(P) Aparatul cu aerosoli pentru copii – cum funcționează și la ce trebuie să fiți atenți

(P) Aparatul cu aerosoli pentru copii – cum funcționează și la ce trebuie să fiți atenți

Pentru a combate inflamația tractului respirator superior și pentru a curăța nasul, un aparat cu aerosoli este un instrument valoros, utilizat pe scară largă, în special la copii. Terapia cu aerosoli poate fi efectuată cu dispozitive portabile, care furnizează o doză predeterminată și constantă de medicament la fiecare "pulverizare", sau cu ajutorul unui dispozitiv numit nebulizator sau, mai general,  aparat aerosoli.

În limbajul comun, "aerosolizarea" înseamnă, în general, administrarea unui medicament prin nebulizare (adică transformarea acestuia într-o "ceață", adică un amestec de aer și particule solide sau lichide de medicament) prin intermediul unui aparat cu aerosoli.

Principiul pe care se bazează un aparat cu aerosoli este simplu: substanța farmacologică, sub formă lichidă, este diluată într-o cantitate mică de soluție salină și introdusă într-un nebulizator care o transformă în vapori reci. Particulele produse de acest aparat cu aerosoli sunt atât de mici (de ordinul a câtorva microni) încât pot fi absorbite direct de țesuturile care căptușesc tractul respirator. Pentru a profita la maximum de aerosoli - trebuie respectate câteva precauții. În timp ce pentru un adult este întotdeauna recomandat să se folosească piesa bucală din aparat, pentru copii acest lucru poate să nu fie potrivit, astfel încât este preferabilă o mască.
Medicamentul trebuie turnat în fiola corespunzătoare și diluat cu 2-3 ml de soluție salină, în general, dar este important să respectați întotdeauna instrucțiunile cu care vine medicamentul sau să vorbiți cu medicul înainte.

Soluția salină este esențială pentru ca medicamentul să fie nebulizat corect: nu poate fi înlocuită cu apă de la robinet sau apă distilată, deoarece prima, pe lângă faptul că nu este sterilă, ar strica aparatul, în timp ce apa distilată împiedică medicamentul să pătrundă în țesuturi, deoarece nu conține cantitatea potrivită de săruri. Copilul trebuie așezat într-un loc în care să fie liniștit și invitat să respire normal în mască. Este important ca el să rămână nemișcat până când substanța din fiolă este complet epuizată, așa că orice truc este permis: de obicei, un desen animat la televizor este cea mai bună soluție, pentru a nu întrerupe ședința. Când copilul este puțin mai mare, îl puteți ruga să își țină respirația între inhalații. Acest lucru facilitează absorbția medicamentului. Este o idee bună să rămâneți lângă copil pe tot parcursul ședinței, pentru a fi siguri de doza absorbită.

La sfârșitul fiecărui ciclu de tratament cu un aparat aerosoli, fiola, piesa bucală și masca trebuie sterilizate pentru a preveni transmiterea infecțiilor. Încă ceva la care să fiți atenți: în cazul în care medicamentul vine în flacoane cu doză unică, dacă se utilizează jumătate din el la un moment dat, este necesar să se verifice prospectul pentru a afla dacă și cum poate fi păstrată jumătatea rămasă (în orice caz, nu mai mult de 12 ore) pentru utilizare ulterioară.

În cazul în care nu este posibilă efectuarea corectă a acestui tratament cu un aparat aerosoli, o alternativă poate fi utilizarea spray-urilor combinate cu un distanțier. Dacă vi se pare deosebit de dificil să folosiți acest aparat cu aerosoli, luați în considerare alternative împreună cu medicul pediatru.

Alegerea dispozitivului de aerosoli potrivit:

În scopuri terapeutice, este foarte important ca dimensiunea particulelor din "ceața" de aerosoli să fie foarte mică (între 5 și 0,5 microni).
Cele mai multe aparate fabricate recent generează particule cu o dimensiune de doar câțiva microni, ceea ce este suficient pentru a ajunge la ramificațiile bronșice fine, în timp ce dispozitivele vechi, cu putere insuficientă, care necesită mult timp (peste 10 minute) pentru a atomiza 3 ml de lichid, nu reușesc acest lucru.

Prin urmare, primul pas este utilizarea unui aparat cu aerosoli eficient. Dacă aveți îndoieli, consultați manualul de instrucțiuni sau cereți sfatul pediatrului dumneavoastră.
Cu toate acestea, eficacitatea terapiei cu aerosoli depinde și de alți factori, cum ar fi combinația dintre tipul de dispozitiv și medicamentul care urmează să fie nebulizat: de exemplu, dispozitivele cu ultrasunete nu pot nebuliza corect unele medicamente și pot chiar să le supraîncălzească, provocând inactivarea medicamentului în sine.

Din nou, verificați împreună cu medicul pediatru dacă aparatul dumneavoastră este potrivit pentru administrarea medicamentului prescris.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

38 de ani de la dezastrul de la Cernobâl. La Botoșani ”bate-un vânt ciudat…” (Foto)

astăzi, 14:26
120

Pe 26 aprilie 1986, la ora 01:23 noaptea, cel de-al patrulea reactor al centralei nucleare a explodat. O explozile care a degajat emisii puternic radioactive, nori întregi începând c...

Centrul Vechi s-a umplut de oameni și mașini! Care au fost „vedetele” la Retroparada Primăverii (Foto, Video)

astăzi, 12:50
343

Retroparada Primăverii, eveniment organizat de Retromobil România, a fost și anul acesta un prilej pentru botoșăneni de a adimira mașini construite în ultima jumătate de secol, unele...

Apă sistată într-un oraș și mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 12:09
268

Urmare a avariei produse în zona localității Leorda pe conducta din oțel Ø 400 mm, remediată operativ de echipele Nova Apaserv Botoșani, și având în vedere că umplerea ...