(P) Ce să verifici la un telefon second hand înainte să îl cumperi?

(P) Ce să verifici la un telefon second hand înainte să îl cumperi?

Ai hotărât să-ți cumperi un telefon la mâna a doua? Ai luat o decizie foarte înțeleaptă! Probabil ești pe cale să economisești o mulțime de bani. În plus, vei pune umărul la protejarea mediului, prin folosirea unui gadget reintrodus în uz.

Totuși, pentru a elimina orice posibil regret pe care l-ai putea avea atunci când cumperi un smartphone care nu mai e nou, îți recomandăm să citești cu atenție indicațiile de mai jos, care îți vor spune ce să verifici la un telefon second hand înainte să îl cumperi. Iată ce trebuie să știi.

Dacă îl cumperi dintr-o sursă verificată
Piața sau, mai bine zis, sursele de la care poți cumpăra un telefon la mâna a doua sunt astăzi numeroase. Totuși, pentru că ne referim la un gadget de care te vei folosi în fiecare zi, e nevoie să știi că locul din care îl achiziționezi este unul verificat.

Asta elimină din start posibilii vânzători de ocazie de pe siteurile de profil. Dacă vrei să mergi la sigur și să apelezi la o sursă verificată de la care să-ți cumperi telefoane recondiționate care vor funcționa perfect, caută recenziile primite pe care cumpărătorii dinaintea ta le-au lăsat pe site. Cu cât mai multe și mai bune, cu atât mai credibilă e sursa pe care ai găsit-o. În acest fel, elimini riscul de a da banii pe un smartphone cu defecte ascunse.

Dacă a fost declarat furat
Cu o simplă verificare IMEI poți scăpa de grija că telefonul pe care te pregătești să-l cumperi ar putea fi declarat furat. Din păcate, sursele neverificate pot avea la vânzare și smartphone-uri sustrase de la vechii lor proprietari. Cu alte cuvinte, dacă nu vrei să rămâi fără telefonul pe care tocmai l-ai achiziționat, pentru că acesta va fi preluat de poliție atunci când îl vei deschide și va fi identificat pe hartă, nu trece cu vederea acest pas important.

Dacă are garanție
Nu-i așa că ți-ar plăcea ca, în cazul în care telefonul pe care îl cumperi are un defect de fabricație, să-l poți returna vânzătorului? Acest lucru nu este posibil decât dacă apelezi la o platformă care oferă această posibilitate. În cazul în care vei lua telefonul second hand de la o persoană oarecare, e posibil să nu mai poți lua legătura cu aceasta niciodată, deci să nu poți rezolva problema pe care ai identificat-o la noul tău telefon.

Dacă e blocat în rețea
Un telefon cumpărat din străinătate și blocat într-o anumită rețea din altă țară nu va putea fi folosit în România. La fel se poate întâmpla chiar dacă smartphone-ul a fost achiziționat de fostul proprietar, adică cel care vrea să îți vândă acum telefonul, cu abonament la Orange, Telekom sau Digi, dacă tu ai o cartelă de Vodafone. Asigură-te, așadar, că telefonul fie e din aceeași rețea ca cea la care îți este înregistrată cartela, fie nu a fost niciodată blocat (adică neverlocked).

Dacă beneficiază de posibilitatea de returnare
La fel de importantă se poate dovedi și posibilitatea de returnare a telefonului second hand pe care tocmai l-ai cumpărat. Mai ales când aceasta lipsește. Ce vrem să spunem este, din nou, că dacă vei lua un telefon de la o persoană oarecare, cel mai probabil nu vei avea opțiunea de a returna gadgetul, dacă nu-ți place, nu te poți obișnui cu el sau pur și simplu te răzgândești.

Dacă prețul este unul corect
Nu cumpăra un telefon second hand decât după ce ai făcut o mică analiză a pieței. Caută măcar trei surse de încredere unde să poți verifica prețul corect al smartphone-ului pe care te pregătești să îl achiziționezi. Altfel, e posibil ca, imediat ce ai plătit pentru el, să-ți dai seama că ai fost victima unei escrocherii, însă va fi prea târziu pentru a mai rezolva situația.

Sperăm că toate aceste sfaturi pe care am avut să ți le oferim îți vor fi suficiente pentru a verifica un telefon second hand în mod corect, înainte să îl cumperi!

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Concursul de jurnalism „Botoșani, Orașul Meu Drag” (B.O.M.D) și-a desemnat pentru a șaptea oară câștigătorii

Marţi, 28 Septembrie 2021
238

Emoție și mult suspans la festivitatea de premiere a concursului de jurnalism pentru copii și adolescenți „Botoșani, Orașul Meu Drag” (B.O.M.D.), aflat anul acesta la cea de-a VII-a ...

SHARE HERITAGE, finalizarea unui proiect transfrontalier de succes

Marţi, 28 Septembrie 2021
225

Asociația Grupul de Acțiune Locală “Valea Bașeului de Sus”, cu sediul în orașul Săveni, județul Botoșani, anunță finalizarea proiectului “Rediscover our cultural heritage through ...

Dezastru evitat de pompierii dorohoieni

Marţi, 28 Septembrie 2021
172

Un incendiu izbucnit la un depozit de furaje, a fost stins, luni seară, înainte să producă pagube materiale însemnate pentru două familii din satul Corjăuți, comuna Hilișeu – ...