VIDEO: Primarul care a cumpărat o mașină de 52.000 de euro din banii cetățenilor, mândru de investiție. „E o diferență calitativă extraordinară”

VIDEO: Primarul care a cumpărat o mașină de 52.000 de euro din banii cetățenilor, mândru de investiție. „E o diferență calitativă extraordinară”

O mașină electrică în valoare de 52.000 de euro a împărțit în două tabere comuna Durnești din județul Botoșani. Mașina cumpărată de primar va face drumuri prin cele șase sate, iar investiția se va recupera în maximum cinci ani, susține mândru edilul. „Mai avem nevoie de avion și de elicopter”, sunt însă de părere sătenii, care o privesc cu sprânceana ridicată. Și asta pentru că, în urma unui proces pierdut, Primăria are de plătit peste 500.000 de lei.

Speriat de prețurile mari la combustibil, edilul și-a făcut niște calcule și a ajuns la concluzia că o mașină electrică îl va ajuta să economisească.

„Eu am zis cinci ani, ca să fiu modest. Deci în cinci ani, investiția se amortizează. De ce? În primul rând, este vorba despre costul combustibilului, adică curentul electric este, așa cum am calculat eu, cam de opt ori mai ieftin decât motorina. Iar faptul că nu schimbi filtre, nu schimbi cauciucuri. Deci o încărcare maximă e 50-60 de lei, o încărcare maximă. Ei, tu gândește-te. Da, adică... Despre ce vorbim? 50-60 de lei, e șase litri de motorină”, spune Vasile Sasu, primarul comunei Durnești.

Mașina beneficiază și de stație de încărcare, lucru care îi va avantaja și pe sătenii care își vor permite în viitor un astfel de vehicul. De altfel, primarul este extrem de mândru de achiziția făcută, spune el, în interesul cetățenilor.

„Practic o mașină din asta o poți utiliza mii de kilometri fără să faci nimic la ea, decât să ai grijă cum o conduci, atâta tot. E o diferență calitativă extraordinară. Deci să te duci de la o mașină la care trebuie să schimbi viteza în permanență, să accelerezi, bâzâie motorul, și așa să te duci aici silențios, adică să nu auzi nimic. Eu la început când plecam dădeam drumul la radio, pentru că aveam senzația că nu eram în mașină”, mai spune Vasile Sasu.

Doar că, la un calcul simplu, investiția administrației din Durnești este cel puțin de neînțeles. Asta deoarece achiziția a fost făcută în condițiile în care primăria se judecă de mai bine de zece ani cu o firmă de salubrizare, căreia trebuie să îi plătească acum dublu valoarea mașinii.

„Deci s-a pornit cu o sumă de 273.000, dar, până la urmă, s-a ajuns la 500.000 de lei”, arată primarul.

Edilul, în schimb, va întâmpina dificultăți odată urcat la volan. Asta pentru că nu toate ulițele sunt asfaltate, lucru de care se plâng și localnicii.

„Pe aici, nu n-am curaj, nu. Iau Duster-ul când mă duc, nu, nu vreau, deci eu vreau s-o păstrez”, e strategia primarului.

Localnicii, mai în glumă, mai în serios, prevăd un viitor dinamic în comunitatea cu cele 4.000 de suflete.

„Cam mult. Da, ar trebui să facă mai mult pentru noi. Să ne facă drumuri, asfalturi și nouă, cum a făcut în Curteni, în Broșteni, în Băbiceni, să ne facă și nouă, în Durnești, nu?”, se întreabă o bătrână.

„Da, cred că e foarte bună (n.r.: investiția). Mai trebui elicopter și avion aici. Da, putea să facă altceva cu banii aceia, dar dacă ei vor așa”, e de părere un localnic.

„Da, Doamne, ferește, mă îmbolnăvesc eu, vine primăria cu mașina? Mira-m-aș să vină. Sau să te ducă la spital, nu? N-are cum. Aia e probabil în interesul Primăriei”, crede un alt bărbat.

Sunt însă și oameni care găsesc o utilitate și consideră economia la combustibil binevenită.

„Eu cred că da, e o investiție bună. Ajută, na. Primarul mai vine pe câmp, e mașină bună, e mașină tare, na, e”, spune un sătean.

„Foarte bine, economă. Dacă petrolul s-a scumpit atât de mult, mi se pare foarte ok”, e de părere o localnică.

La achiziție, mașina a costat 52.500 de euro, dintre care 12.500 au fost asigurate prin programul RABLA, pe când 40.000 au plecat din bugetul local.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Mesajul dur al unui licean care susține greva profesorilor: „Au un cuprins mai mare de studiat pentru titularizare decât au citit unii parlamentari în toată viața lor”

Duminică, 4 Iunie 2023
476

Un elev al Colegiului Economic „Octav Onicescu” din Botoșani a transmis, în prag de absolvire, un mesaj de susținere a grevei profesorilor, din recunoștință față de cadrele di...

Guvernul va adopta joi, prin OUG, creşterea salariilor personalul didactic cu 1.000 de lei brut

Miercuri, 31 Mai 2023
580

Guvernul va adopta joi, prin ordonanţă de urgenţă, creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar pentru personalul didactic, reprezentând un avans din cre...

Casă distrusă de flăcări în urma unui scurtcircuit (fotogalerie)

Miercuri, 31 Mai 2023
533

O casă din satul Draxini a luat foc, miercuri după-amiază, cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit.La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului din Botoșani, cu dou...