Strategia de dezvoltare a județului Botoșani în perioada 2021-2027 a provocat dispute în plenul Consiliului Județean (CJ), întrunit, miercuri, în ședință ordinară. Liderul grupului PNL a expus o serie de obiecții referitoare la unele obiective de investiții incluse, argumentând, pe de altă parte, nevoia unor clarificări privind implementarea unor proiecte.
Consilierul județean Viorel Iliuță a reproșat lipsa de viziune asupra modalității de elaborare a unui plan de acțiune, dar și ignorarea unor direcții de dezvoltare.
„În esență, strategia este despre cum facem județul acesta să se dezvolte, asta pentru o perioadă mai mare decât durata mandatului oricărei autorități locale. Din păcate, lucrarea de față, la care s-a muncit mult din câte îmi dau eu seama, seamănă mai mult a monografie decât a strategie. Tratează detaliat și multilateral județul Botoșani, ceea ce o face interesantă pentru un potențial investitor, care nu are cunoștințe despre acest județ, ori pentru cei care întocmesc referate, comunicări sau lucrări mai mult sau mai puțin științifice”, a spus acesta.
El a ridicat câteva probleme despre care susține că, în forma votată de CJ, strategia nu înglobează soluții concrete.
„Din păcate, strategia este făcută pe principiul să facem totul în șapte ani: heliporturi, spital regional, aerodromuri în vreo șapte comune, întreprinderi sociale. Strategia nu stabilește clar direcții de dezvoltare și nu le prioritizează și nu se bazează pe oportunitățile locale, pe ceea ce avem de valorificat. Ce facem cu producția de fructe, care este mai mare decât în restul Moldovei? Ce facem cu peștele din iazurile care constituie a doua suprafață de luciu de apă din România? Cum exploatăm vecinătatea cu Republica Moldova din punct de vedere economic? Cum scăpăm de migrație, cum dezvoltăm IMM-urile?
Am văzut că orașele își propun să investească în incubatoare de afaceri, parcuri industriale sau tehnologice. Să dea Dumnezeu să vină și firmele, dar cu ce forță de muncă vor lucra aceste firme? Populația îmbătrânește și nu cred că trebuie să fim foarte deștepți să anticipăm lucruri. Cum vom diversifica oportunitățile de angajare? Cum tratăm lipsa sistemelor de irigație, cum tratăm micșorarea suprafeței de păduri în contextul schimbărilor climatice? Domeniul agriculturii, preponderent în acest județ agrar, nu este tratat mai deloc. Sunt doar câteva comune care își propun să înființeze câte o piață sau să organizeze un eveniment. Nova Apaserv nu își propune să deruleze proiecte cu bani europeni până în 2027?”, a continuat Viorel Iliuță.
În schimb, liberalul a reproșat includerea unor obiective curente în planul menit să orienteze activitatea Consiliului Județean pentru următorii șapte ani. El a solicitat amânarea supunerii la vot a actului normativ.
„Nu credem că în strategie ar trebui să apară investiții precum construirea de capele mortuare pentru diverse culte religioase, achiziționarea de autoturisme sau refacerea unor garduri pentru grădinițe. Aceste obiective sunt relevante pentru comunitățile în cauză, dar nu au ce căuta în strategia noastră, pentru că sunt o normalitate. (...) Noi vă propunem să nu votăm astăzi acest proiect și să îl includem pe ordinea de zi a ședinței de CJ de luna viitoare. Până atunci, ne oferim ca și noi, cei din grupul de liberali, să contribuim la această strategie”, a încheiat Iliuță.
În replică, președintele deliberativului, Doina Federovici, a amintit că proiectul de hotărâre a fost transparentizat și supus dezbaterii publice în termenul prevăzut de lege. Oficialul a indicat că pot fi depuse amendamente pe parcursul implementării.
„Întotdeauna este mai ușor să critici. Strategia de dezvoltare a județului Botoșani a stat în etapa de transparență publică mai bine de o lună de zile. Ce v-a împiedicat pe dumneavoastră și pe colegii din grupul liberal să aduceți amendamente, astfel încât acestea să fie cuprinse, dacă erau considerate pertinente. Pe de altă parte, majoritatea proiectelor la care faceți referire, țin de Guvern și nu de Consiliul Județean. Sunt practic politicile publice ale Guvernului și nu ale Consiliului. Pe de altă parte, celelalte proiecte la care ați făcut referire, sunt ale comunităților locale, pe care noi nu putem să le ignorăm. Am invitat și am făcut apel în numeroase rânduri ca toți cei interesați de strategia de dezvoltare a județului să vină și să comunice, dacă au și alte puncte de vedere. În acest context, nu îmi rămâne decât să supun la vot strategia, așa cum a fost concepută, iar pe parcursul anilor, dacă vor fi amendamente, să le putem duce mai departe”, a explicat Federovici.
Strategia de dezvoltare a județului Botoșani pentru perioada 2021-2027 cuprinde nu mai puțin de 1.498 de proiecte, majoritatea asociate unor surse de finanțare europeană și guvernamentală. Locuri aparte în rândul obiectivelor sunt: dezvoltarea „Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor”, consolidarea și restaurarea Muzeului de Științe ale Naturii din Dorohoi, implementarea sistemului de alimentare cu apă pentru localitățile din zona de nord a județului și construirea unui Ambulatoriu de specialitate cu spitalizare de zi la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati”.
Planul a fost conceput de compania Synesis Partners, în baza unor studii de teren amănunțite.
Proiectul de hotărâre a fost adoptat de CJ cu 20 de voturi favorabile și șase abțineri, opțiunile din urmă fiind exprimate de liberali.