VIDEO: Finanțare europeană de 45 de milioane de euro, deblocată pentru Drumul „Vămii” și Memorialul din Ipotești

VIDEO: Finanțare europeană de 45 de milioane de euro, deblocată pentru Drumul „Vămii” și Memorialul din Ipotești

Consiliul Județean (CJ) a trimis spre avizare documentațiile pentru demararea procedurii de licitație licitațiilor în vederea realizării documentelor tehnice necesare realizării a două mari proiecte în județul Botoșani: Drumul „Vămii” și modernizarea Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii «Mihai Eminescu»”. Aceste studii costă 4 milioane de lei, însă pregătesc investiții din fonduri europene de aproximativ 45 de milioane de euro, a declarat președintele CJ, Doina Federovici.

Documentația a fost trimisă către ADR Nord-Est, instituția care a semnat cu Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene acordul de finanțare în cadrul Programului Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2014-2020.

„Ne-am bătut efectiv pentru deblocarea acestei axe de finanțare europeană, care, în mod normal, trebuia să fie închisă încă de anul trecut. E bine că prin demersurile făcute de noi, Consiliul Județean Botoșani, s-a deblocat situația, ADR Nord-Est fiind primul din țară care va semna acordul de finanțare pe POAT”, a precizat Federovici.

De asemenea, oficialul a anunțat că s-a aprobat extinderea perioadei de implementare a POAT la nivelul întregii țări până la finele anului viitor, pentru ca fondurile europene din această axă să poată fi folosite și să nu fie dezangajate de Comisia Europeană.

Proiectul dintâi presupune reabilitarea și modernizarea a 48,829 de kilometri de drum județean, care fac legătura între drumul „strategic” și Vama Rădăuți Prut. Investiția estimată este de aproximativ 40 de milioane de euro.

De cealaltă parte, modernizarea Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” va consta atât în reabilitarea exterioară, cât și în restaurarea obiectivelor de patrimoniu, valoarea proiectului ridicându-se la 4,1 milioane de euro.

„Reabilitarea exterioară va presupune un sistem modern de iluminat, amenajare peisagistică, reabilitarea aleilor, instalarea unui mobilier stradal și realizarea unei copertine pentru amfiteatrul exterior, în vederea creării condițiilor pentru atragerea vizitatorilor, a valorificării spațiilor Memorialului prin transformarea lor în zone de agrement.

Reabilitarea obiectivelor de patrimoniu presupune modernizarea sistemului de încălzire și anveloparea clădirii muzeului tematic. Astfel, se vor crea condiții optime pentru vizitare și se va reconstitui atmosfera din cea de a doua jumătate a secolului XIX – începutul secolului XX”, a explicat președintele CJ Botoșani.

Ambele proiecte vor fi finanțate prin Programul Operațional Regional Nord-Est 2021-2027.

 

 

Spune-ne opinia ta