VIDEO. Primărie amendată cu 70.000 de lei de Garda de Mediu, după ce edilul a făcut baraj într-o rezervaţie naturală unicat

VIDEO. Primărie amendată cu 70.000 de lei de Garda de Mediu, după ce edilul a făcut baraj într-o rezervaţie naturală unicat

O primărie din judeţul Botoşani a fost sancționată cu două amenzi, în valoare cumulată de 70.000 de lei, după ce edilul a făcut un baraj din balast, fără autorizaţie, chiar în mijlocul unei rezervaţii naturale din comuna pe care o manageriază.

Situația a avut loc în comuna Lozna, unde se află şi un sit arheologic considerat deosebit de valoros.    Construcţia a fost realizată cu oamenii de la gospodărirea comunei, angajaţi ai Primăriei şi s-a întins pe o suprafaţă de aproximativ 1000 de metri pătraţi în interiorul Turbăriei de la Lozna, un monument al naturii acvafaunistice şi rezervaţie pentru specii de păsări rare şi valoroase. Mai mult decât atât în Turbăria de la Lozna se află şi un sit arheologic protejat prin lege. În cadrul acestui sit în anii 70 a fost găsit un ansamblu dacic, cu un pod de lemn vechi de 2000 de ani care s-a păstrat până astăzi în mlaştinile turbăriei.  

Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu din Botoşani a fost sesizată cu privire la fapta neconformă, instituția dispunând desființarea digului și aducerea terenului la starea inițială. Întrucât lucrările au fost executate prin intermediul Primăriei și pe domeniu public, sancțiunile au revenit întregii unități-administrativ teritoriale (UAT), urmând a fi achitate, ca atare, din bugetul comunei.

„În urma unei sesizări telefonice, o echipă de comisari s-a deplasat pe amplasamentul din cadrul UAT Lozna, care este declarat sit Natura 2000 și rezervație naturală. În urma constatărilor făcute, pentru neconformitățile identificate pe teren au fost stabilite șase măsuri, în vederea remedierii acestora, și s-au aplicat două sancțiuni principale și o sancțiune complementară, de desființare a lucrărilor și aducerea sitului la stare inițială.

În cadrul sitului s-au identificat lucrări de construcție care nu dețineau autorizație de mediu. Lucrările se desfășurau cu angajați ai Primăriei Lozna și cu utilaje din cadrul Primăriei. În planul de managament, aria este prevăzută o parte în domeniul privat al comunei Lozna și o mică parte proprietății private. Suprafața ariei protejate s-a extins la 19,4 hectare, iar din măsurătorile făcute de reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Arii Protejate – Serviciul Teritorial Botoșani, a rezultat că suprafața construită a fost de circa 1000 de metri pătrați. S-a obturat râul Lozna și s-a construit un dig de o parte și de alta. Măsurile pe care le-au stabilit comisarii în sarcina UAT trebuie să aducă terenul la stare inițială. Deci noi considerăm că, dacă măsurile vor fi îndeplinite, ecosistemul nu va mai avea de suferit”, a explicat Cristina Kashyap, directorul Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu din Botoșani.

Oficialul a adăugat că cele una dintre sancțiuni a fost acordată pentru pentru efectuarea de lucrări fără autorizaţie de mediu, în valoare de 50.000 de lei, iar cealaltă, în valoare de 20.000 de lei, a fost aplicată pentru eliminarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate.

Primarul comunei Lozna a declarat că ar fi proprietar al arealului unde s-au executat lucrările, însă nu și-a putut dovedi această calitate, mai precizează șefa Gărzii de Mediu.

În apărarea sa, edilul comunei, Viorel Lozneanu, a afirmat că a vrut să facă un bine, prin acumularea apei ca rezervă pentru intervenții în incendii și ca loc de adăpare a animalelor.

 

 

Spune-ne opinia ta