Ziua Armatei, sărbătorită la Botoșani cu oficialități, soldați și copii. ”La mulți ani, dragi militari botoșăneni, oriunde v-ați afla!” – Foto, Video

Depuneri de coroane, discursuri, mulți copii și cântece patriotice. Botoșănenii care au participat în această dimineață la festivitatea dedicată Zilei Armatei au murmurat alături de militari versurile Imnului Național.

În acest an, Onorul a fost dat de primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, care a sosit însoțit de comandantul Garnizoanei Botoșani, locotenent-colonel Ovidiu Damian.

După ceremonialul religios, la care a participat un sobor de preoți în frunte cu protopopul Petru Fercal, botoșănenii au asistat la tradiționalele discursuri dedicate zilei de 25 octombrie. La manifestările ddin prejma Monumentul Eroilor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial, din strada Cuza Vodă, au participat și copii de la Grădinița nr. 13 din municipiul Botoșani. 

În calitate de primar al municipiului Botoșani, Cosmin Andrei a amintit de implicarea soldaților români în teatrele de operații sub egida NATO, dar și despre veteranii de război și eroii căzuți pe câmpurile de luptă.

”Răsfoind paginile de istorie, înțelegem de ce o astfel de zi este atât de importantă. În anul 1944, la această dată, a fost înlăturată ocupația germano-maghiară de pe întregul teritoriu, odată cu eliberarea orașului Carei. Prestigiul Armatei noastre s-a construit în timp, prin profesionalism și devotament. Despre curajul de nestăvilit al soldaților români, despre ingeniozitatea și dedicarea ofițerilor care au servit sub tricolor românesc s-a scris și continuă să se scrie. Armata Română este definiția patriotismului. A fost mereu alături de cetățeni. Prin dureroase sacrificii a întregit neamul românesc, a oferit protecție în interiorul granițelor, a construit această țară. Armata continuă să facă tot ceea ce trebuie pentru liniștea și siguranța noastră. Ținând cont de marile conflagrații mondiale în care armata noastră a fost pe câmpurile de luptă, suntem cu toții martori la devotamentul militarilor dislocați în teatrele de operații sub egida NATO. Faptul că ne aflăm într-un context de securitate schimbat, cu evoluții imprevizibile, face ca astăzi încrederea noastră în militarii români să fie întărită. Dați-mi voie să exprim un gând de recunoștință veteranilor de război din cel de-Al Doilea Război Mondial și din teatrele de operații și un pios omagiu eroilor căzuți pe câmpurile de luptă. La mulți ani celor ce poartă cu cinste și respect celor ce poartă haina militară sub tricolorul românesc!”, a spus primarul Cosmin Andrei.

Prefectul Sorin Cornilă le-a vorbit celor prezenți despre sacrificiul soldaților care cu prețul vieții au apărat pământul țării, adresându-se în același timp tinerilor cu sfatul de a nu ocoli cariera militară.

”Sărbătorim astăzi Ziua Armatei Române și îi cinstim pe cei care au misiunea nobilă de a apăra valorile statului român. Dintotdeauna Armata a fost o instituție pe care românii au prețuit-o și pe care s-au putut baza. Prestigiul și credibilitatea Armatei României s-au construit în timp prin dedicare și profesionalism. Iar când spunem Armată spunem eroi. De aceea, când spunem 25 octombrie este și o zi de cinstire a eroilor noștri care și-au sacrificat viața pentru patrie, pentru idealurile naționale și pentru apărarea pământului românesc. Aduc un omagiu tuturor eroilor căzuți la datorie și tuturor veteranilor de război care au slujit cu devotament și onoare națiunea română. Armata României, demnă de trecutul și de eroii săi, rămâne un reper solid și se bucură de încrederea românilor, de aceea încurajez tinerii să aleagă cariere militare. Adresez urări de sănătate militarilor botoșăneni și personalului civil, vă felicit cu prilejul Zilei Armatei României și vă doresc dvs. și familiei dvs. multă sănătate. La mulți ani, Armata României!”, a rostit prefectul Sorin Cornilă.

Președintele Consiliului Județean Botoșani a oferit un discurs despre respect, recunoștință și profesionalism.

”Istoria României este plină de date importante, dar parcă toate pălesc în fața zilei de 25 octombrie. Și asta pentru că în urmă cu 79 de ani, la Carei, Armata Română a eliberat și ultima palmă de pământ de sub ocupația hortistă. De atunci, această zi de toamnă are valoare de simbol pentru oștirea și poporul român. Este ziua în care ne arătăm respectul și recunoștința pentru militarii care au pus patria mai presus de viața lor. Totodată, este și ziua în care aducem un omagiu supraviețuitorilor celui de-Al Doilea Război Mondial. Dragostea lor față de neam și țară reprezintă adevărate exemple pentru tânăra generație. Nu trebuie să uităm niciodată de ce am avut și de ce avem nevoie de armată. Ea ne oferă liniștea, pacea pentru ca noi să putem evolua, să ne dezvoltăm pentru a ne duce traiul de zi cu zi. În aceste vremuri crunte în care lumea este cutremurată de atâtea și atâtea războaie, înțelegem mai bine ca oricând rolul Armatei. Înțelegem de ce Armata, alături de Biserică, se află în topul încrederii acordate de români. Și nu este o încredere acordată gratuit, ci se bazează pe profesionalismul pe care militarii noștri l-au arătat în teatrele de război. La mulți ani, dragi militari botoșăneni, oriunde v-ați afla! Dumnezeu să binecuvânteze Armata României!”, a spus Doina Federovici.

Discursul comandantului Garnizoanei Botoșani a întregit mesajul oficialităților, locotenent-colonel Ovidiu Damian prezentând la rândul său omagiul și respectul militarilor față de înaintași: ”Ziua Armatei României reprezintă un moment de profunde semnificații patriotice, când ne înclinăm cu respect în fața tuturor eroilor care și-au dat viața pe câmpurile de luptă. (…) Onorăm cu mândrie și cu respect faptele de arme ale înaintașilor noștri și transmitem astăzi veteranilor de război care mai sunt printre noi recunoștința noastră. Fără sacrificiul lor și fără curajul de care au dat dovadă pe câmpurile de bătălie, istoria noastră ar fi fost cu totul diferită”.

Momentul s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.























 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Angajații din cultura botoșăneană au protestat de Ziua Culturii Naționale: „Nu am primit nicio reacție” / „Deocamdată așteptăm”

Thursday, 16 January 2025

Salariații din instituțiile de cultură din județul Botoșani, implicit cei din cadrul Muzeului Județean, au ales să protesteze de Ziua Culturii Naționale. În timp ce în municipiul r...

Vot în CL: Laureatul Premiului Național de Poezie „Opera Omnia” din acest an, Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani! (Foto, Video)

Wednesday, 15 January 2025

Ședința extraordinară s-a desfășurat în Sala „Mihai Eminescu” din incinta Primăriei Municipiului Botoșani și au participat consilierii locali, dar și câțiva poeți no...

Un traducător, un critic literar și un ministru, laureații Galei Culturii Naționale de la Botoșani! (Foto, Video)

Tuesday, 14 January 2025

Pe 15 ianuarie sărbătorim nu doar cultura, ci îl sărbătorim și pe poetul botoșănean, Mihai Eminescu. Cu această ocazie au loc diverse activități care se întind pe parcursul mai m...