VIDEO: Război în instanță încheiat între CJ și Prefectură, pentru deblocarea banilor alocați întreținerii drumurilor

VIDEO: Război în instanță încheiat între CJ și Prefectură, pentru deblocarea banilor alocați întreținerii drumurilor

Instituția Prefectului a renunțat la recursul solicitat Curții de Apel din Suceava privind repartiția banilor alocați Consiliului Județean (CJ) pentru infrastructura rutieră. Procesul a rămas fără obiect, aleșii revocând decizia în cauză și adoptând un nou proiect de hotărâre pentru distribuirea sumei, căruia prefectul Dan Nechifor i-a dat aviz de legalitate.

Guvernul a redirecționat 13,2 milioane de lei din bugetul de stat, bani proveniți din cotele defalcate pe TVA, urmând ca primăriile din județ să primească fonduri pentru întreținerea drumurilor. Suma este de trei ori mai mică decât cea alocată anul trecut, atrăgea atenția președintele CJ, Doina Federovici, săptămâna trecută. Întrucât proiectul inițial de distribuire a banilor, votat inclusiv de liberali, prevedea sume considerabil mai mari administrațiilor social-democrate, prefectul a atacat în instanță schema adoptată de către consilieri.

Potrivit legislației în vigoare, suma nu poate fi cheltuită până când contestația formulată de către reprezentantul Guvernului în teritoriu nu este soluționată definitiv. Judecătoria din Botoșani a dat câștig de cauză Consiliului Județean, însă prefectul Dan Nechifor a atacat decizia la Curtea de Apel din Suceava, instanță care a transmis că judecarea ar urma să aibă loc în luna noiembrie. Bugetul poate fi utilizat până la finele acestui an. Pentru a elimina riscul de pierdere a sumei, CJ s-a întrunit și a adoptat un alt proiect, cu diferențe modice comparativ cu inițialul. Procesul de contencios administrativ a rămas fără obiect de judecată, decizia atacată fiind revocată. Sub presiune publică și ținând cont de apropierea sezonului rece, Nechifor a acceptat să întemeieze legal modelul de repartiție a banilor.

„În momentul în care Hotărârea nr. 64 a fost revocată de colegii de la Consiliul Județean, acțiunea rămâne fără obiect. Pentru că noi inițial am solicitat revocarea hotărârii, a fost emisă una nouă. Din punctul meu de vedere, având în vedere interesul public și aici mă refer strict la ceea ce înseamnă începerea sezonului rece și având în vedere că am solicitat tuturor UAT-urilo și inclusiv Consiliului Județean actualizarea planului de iarnă pe care îl voi aproba și am pus termen 20 septembrie, adică am devansat cu o lună de zile, și într-adevăr drumurile județene au nevoie și de deszăpezire și de întreținere până la începerea anotimpului rece, am dat aviz de legalitate pe acea Hotărâre de Consiliu Județean”, a declarat prefectul Dan Nechifor.

Din totalul fondurilor alocate, 9 milioane de lei vor fi revendicate de Direcția Județeană de Drumuri și Poduri (DJDP), în special pentru deszăpezire.

„Sper că așa se va rezolva și acea problemă pe care am suportat-o ani de-a rândul, să ne învârtim în același cerc vicios în care colegii noștri din UAT-uri să spună că nu au bani pentru deszăpezire, având în vedere că, dacă la drumuri naționale avem acord cadru încheiat pe o perioadă de patru ani de zile și urmează în perioada imediat următoare încheierea contractului pentru deszăpezire, la Consiliul Județean este o procedură de licitație, încă nu au fost depuse toate ofertele. Termentul avansat de cei de la Drumuri Județene pentru finalizarea licitației este 20 octombrie. Deci noi vom aproba planul de intervenție în sezonul de iarnă în aceste condiții. Este o problemă pe care am comunicat-o inclusiv la Ministerul Internelor, la București, pentru că, știți foarte bine – nu avem contracte, nu putem deszăpezi, iar dacă nu avem bani, nu putem să reparăm”, a adăugat Nechifor.

 

 

 

Spune-ne opinia ta