VIDEO: Public impresionant la inaugurarea „Drumului Mănăstirilor”. ÎPS Teofan: „Se bucură creația lui Dumnezeu, căci este ocrotită”

„Drumul Mănăstirilor”, DJ 208H Vorona – Oneaga – Pădureni, a fost inaugurat, vineri, în prezența Înaltpreasfințitului Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Aproximativ 200 de persoane au participat la eveniment, în zona Sihăstriei formându-se o coloană numeroasă de mașini.

Slujba de sfințire a fost oficiată de un sobor de preoți. La ceremonial au luat parte ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, alături de colegi din deliberativul județean, primarii comunelor Vorona, Cristești și Coșula, parlamentarii Dan Șlincu, Alexandra Huțu și Lucian Trufin, numeroși localnici și un ansamblu de tineri îmbrăcați în portul popular.

„Venit-a modernizarea acestui drum și cred că înainte de toate, de automobilele care trec pe aici, de sătenii din Oneaga, de măicuțele de la mănăstire sau călugării de aici, se bucură creația lui Dumnezeu, căci este prin aceasta ocrotită. Și lucrul acesta este foarte mare. Pentru că concepția noastră creștină, tot ceea ce este creația lui Dumnezeu este în legătură cu noi, oamenii. Și aducem slavă lui Dumnezeu că, după încercări și inițiative de multă vreme, s-a împlinit aceasta prin oameni de bine, care au înțeles că trecerea prin această pădure nu este un drum oarecare. Este „Drumul Mănăstirilor”. Aici vin oameni pentru a-și vărsa greutatea ce zace pe sufletul lor la sfintele mănăstiri”, a spus ÎPS Teofan.

Înaltul prelat a continuat predica într-o notă ludică, recomandând călătorilor să se bucure de frumusețea „Drumului Mănăstirilor” mai mult decât de o autostradă.

„Să-l folosiți (n.r.: drumul), dar dacă se poate să mergeți nu mai mult cu 30 de kilometri la oră. Puneți doamnă președinte niște semne, ca omul când intră în pădure să simtă că nu doar merge spre o destinație, ci că merge printr-un loc să privească în stânga, dar nu prea mult, că trebuie să privească și în față la volan, dar să simtă frumusețea creației lui Dumnezeu. Ca praful de altădată să nu cumva să fie înlocuit cu zgomotul mașinilor, noroc că mai apar mașini electrice din când în când și va fi zgomotul mai mic pe măsură ce vom găsi mijloace de transport mai liniștite, mai așezate, căci e păcat să mergi pe un drum precum acesta așa cum mergi pe autostradă. Frumoasă e și autostrada, dar când mergi pe un drum de felul acesta simți că pulsează în tine viața și te-ai mai opri o clipă să mergi puțin pe drum, în pădurea aceasta minunată”, a mai spus mitropolitul Teofan.

Președintele CJ a subliniat că inaugurarea „Drumului Mănăstirilor” face parte din campania de promovare a județului Botoșani ca „tărâm al sfinților”, vorbind despre duhovnicii originari de pe meleagurile Voronei și lăcașele de cult din zonă.

„Infrastructura în general este cheia dezvoltării fiecărui județ. Și poate la începutul mandatului meu de președinte al Consiliului Județean, când am afirmat că ne vom ocupa în mod deosebit de infrastructura rutieră, mulți poate au zâmbit superior și s-au arătat neîncrezători. Acum iată, când am pășit în a doua parte a mandatului, începem să culegem roadele muncii noastre. Acest minunat drum pune în valoare un tărâm cu o mare valoare ecumenică, așa cum este arealul comunelor prin care trece acest drum, Prin inaugurarea de astăzi continuăm campania noastră de conștientizare a valorilor ecumenice și culturale date de acest ținut binecuvântat de Dumnezeu. (...) Avem aici mănăstiri încărcate cu multă istorie, lăcașe de cult cu o mare încărcătură duhovnicească și sunt convinsă că toți cei care veți păși pragul minunatelor noastre mănăstiri veți găsi liniște sufletească. Nu este o întâmplare că de aici au plecat doi dintre cei trei sfinți ai județului nostru, care sunt în calendarul ortodox. Nu este o întâmplare că tot de aici a pornit în monahism Preasfântul Teoctist. Nu este o întâmplare că aici viețuiesc duhovnici cu mult har, care propovăduiesc cu multă căldură și bucurie învățătura creștină”, a explicat Doina Federovici.

Oficialul a reiterat că modernizarea tronsonului a fost o provocare pentru administrația județeană și le-a mulțumit sătenilor care au acceptat condițiile anterioare investiției.

„Modernizarea acestui drum a fost o provocare din toate punctele de vedere pentru Consiliul Județean, pentru Direcția Județeană de Drumuri și Poduri, pentru constructor și pentru toți cei care au avut o implicare mai mică sau mai mare în realizarea acestei investiții. A fost un proiect prea mult timp blocat, la care noi a trebuit să găsim soluții. Locuitorii din această zonă meritau un drum modernizat și le mulțumesc tuturor că ne-au înțeles în momentul în care poate noroiul trecea de genunchi când ieșeau din curți”, a mai spus președintele CJ Botoșani.

Drumul „Mănăstirilor”, în lungime de 12,7 kilometri, a fost modernizat printr-un proiect în valoare de 37,2 de milioane de lei, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală II, la care Consiliul Județean a contribuit cu 6,6 milioane de lei.

 

 

 

 

 

 








 

 

Spune-ne opinia ta