(P) Avantajele și dezavantajele unui hidrofor: vezi ce trebuie să știi înainte să achiziționezi acest dispozitiv

(P) Avantajele și dezavantajele unui hidrofor: vezi ce trebuie să știi înainte să achiziționezi acest dispozitiv

Dacă locuiești într-o zonă cu presiune slabă a apei sau cu o alimentare instabilă și vrei să rezolvi aceste probleme, poți folosi un hidrofor ca soluție ajutătoare sau ca sursă principală de alimentare a gospodăriei cu apă. Hidroforul este una dintre cele mai convenabile opțiuni, mai ales în mediul rural, unde racordarea la rețeaua publică de alimentare cu apă și canalizare nu este întotdeauna posibilă. Acesta se pretează nu numai gospodăriilor, ci și altor zone în care este nevoie de furnizarea de apă cu presiune constantă în instalațiile sanitare. Microfermele, spațiile verzi și zonele de exploatare agricolă sunt doar câteva dintre locurile în care pot fi utilizate hidrofoare.

Înainte să cumperi un hidrofor, este important să cunoști toate informațiile despre acest echipament și să evaluezi necesarul de apă al gospodăriei tale. Consumul de apă diferă de la o casă la alta în funcție de numărul de utilizatori și de nevoia de apă curentă. Dacă vrei să îți amenajezi o locuință sau o casă de vacanță și ai nevoie de un dispozitiv pentru alimentare cu apă curată, poți să te orientezi către un hidrofor care extrage apa dintr-o rețea subterană și care asigură o presiune constantă.  

Ce este un hidrofor?

Hidroforul este un dispozitiv care asigură alimentarea unei gospodării cu apă potabilă și cu ajutorul căreia se stabilizează presiunea din sistemul de alimentare cu apă [1]. În funcție de cantitatea de apă necesară pentru consumul zilnic, acest dispozitiv absoarbe apa și o pompează la nevoie, fără a fi nevoie de rezervoare supradimensionate pentru a avea oricând acces la apă curentă și la o presiune adecvată a acesteia.

Hidroforul pompează apă de la sursă, cum ar fi de la un puț sau o fântână, și asigură necesarul de apă nu numai pentru uzul casnic, dar și pentru alte activități (irigație, stropit, grădinărit). Un hidrofor are trei funcții principale: alimentare cu apă din fântâni, irigare și aspersare.

Presiunea instabilă a apei este o problemă cu adevărat neplăcută, dar odată cu montarea unui hidrofor și punerea lui în funcțiune această problemă nu va mai exista. Poți să instalezi singur un hidrofor pentru gospodăria ta, însă poți oricând să apelezi la un specialist care să te ajute să alegi dispozitivul potrivit și să îl montezi.

Un hidrofor are următoarele componente principale:

•    Pompă (în limbaj tehnic este numită electropompă) – acționată de un motor electric, așa cum indică și denumirea ei tehnică, electropompa are rolul de a asigura presiunea necesară pentru a extrage apa de la sursă și de a o transporta către țevile instalației sanitare. Pompa unui hidrofor poate fi confecționată din diverse materiale, de la plastic la inox. Atunci când cumperi un hidrofor și consulți materialul pompei va trebui să ții cont de locul în care va fi montată și de volumul de apă pompată ca să alegi corect;

•    Vas de expansiune (mai este numit și balon hidrofor): vasul de expansiune este responsabil de depozitarea apei după aspirația acesteia prin acțiunea pompei. Cu cât este mai mare, cu atât reduce mai mult numărul de porniri al pompei. Dacă alegi o pompă cu un vas de expansiune de dimensiuni generoase, diminuezi ciclul pornire-oprire, ceea ce înseamnă un consum mai mic de curent și un avantaj pentru durata de viață a pompei. Sunt disponibile pompe cu diferite dimensiuni ale vasului de expansiune, care trebuie ales în raport cu necesarul de alimentare cu apă din locuință, luând în calcul numărul de utilizatori [2];

•    Racord antivibrant: este furtunul care leagă vasul de expansiune și electropompa, fiind conectat cu grijă între aceste două componente;

•    Presostat: un element esențial din sistemul hidroforului este presostatul, al cărui rol este de a demara pornirea și oprirea pompei, măsurând cu precizie presiunea apei și ulterior reglând-o;

•    Manometru: este instrumentul care măsoară nivelul presiunii din instalație.

Unde se amplasează un hidrofor?

Înainte să investești într-un hidrofor, trebuie să evaluezi ce opțiuni ai pentru amplasarea acestuia. Acest dispozitiv poate fi instalat atât la exterior, cât și în spații interioare. Totuși, ține cont de faptul că hidroforul produce un anumit zgomot care ar putea fi deranjant. De aceea, hidroforul nu se amplasează niciodată în spațiul de locuit. Pe lângă zgomot, hidroforul este destul de inestetic și nu este un aparat pe care vrei neapărat să îl ai în casă.

Dacă totuși vrei ca hidroforul să fie amplasat în interiorul casei, este recomandat să alegi un spațiu precum debaraua, spațiul de sub chiuvetă, subsolul, garajul sau beciul, mai ales dacă ai achiziționat un hidrofor cu design compact. Oricare ar fi opțiunea pe care o preferi, punctul de amplasare ales trebuie să fie deasupra nivelului captării apei și să prezinte o suprafață plană. Cel mai indicat ar fi să instalezi hidroforul într-un spațiu dedicat, numit cămin.

Cum poți construi singur căminul hidroforului?

Construirea căminului hidroforului începe cu alegerea locației potrivite. Este recomandat să faci căminul aproape de sursa de la care hidroforul va trage apă, adică în apropiere de gura puțului. Dimensiunea pe care o are căminul depinde în mod direct de mărimea hidroforului. După ce ai ales locul potrivit, urmează săpatul gropii la o adâncime mai mare decât cea de înghet (de 0.8m), urmată de îmbrăcarea pereților cu membrane hidroizolante care să împiedice inflitrațiile.

După hidroizolație, poți turna beton sau poți folosi cărămidă pentru a zidi căminul hidroforului. Înainte să te apuci de zidire, este recomandat să pui un strat de pietriș pe fundul gropii săpate. Următorul pas constă în realizarea circuitului de apă și electricitate, de care hidroforul are nevoie pentru a putea fi pus în funcțiune. Aici trebuie să identifici care sunt cele mai scurte trasee către casă și să găurești pereții căminului pentru introducerea țevilor de refulare. Hidroforul trebuie conectat și la rețeaua electrică, iar în această etapă te poți folosi de aceleași șanțuri pe care le-ai făcut pentru țeava de refulare, cu condiția ca firul să fie bine izolat.

După ce ai montat hidroforul, ultimul pas este să zidești acoperișul. Acesta nu trebuie zidit în totalitate, deoarece va fi necesară o zonă de acces la hidrofor, adică o gură de acces pe care o vei acoperi cu un capac fabricat din material izolant. Dacă hidroforul este așezat într-o zonă expusă riscului de îngheț, cel mai bine ar fi să iei în considerare termoizolarea căminului.  

Cei care vor să cumpere un hidrofor, să construiască singuri căminul și să amorseze pompa hidroforului pot să consulte înainte acest ghid despre cum alegi un hidrofor, în care vor găsi toți pașii pentru alegerea și punerea în funcțiune a dispozitivului.

Avantajele vs dezavantajele unui hidrofor

Există mai multe tipuri de hidrofoare dintre care poți alege: hidrofor de suprafață, hidrofor cu ejector și hidrofor submersibil. Înainte de a lua o decizie și de a monta acest sistem de alimentare cu apă pentru locuința ta, poate fi util să afli care sunt principalele avantaje ale unui hidrofor:

•    Absoarbe apă de la adâncimi mari (de la peste 25 de metri în cazul unor modele de hidrofoare);
•    Are un consum optim, datorită vasului de expansiune care diminuează ciclul de porniri/opriri;
•    Hidrofoarele moderne au zgomot redus;

•    Mentenanță minimă;
•    Componentele hidroforului sunt rezistente la coroziune;
•    Lipsa necesității de racordare la o rețea comună de alimentare cu apă;
•    Control asupra zonei de proveniență a apei.

Pentru a profita de toate avantajele unui hidrofor la prețuri accesibile, cumpără online hidrofoare pe Dolinex.ro, unde vei găsi o gamă variată de hidrofoare calitative ce se pretează alimentării casei cu apă, udării grădinilor și irigațiilor, pompării apei curate și scoaterii apei de la distanțe mari.

Acum că ai aflat care sunt punctele forte ale unui hidrofor, trebuie să cunoști și cele câteva dezavantaje pe care le prezintă folosirea unui astfel de dispozitiv:

•    Unele hidrofoare au dimensiuni destul de mari;
•    Zgomotul produs este neplăcut, deci hidroforul nu poate fi montat în casă;
•    Destul de dificil de montat.

Așadar, hidroforul este o opțiune foarte bună pentru locuințele care nu pot fi racordate la rețeaua publică de alimentare cu apă, în cazul cărora puțul sau fântâna pot deveni sursa de alimentare cu apă curată. Înainte de a investi într-un hidrofor, este bine să faci o comparație între modelele disponibile pe piață și să determini care se mulează nevoilor specifice din gospodăria ta.


Surse externe:
[1] - CHOOSING A HYDROPHORE SET FOR THE HOME - Aquatechnika
[2] - Looking to Buy a Hydrophore? Read This First. | HuffPost Contributor

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
896

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
277

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
233

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...