VIDEO: Soluții căutate la nivel central pentru rețeaua de tramvai. Ministrul Dezvoltării: „Municipiul Botoșani are nevoie de această infrastructură”

VIDEO: Soluții căutate la nivel central pentru rețeaua de tramvai. Ministrul Dezvoltării: „Municipiul Botoșani are nevoie de această infrastructură”

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) caută soluții pentru implementarea proiectelor privind rețeaua de tramvai din municipiul Botoșani, infrastructură de care orașul are nevoie, a afirmat, într-o conferință de presă, ministrul Cseke Attila.

Potrivit acestuia, săptămâna viitoare va avea loc o ședință de lucru cu reprezentanții municipalității. Consultările vin în contextul în care primarul Cosmin Andrei se poziționează în favoarea renunțării la proiectul european, în lipsa unui sprijin guvernamental, întrucât bugetul local nu poate asigura cei 67 de milioane de lei necesari cofinanțării investiției și există riscul ca implementarea să nu se înscrie în termenul limită de 31 decembrie 2023.

„Am discutat despre acest subiect și trebuie să găsim o soluție tehnică, pentru că pe fonduri europene sunt câteva proceduri care diferă față de accesarea fondurilor naționale. Aceste chestiuni tehnice, am convenit cu domnul primar al municipiului Botoșani că le facem în cea mai scurtă perioadă posibilă, inclusiv, dacă trebuie, la București, săptămâna viitoare, pentru a găsi aceste soluții. Înțeleg situația în care este municipiul Botoșani, trebuie să găsim o soluție care din punct de vedere tehnic, de specialitate, acordă o finalitate care să fie avantajoasă și pozitivă pentru toate părțile”, a afirmat Cseke Attila.

MDLPA implementează, în parteneriat cu orașele și cu sprijinul JASPERS, un proiect comun pentru achiziția de material rulant modern cu zero emisii pentru îmbunătățirea transportului public urban. Proiectul este cofinanțat din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, iar orașele care au încheiat contracte în acest sens sunt Botoșani, Iași, Craiova, Brăila, Galați, Ploiești și Reșița.

Dacă municipalitatea renunță la cele nouă tramvaie unidirecționale în lungime de 18 metri, în valoare de circa 72 de milioane de lei, celelalte orașe prinse în proiectul-cadru riscă să piardă finanțarea europeană sau chiar să returneze sumele cheltuite până în prezent, cum este cazul municipiului Iași.

„Eu cred că nevoia de îmbunătățire atât a căii rulante și de a avea tramvaie nu o contestă nimeni. Trebuie să găsim această soluție tehnică astfel încât această soluție tehnică să poată fi finalizat cu o procedură care să nu creeze probleme municipiului Botoșani, dar evident, și din punct de vedere al finanțatorului de fonduri europene, să poată fi închis. Chestiunea este tehnică, nu este una de abordare administrativă. Ai niște ghiduri de aplicare, ai niște proceduri de aplicare, această achiziție este în derulare, ai niște legi care se aplică pe procedura de achiziție publică, toate acestea trebuie spuse cap-coadă. Dacă nu le punem cap-coadă și luăm doar anumite frânturi, s-ar putea să nu ajungem la soluția pe care împreună ne-o dorim cu toții”, a afirmat ministrul Dezvolătării.

„Achiziția pentru aceste tramvaie se desfășoară din comandatul beneficiarului, noi facem achiziția pentru că suntem mandatați să o facem. În niciun caz, din punctul meu de vedere, nu vrem să ne întoarcem în nicio perioadă și în nicio discuție. Pentru municipiul Botoșani cel mai important este să găsim soluții, indiferent despre ce mandat, al cui și cine. Eu cred că municipiul Botoșani are nevoie de această infrastructură”, a adăugat acesta.

Distinct de achiziția tramvaielor, Primăria a obținut finanțare europeană pentru reabilitarea liniilor de rulare. Pentru lucrările de pe traseul 101, estimate la 74.533.384,23 de lei fără TVA, asocierea Alstom Transport și Electroalfa International a ofertat 108.967.635,65 de lei fără TVA, în timp ce asocierea Conest – Pod Proiect – Mari Vila Com a ofertat 106.687.945,26 de lei fără TVA. Pentru lucrările de pe traseul 102, estimate la suma de 73.419.607,16 de lei fără TVA, asocierea Alstom Transport și Electroalfa Internaţional a ofertat 125.131.260,95 de lei fără TVA, iar asocierea Conest – Pod Proiect – Mari Vila Com a ofertat 108.568.386,01 de lei fără TVA. Municipiul Botoșani trebuie să acopere aceste diferențe din bugetul propriu, cofinanțarea ajungând, prin urmare, la valoarea de circa 60 de milioane de lei.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Cod galben de intensificări ale vântului în această noapte

Vineri, 28 Ianuarie 2022
640

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o avertizare de tip cod galben de intensificări ale vântului în județul Botoșani. Inspectoratul Județean pentru Situaț...

8,5 milioane de lei pentru bursele elevilor și fonduri pentru lucrări de reabilitare a mai multor unități de învățământ

Vineri, 28 Ianuarie 2022
244

Municipalitatea alocă din bugetul local peste 8,5 milioane de lei pentru acordarea burselor școlare și repartizează fonduri pentru investiții în mai multe unități de învățăm&acir...

Trei centre de evaluare deschise pentru pacienții infectați cu COVID-19, pentru degrevarea UPU

Vineri, 28 Ianuarie 2022
397

Trei centre de evaluare pentru pacienții diagnosticați cu COVID-19 au fost deschise în județul Botoşani, a declarat, vineri, managerul Direcției de Sănătate Publică (DSP), medicul Monica...