DRDP Iasi a postat imagini surprinse vineri, 23 noiembrie 2018, pe DN 24C, Manoleasa-Rădăuți Prut, odată cu întrebarea: Cine îi sancționează pe cei care încalcă legea pe DN 24C, județul Botoșani?
Un drum național proaspăt asfaltat este pe cale să fie degradat din cauza camioanelor de tonaj care circulă în voie pe acesta, în ciuda restricțiilor de tonaj impuse, scriu reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri. Este vorba despre DN 24C, care leagă localitățile Manoleasa și Rădăuți-Prut, din județul Botoșani, drum care în ultimul an a suportat lucrări de reparații succesive, constând în reprofilare, balastare și etanșeizare. Drumul a fost redat traficului în toamna acestui an, însă cu o restricție de tonaj de 30 de tone, impusă de proiectant.
Imaginile surprinse astăzi de lucrătorii DRDP Iași arată cum camioane de mare tonaj așteaptă la încărcat în dreptul unui depozit de cereale din localitatea Mitoc, pe DN 24C, în condițiile în care acestea au o greutate proprie de 12-15 tone, iar cu tot cu încărcătură ajung lejer la 60-65 de tone.
"Cu această ocazie, DRDP Iași lansează un nou apel către autoritățile competente, în vederea sancționării celor care se fac vinovați de încălcarea HG 1373/2008 privind reglementarea furnizării și transportului rutier de bunuri divizibile pe drumurile publice din România", spun reprezentanții DRDP Iași.
În luna octombrie, publicația Știri.Botoșani.Ro a transmis o solicitare către Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, fără ca vreun reprezentant al acestei instituții să ofere vreun răspuns până la această dată. Solicitarea venea după ce, la începutul lunii octombrie, pe drumul DN 24C Rădăuţi Prut-Manoleasa, apăruseră deteriorări grave ale asfaltului.
DN 24C Rădăuţi Prut-Manoleasa permite transportul rutier cu mașini sub masa de 7,5 tone, Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier fiind instituția care trebuie să efectueze măsurători în acest sens și să consemneze abaterile. Numeroși martori precizau, la momentul respectiv, faptul că pe drumul în cauză circulă mașini cu masa de peste 40-50 tone, autovehicule provenind de la o balastieră, dar și camioane cu cereale. ISCTR este obligată prin lege să facă verificări la furnizorii de bunuri divizibile, furnizori care trebuie să dispună, în punctele de încărcare, de instalații de cântărire a vehiculelor rutiere.