VIDEO: Concediu de odihnă suplimentar pentru angajații din Memorial și Bibliotecă, acordat cu dispute de plenul CJ

VIDEO: Concediu de odihnă suplimentar pentru angajații din Memorial și Bibliotecă, acordat cu dispute de plenul CJ

Angajații Memorialului din Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” și ai Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu” din Botoșani vor beneficia de zile suplimentare de concediu de odihnă, pe motiv că lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare de muncă, potrivit unor hotărâri adoptate vineri de Consiliul Județean (CJ). Acordarea facilităților a provocat dispute în plenul deliberativ, liberalii considerând jignitoare solicitările instituțiilor de cultură.

„Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” a solicitat aprobarea duratei de concediu de odihnă suplimentar pentru personalul contractual din cadrul acestei instituții publice de cultură, care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare. Conform prevederilor legale, salariații din unitățile bugetare care prestează munci grele, periculoase sau vătămătoare ori lucrează în locuri de muncă în astfel de condiții au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă suplimentar cu o durată de maxim 10 zile lucrătoare. Pe baza criteriilor și a determinărilor făcute, durata de concediu suplimentar de odihnă se aprobă de către Consiliul Județean pentru salariații din unitățile subordonate. Documentele care prezintă factorii identificați, pe categorii de personal și locuri de muncă, sunt buletinele de determinare prin expertizarea locurilor de muncă emise de către Direcția de Sănătate Publică”, a explicat Doina Federovici, președintele CJ Botoșani, cu referire la proiectul de hotărâre vizând Memorialul.

„Mi se pare o jignire la adresa tuturor”

Consilierul județean PNL Agnes Holcă a ironizat motivele pe baza cărora a fost solicitată suplimentarea concediului de odihnă, atrăgând atenția că se încurajează un obicei în rândul bugetarilor.

„Cu tot respectul pentru oamenii de cultură și toată considerația pentru munca pe care o depun, consider că cererile dumnealor probabil că sunt motivate de dorințe personale. Însă țin să atrag atenția că am creat un precedent, și nu mă refer la asistenții sociali, mă refer la Muzeu. Dacă la asistenții sociali într-adevăr sunt motive, probabil și oamenii de cultură sunt tot eroi că răsfoiesc cărți și le șterg de praf. Ceea ce m-a supărat foarte tare a fost motivația. Este necesar să existe o motivație, este clar că toată documentația respectivă este ad litteram, nimic de comentat, însă să spunem că oamenii de cultură trebuie să aibă zile de concediu suplimentare pentru că folosesc calculatoare, stau pe scaune, pentru că cotatele domniilor lor se sprijină de suprafețe dure, pentru că sunt fungi, că na, sunt cărți, pentru că unii – nu oameni de cultură, anexe cosesc iarba, mie mi se pare o jignire la adresa tuturor. Consider că aprobând aceste zile suplimentare pe baza acestor motivații, practic dezechilibrăm un sistem întreg, pentru că, prin comparație, ce să spunem despre oamenii care lucrează la ghișee, care într-adevăr au contact cu publicul opt ore, zece ore, ce să spunem despre profesori, polițiști și așa mai departe? Motivațiile sunt atât de puerile și atât de jignitoare încât chiar dacă, conform legii, conform dorinței sindicale, aceste 8, 7, 5 zile de concediu suplimentar ar trebui să le respingem clar din respect pentru cei care într-adevăr lucrează în condiții grele”, a spus liberala Agnes Holcă.

„Nu facem favoruri”

Președintele CJ a răspuns că aprobarea solicitării reprezintă o obligație legală care cade în sarcina deliberativului.

„Aveți atașate pe lângă raportul de specialitate și buletinele de expertiză emise de Direcția de Sănătate Publică Botoșani în baza unor buletine de analiză efectuate și certificate de către cadre medicale specializate, acte medico-legale pe care noi, ca și consilieri județeni, nu avem căderea să le punem la îndoială. De asemenea, în baza acestor acte, noi nu facem nimic altceva decât să punem în aplicare prevederile legislației muncii în vigoare. Nu facem favoruri, ci acordăm un drept legal și cred că nu ar fi cazul să facem jocuri de imagine pe astfel de proiecte de hotărâre”, a precizat Doina Federovici.

Mai departe, consilierul județean PNL Gabriel Alecsandru a citat din buletinele de expertiză anexate proiectului de hotărâre, arătând banalitatea unor activități curente ale angajaților.

„Considerăm că ar trebui să vină cu o motivație pertinentă, o motivație serioasă, pentru că altfel ducem în derâdere toată această muncă de bugetari. Acum deja discutăm despre toți. Și citez din expertiza făcută de cei de la DSP: munca de birou suprasolicită sistemul osteo-musculo-articular, prin efort static prelungit al anumitor grupe musculare, mai ales pentru că se stă în poziții vicioase. Deci ei fac un efort static prelungit, da? Poziția șezândă și prelungită, impusă de specificul activității și, atenție, aici explic cum țin mâna pe mouse (...) Dacă dumneavoastră spuneți că ei au niște condiții grele că țin mâna pe mouse și stau pe scaun, îmi pare rău, dar poate înțelegem greșit realitatea. Mai mult decât atât, mai citez de aici cu privire la apariția afecțiunilor osteo-musculo-articulare legate de profesie sau profesionale se asociază și prezența unui microclimat nefavorabil în timpul deplasărilor și activităților de teren. Asta ar însemna să nu mai ieșim din casă”, a detaliat Gabriel Alecsandru.

Contre și remarci tendențioase în plenul CJ

Președintele CJ a semnalat însă că cei care resping solicitările instituțiilor de cultură ar fi trebuit să conteste buletinele care configurează condițiile grele în care muncesc angajații. Doina Federovici a făcut și o remarcă tendențioasă la adresa membrilor PNL, despre care a spus că nu știe de câte ori trec pragul instituțiilor de cultură. Dezbaterea a luat astfel o turnură lamentabilă.

„Să știți să sunt un om de cultură, mă duc la evenimente culturale, mai și citesc. Haideți să trecem la un dialog constructiv și să lăsăm săgețile pentru campania electorală”, a fost replica dată de Agnes Holcă.

Cuvântul liberalilor nu a contat, proiectul fiind aprobat de majoritatea PSD – ALDE. Hotărârea de suplimentare a concediului de odihnă a fost adoptată cu 20 de voturi „pentru” și 11 voturi „împotrivă”. În mod identic a fost aprobată și solicitarea Bibliotecii Județene, însă dezbaterea proiectului respectiv nu a mai avut loc.

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta