament. Mai exact, să notezi ce exerciţii faci, durata antrenamentelor, dar şi cum te simţi după sport, dacă faci febră musculară sau alte detalii relevante pentru tine.
Te compari cu ceilalţi
Comparaţia cu ceilalţi nu e cea mai bună metodă ca să îţi găseşti motivaţia. Chiar dacă sună a clişeu, fiecare persoană are propriul său parcursul, propriile sale atuuri şi obiective, aşa că nu e întotdeauna smart să te compari cu ceilalţi, mai ales când vine vorba de sport. Nu există un şablon al corpului perfect, al sportului perfect sau al performanţei impecabile. Important este să te mişti, să te simţi bine şi să te bucuri de mişcare.
Nu investeşti în echipamentul potrivit
Ca să ai parte de confort cât timp faci sport şi să te antrenezi fără probleme, ai nevoie de echipament adecvat, în funcţie de tipul de mişcare pe care-l practici. Echipamentul adecvat îţi asigură nu doar confortul, ci şi calitatea antrenamentului, iar în unele cazuri chiar şi siguranţă.
Începe cu adidaşi pentru bărbaţi adecvaţi sportului practicat. Adidaşii pentru bărbaţi de jogging vor fi diferiţi de cei de baschet, de aceea contează să alegi cu atenţie. Cauta adidaşi de bărbaţi din materiale de calitate, de la branduri cu tradiţie. După ce ai găsit adidaşii de bărbaţi potriviţi, continua cu câteva piese vestimentare sport adecvate nevoilor tale. Ai o mulţime de variante la dispozitite, de la treninguri de bărbaţi şi până la pantaloni scurţi, maiouri, tricouri sau colanţi.
Dacă vrei să obţii cele mai bune rezultate în urma antrenamentelor pe care le faci, începe prin a seta obiective clare, adecvate nevoilor tale. Mai apoi, foloseşte întotdeauna echipament adecvat, monitorizează progresul şi evită să te compari mereu cu ceilalţi. Fiecare om are propriul său parcurs, atât în sport, cât şi-n alte activităţi.