VIDEO: Prețul energiei termice centralizate, majorat cu 20%. „Acest furnizor întoarce spatele clienților săi”

VIDEO: Prețul energiei termice centralizate, majorat cu 20%. „Acest furnizor întoarce spatele clienților săi”

Prețul energiei termice livrată în sistem centralizat populației din municipiul Botoșani se majorează cu 20%, începând cu data de 1 octombrie, prevede o hotărâre adoptată, joi, de Consiliul Local (CL). Un cetățean a luat cuvântul în timpul ședinței pentru a-și arăta nemulțumirea față de serviciile companiei Modern Calor SA, pe care le consideră „dezastruoase”.

Potrivit actului normativ aprobat, prețul încălzirii și apei calde livrate va crește de la 258,56 lei/Gcal, cât este în prezent, la 312 lei/Gcal. Practic, populația va plăti jumătate din costurile totale de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice, diferența de 50% fiind suportată prin subvenții de la bugetul local.

Hotărârea CL a fost adoptată cu 13 voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” și șapte abțineri, decisivă fiind poziția favorabilă a majorității PSD – Pro România.

Unul dintre locuitorii municipiului Botoșani a așteptat câteva zeci de minute pentru a-și exprima doleanțele legate de serviciile Modern Calor SA.

„Pentru punctul pe care l-am solicitat din partea Federației Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Asociației de Proprietari din Botoșani pe care o reprezint. Stimați consilieri, o parte din dumneavoastră cunosc problema. Problema cu Modern Calor privind calitatea serviciilor pe care le prestează față de cei care au rămas în zona cealaltă de clădire este dezastruoasă. Am făcut intervenții până la nivel central, am încercat să intervin pe cale amiabilă și mi s-au închis porțile de fiecare dată. Aș putea pune la dispoziția Consiliului Local toate demersurile pe care le-am făcut la nivel național. Acest furnizor care întoarce spatele clienților săi și care creează probleme acum cu scumpirile. Dacă anul trecut o factură costa, probabil, 800 de lei, voiam să știu cât este acum. La nivel central încă nu s-a făcut, nu s-au îndeplinit problemele legate de teritoriu. Ce să supunem la vot? Am primit de la primărie o adresă oficială pe care am trimis-o Prefectului, care el a trimis-o aici și a trebuit să o documenteze și să îmi dea răspuns. Mi-a dat un răspuns în care spune și procedura, dacă vor mai interveni alte probleme. Aș fi solicitat o amânare cu o dezbatere publică exact cu problemele care sunt”, a fost plângerea expusă consilierilor locali.

Prezent în sală, directorul executiv al societății Modern Calor, Bogdan Varasciuc, a încercat să răspundă acuzațiilor, însă a fost oprit de colegii PSD.

Prețul nesubvenționat al energiei termice este de 624 lei/Gcal, în conformitate cu prevederile Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei. Inițial, municipalitatea a propus o majorare a prețului energiei termice la 468,59 lei/Gcal, însă a renunțat la propunere pe motiv că această creștere ar fi greu de suportat de populație.

 

 

Spune-ne opinia ta