VIDEO. Spirite încinse în CJSU pe tema închiderii piețelor, prefectul a răbufnit: „Vino cu soluții”

VIDEO. Spirite încinse în CJSU pe tema închiderii piețelor, prefectul a răbufnit: „Vino cu soluții”

Piețele agroalimentare și târgurile organizate în spații închise se închid de luni, în Botoșani, conform Hotărârii nr. 100 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), adoptată sâmbătă. Cu referire la această măsură, a avut loc și un dialog tensionat între prefectul județului, Dan Nechifor, și managerul Direcției Agricole Județene (DAJ), Cristian Delibaș.

Directorul a susținut o interpelare privind această măsură, subliniind că numeroși producători se vor trezi fără obiect de activitate.

Punctul numărul 26 al Planului de Măsuri adoptat în conformitate cu dispozițiile CNSU prevede că „Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, a târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante”, iar „prin excepție se poate permite organizarea activității piețelor în zone deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară”.

„O să închidem piețele, este vorba despre atâția producători agricoli. În aer liber avem, dar este vorba despre spațiile închise. În municipiul Botoșani și în Dorohoi avem două piețe acoperite, pe care le închidem. Trebuie să găsim o soluție pentru acei producători, pe care efectiv îi punem în situația în care, de luni, nu mai au unde să-și desfacă produsele. Avem Piața Centrală, da, acolo o parte o avem în exterior. Piața Viilor – totul este în interior. Piața din Dorohoi – totul este în interior. Piața de la Săveni este în exterior, acolo da. Piața de la Darabani este parțial, și în interior, și în exterior. Piața de la Flămânzi este în totalitate în exterior. Dar cred că am putea găsi o soluție”, a spus managerul DAJ Botoșani.

„Păi vino cu soluții, dacă tot. În calitate de specialist în Ministerul Agriculturii, vino cu o soluție pe care să o pună în aplicare toți administratorii publici ai pieței. Așa, pur și simplu, să ridici o problemă, fără să vii cu o soluție, mi se pare puțin hilar. Zi care e soluția la care te-ai gândit azi-noapte”, a replicat prefectul județului.

La solicitarea oficialului, specialistul a precizat că soluția este scoaterea în exterior a producătorilor care își desfăceau produsele în spații închise.

„Ne-am învățat să ridicăm probleme, în calitate de conducători de instituții, fără să găsim soluții. Soluția este să îi scot afară pe excepții? Și când ninge, ce fac? Aa, sperăm să nu ningă? Îți spun eu ce sperăm: să reducem indicele de infectare, colegii o să muncească în următoarele trei-patru zile, o să dăm amenzi, deja avem o scădere a numărului de cazuri. Eu am observat de mult timp chestia asta: vin directori de spitale și tot zic că „vă atrag atenția”. Nu, mă, nu atrageți atenția, găsiți soluții. Că de aia sunteți la conducerea unor instituții și luați salarii”, a replicat Dan Nechifor.

În continuare, el l-a îndemnat pe interpelant să se documenteze și să vorbească la obiect.

„Spune-mi mie ce vinzi tu în interior, în afară de hala de carne și hala de produse lactate, care într-adevăr sunt o problemă. Dacă tot voiai să punctezi, punctează ca specialist, care spune clar care sunt domeniile unde avem într-adevăr o problemă. A, cei care vând zarzavaturi la conservă să își pună o tarabă și să o să scoată afară. Hai, vino cu soluții, mâine dimineață te aștept la mine”, a adăugat prefectul.

Toți agenții economici sunt obligați să își desfășoare activitatea cu publicul în intervalul orar 5:00-21:00, putând activa, prin excepție, doar pe linia de livrare la domiciliu, cu respectarea normelor sanitare.

Unitățile farmaceutice și benzinăriile vor funcționa după program normal.

Potrivit prefectului, în anumite situații, unde se permite comunicarea cu exteriorul, pe un culoar unde clienții pot circula câte unul, se va menține activitatea unor agenți economici.

 

 

 

Spune-ne opinia ta